Raportul final: 11.583 brăileni radiaţi de pe liste | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Raportul final: 11.583 brăileni radiaţi de pe liste

Lista finală întocmită de Prefectura Brăila şi înaintată Ministerului Administraţiei şi Internelor, care a ajuns pe masa Curţii Constituţionale, arată că la nivel de judeţ 11.583 de persoane nu ar trebui să fie luate în calcul la stabilirea cvorumului pentru referendum, respectând criteriile stabilite de Executiv. Asta înseamnă cu peste 900 de cetăţeni mai mult faţă de situaţia prezentată vineri dimineaţă.
Astfel, Prefectura a înaintat către MAI ultimul raport, din care reiese că la nivel de judeţ 11.583 de alegători ar trebui "şterşi" de pe liste. Dacă, iniţial, în penultimul raport erau menţionate 10.651 de persoane, în numai o zi, totalul a crescut cu peste 900 de alegători care ar trebui radiaţi din listele electorale permanente. Defalcat pe categorii, prefectul Mihaela Marcu a prezentat ultimul raport în felul următor: din totalul de 11.583, 10.527 sunt fără carte de identitate valabilă, 830 persoane şi-au schimbat domiciliul fără a fi radiate de la vechea adresă, 19 au obţinut statutul de cetăţean român cu domiciliul în străinătate, 93 cu reşedinţa/domiciliul în străinătate şi 114 persoane au fost declarate decedate. În acest context, din cele peste 900 de persoane care ar trebui radiate în plus faţă de datele prezente în ultima raportare, aproximativ 400 se regăsesc printre cei cu cărţile de identitate expirate, iar restul de peste 500 de alegători fac parte din categoria persoanelor ce şi-au schimbat domiciliul fără a fi radiate de la vechea adresă.
"Acestea sunt datele finale, care au fost trimise vineri, la orele 18.00, termenul limită fiind sâmbătă, 18 august", a precizat Mihaela Marcu.

Prefecturile din ţară au raportat zeci de mii de persoane care ar trebui radiate din liste

Potrivit presei centrale, în ţară au fost raportate zeci de mii de persoane care ar trebui scoase din listele electorale.
Astfel, în judeţul vecin, peste 20.778 de persoane figurează cu actele de identitate expirate ori sunt decedate sau fără drept de vot, potrivit datelor transmise Ministerului Administraţiei şi Internelor de către Prefectura Galaţi.
Peste 40.000 de persoane din judeţul Iaşi nu ar fi trebuit incluse în listele electorale, cele mai multe fiind persoane cu actele de identitate expirate, potrivit Prefecturii.
Clujul a înregistrat, la finalul acţiunii de actualizare a listelor electorale permanente, peste 23.000 de persoane care au fost raportate de primăriile din judeţ ca făcând parte din cele nouă categorii comunicate de Guvern.
La Braşov, potrivit prefectului, 16.908 persoane intră în categoriile care ar fi trebuit scoase de pe listele electorale.
Datele centralizate la Sibiu relevă 25.356 de persoane care fac parte din cele nouă categorii comunicate de Guvern, dintre acestea aproape 20.000 având actele expirate, 700 fiind decedate, iar în jur de 3.500 având domiciliul în străinătate.
Prefectura Aradului a declarat că a transmis MAI datele centralizate în urma actualizării listelor electorale, ocazie cu care au fost identificate peste 15.000 de persoane cu acte de identitate expirate.
Şi la Hunedoara aproape 10.000 de persoane care au cărţile de identitate expirate se regăsesc pe listele electorale, cele mai multe cazuri fiind înregistrate în Hunedoara, Deva şi Petroşani, pe liste fiind şi 190 de persoane decedate.

Ponta: 34.654 persoane radiate din liste; 512.379 cu CI expirate; 3.052.397 români în străinătate

Victor Ponta a anunţat, ieri, că din datele de la MAI şi MAE, 34.654 de persoane urmează a fi radiate de primari din listele electorale permanente utilizate la referendum, 512.379 au actele de identitate expirate, în timp ce 3.052.397 sunt în străinătate, din care nu se ştie exact numărul minorilor.
"Curtea Constituţională a solicitat îndeplinirea anumitor proceduri. În data de 1 august 2012 MAI a trimis datele persoanele înscrise în listele electorale permanente. Astfel 34.654 de persoane urmează să fie radiate din listele electorale; 512.379 de persoane aveau în ziua votului actele de identitate expirate; totalul românilor cu drept legal de şedere în străinătate sunt 3.052.397 de persoane. Dintre aceştia 1.101.809 români care stau în străinătate, legal, au peste 18 ani.
Având în vedere aceste date, am transmis respectivele date şi anexele Curţii Constituţionale, urmând ca decizia să fie luată mâine (n.r - astăzi) de CC. Sunt peste 20.000 de cetăţeni saşi care din 1990 nu mai au cărţi de identitate, probabil acum sunt cetăţeni germani. Noi am pus la dispoziţie datele pe care am reuşit să le obţinem până în acest moment, îmi doresc ca mâine (n.r - azi) Curtea Constituţională să ia o decizie şi să punem capăt crizei politice", a declarat premierul Victor Ponta.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro