Comisia Europeană a publicat, miercuri, raportul MCV privind România, prim vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, precizând că Bucureştiul se află pe drumul cel bun. Raportul consemnează progresele înregistrate de România, precizând că trebuie menţinut consensul în ceea ce priveşte reformele şi lupta împotriva corupţiei.
"România este pe drumul cel bun şi trebuie să rămână pe această cale. Combaterea corupţiei reprezintă în continuare cea mai mare provocare şi cea mai mare prioritate. Salutăm progresele înregistrate pe parcursul anului trecut, care vor trebui confirmate în 2015", a declarat prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, cel care gestionează rapoartele MCV pentru România şi Bulgaria, citat de mediafax.ro.
Raportul evaluează progresele recente realizate de România, evidenţiind o serie de domenii în care s-au înregistrat progrese în mod constant, fapt care indică durabilitatea acestora. Acţiunile întreprinse de principalele instituţii judiciare şi de autorităţile cu responsabilităţi în materie de integritate în vederea combaterii corupţiei la nivel înalt şi-au menţinut "o dinamică remarcabilă", se arată în raport.
Totodată, documentul precizează că persistă "un sentiment clar că progresele realizate trebuie consolidate şi construite pe baze şi mai sigure".
Lipsă de consecvenţă a instanţelor
Experţii apreciază că, "deşi punerea în aplicare a codurilor (Codul civil, Codul de procedură civilă, Codul penal şi Codul de procedură penală) a demonstrat colaborarea pragmatică şi productivă dintre guvern şi sistemul judiciar, un an mai târziu, multe chestiuni legislative rămân nesoluţionate".
"Există în continuare o lipsă de consecvenţă în unele hotărâri ale instanţelor, aspect care reprezintă o sursă de îngrijorare. Deciziile adoptate de Parlament de a permite sau nu organelor de urmărire penală să îi trateze pe parlamentari ca pe orice alţi cetăţeni par să fie în continuare lipsite de criterii obiective şi de un calendar fiabil. Au existat, de asemenea, cazuri în care Parlamentul a dat dovadă de reticenţă în a aplica hotărârile judecătoreşti definitive sau deciziile Curţii Constituţionale", se arată în raport.
Verigile slabe
Prim-vicepreşedintele PNL Andreea Paul a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că „verigile slabe" ale raportului MCV sunt Parlamentul şi Avocatul Poporului, iar demisia celor responsabili pentru criticile din raport este „un gest minimal".
„Verigile slabe ale raportului MCV sunt Parlamentul şi Avocatul Poporului. Demisia celor responsabili pentru criticile din raportul MCV este un gest minimal", a susţinut Paul.
"Respectarea legii, aplicarea automată a deciziilor justiţiei, vacanţele parlamentare mai scurte şi eliminarea privilegiilor parlamentarilor ne-ar apropia mult de respectul românilor", a mai spus Paul.
Ce recomandă Comisia Europeană în raport
CE recomandă ca în Codul de conduită al parlamentarilor să fie incluse dispoziţii clare care să garanteze respectarea independenţei justiţiei şi să fie reexaminat modul în care hotărârile judecătoreşti referitoare la suspendarea din funcţie a parlamentarilor sunt aplicate automat de forul legislativ.
Comisia Europeană invită România, în raportul MCV publicat miercuri, să ia măsuri în ceea ce priveşte independenţa justiţiei, reforma sistemului judiciar, integritatea şi lupta împotriva corupţiei.
În ceea ce priveşte independenţa justiţiei, Comisia recomandă: "Să se asigure că procedura de numire a noului procuror şef al DIICOT este transparentă şi bazată pe merit" şi să se efectueze "o evaluare globală a procedurilor de numire în funcţii de conducere în cadrul magistraturii, astfel încât până în luna decembrie 2015 să existe în acest sens proceduri clare şi detaliate, bazate pe modelul procedurilor utilizate pentru numirea preşedintelui ÎCCJ".
O altă recomandare se referă la includerea în Codul de conduită al parlamentarilor "dispoziţii clare care să garanteze respectarea independenţei sistemului judiciar de către parlamentari şi în cadrul procesului parlamentar".
Alte două recomandări vizează explorarea de "soluţii pragmatice pentru menţinerea accesului la justiţie fără a păstra actuala hartă judiciară a instanţelor de mici dimensiuni" şi "îmbunătăţirea asigurării aplicării hotărârilor judecătoreşti la toate nivelurile pentru a se asigura că hotărârile judecătoreşti şi sancţiunile financiare sunt puse în aplicare în mod corespunzător".
La capitolul lupta împotriva corupţiei, CE recomandă îmbunătăţirea "culegerii de date statistice privind recuperarea eficace a activelor" şi să se asigure că noua agenţie din domeniu poate asigura "o mai bună administrare a bunurilor îngheţate şi poate coopera cu ANAF pentru a îmbunătăţi ratele de recuperare efectivă".
O altă recomandare are ca ţintă combaterea micii corupţii.
Totodată, CE cere Bucureştiului să recurgă la Strategia naţională anticorupţie pentru a identifica mai bine domeniile expuse riscului de corupţie şi să adopte "măsuri educative şi preventive, cu sprijinul ONG-urilor şi profitând de oportunităţile oferite de fondurile UE".