"Ritmul progreselor constatat in raportul CE din iulie 2008 nu a fost mentinut", se arata in raport.
Comisia Europeana recomanda autoritatilor romane sa accelereze ritmul reformei judiciare si a luptei anticoruptie "pentru a redresa unele regrese inregistrate in ultimele luni".
Printre aceste regrese se mentioneaza blocarea de catre Parlament a unor investigatii in cazuri de coruptie la nivel inalt, tentativele de a modifica procedura de numire si revocare a procurorilor-sefi si amendamentele la codul de procedura penala, care ar fi restrictionat drepturile procurorilor.
De partea pozitiva sunt anchetele Directiei Nationale Anticoruptie si faptul ca Agentia Nationala de Integritate este operationala.
"Consiliul Superior al Magistraturii si-a asumat mai multe responsabilitati pentru reforma judiciara", se mai arata in raport.
Ingrijorarea Comisiei cu privire la regresele Romaniei a fost, de altfel, exprimata si de presedintele Executivului european, Jose Manuel Barroso, in luna ianuarie, cand i-a primit in vizita pe presedintele Traian Basescu si premierul Emil Boc. Asa cum a subliniat Barroso atunci, CE nu considera ca exista un termen-limita pentru mecanismul de cooperare si verificare. Basescu a recunoscut la acea intalnire ca obiectivul asumat de Romania pentru iesirea de sub mecanism in vara acestui an este menit sa mobilizeze eforturile in tara, dar nu obliga cu nimic Comisia.
De altfel, statele membre, mai ales Germania, care este cel mai mare contribuitor la bugetul UE, se asteapta ca monitorizarea sa continue pana cand autoritatile romane si bulgare vor demonstra ca pot tine sub control coruptia si crima organizata.
Noi suspendari de fonduri UE nu sunt excluse, de data aceasta pentru ambele tari, spun surse europene.
Spre deosebire de Romania, Bulgaria a depus eforturi mult mai mari dupa ce la ultimul raport, din vara anului trecut, Comisia a decis sa suspende plata fondurilor de preaderare destinate Sofiei. Cu toate ca si Romaniei i-au fost inghetate platile SAPARD, Comisia n-a facut legatura politica intre lupta anticoruptie si fonduri decat in cazul Bulgariei.
Raportul actual, desi nu face nicio referire la fonduri, arata insa ca Romania a facut regrese dupa ce in iulie a scapat de amenintarea cu fondurile, in timp ce Bulgaria, a carei clasa politica a intrat in stare de soc dupa raport, s-a miscat mai bine.
Rapoartele de joi dau impresia ca sunt menite sa fie o ultima incurajare blanda inainte de evaluarea cruciala din vara, care risca sa fie mai putin diplomatica si sa duca spre o noua faza a acestui tip de "monitorizare postaderare".