Raportul CE avertizeaza ca lipsa progreselor priveaza cetatenii bulgari de beneficiile aderarii | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Raportul CE avertizeaza ca lipsa progreselor priveaza cetatenii bulgari de beneficiile aderarii

Comisia Europeana apreciaza ca, in pofida eforturilor oficialilor bulgari in lupta impotriva coruptiei si crimei organizate, rezultatele sint insuficiente si avertizeaza ca lipsa progreselor ii priveaza pe cetatenii tarii de beneficiile aderarii, potrivit proiectului de raport al Executivului UE.
Raportul Comisiei Europene, care urmeaza sa fie publicat la 23 iulie, subliniaza dificultatile cu care se confrunta Guvernul bulgar in ceea ce priveste reforma judiciara si combaterea coruptiei si crimei organizate. In pofida eforturilor de a infiinta institutiile necesare si de a introduce procedurile si procesele solicitate, sint putine rezultate care sa demonstreze ca sistemul functioneaza corect.
Progresele insuficiente in indeplinirea cerintelor stabilite prin Mecanismul de Cooperare si Verificare ii priveaza pe cetatenii bulgari de beneficiile aderarii la UE. Un esec in aceasta privinta si in eliminarea indoielilor legate de abilitatea Bulgariei de a combate coruptia si crima organizata ar putea avea efecte pe termen lung asupra performantei economiei bulgare, impiedicind investitiile straine atit de necesare.
Nu este doar in interesul Bulgariei, ci si al intregii Uniuni Europene ca aceasta tara sa aiba o justitie si o administratie sanatoase, care sa poata contracara coruptia si crima organizata. De aceea, deocamdata, Comisia considera ca sprijinul este mai eficient decit sanctiunile si nu va invoca masurile de salvgardare prevazute de Tratatul de Aderare.
Potrivit raportului, progresele au fost mai lente si mai limitate decit se preconiza, iar verificarea, monitorizarea si cooperarea vor continua inca o perioada.
Documentul mentioneaza, cu referire la reforma sistemului judiciar, ca Bulgaria a adus o serie de amendamente la Constitutie si a adoptat Codul de procedura civila, Legea sistemului judiciar si legislatia pentru implementarea acestora. Aceste legi confirma independenta justitiei si au permis infiintarea Consiliului Judiciar Suprem, un organism independent care supravegheaza intregul sistem judiciar.
De asemenea, raportul aminteste ca Sofia a infiintat o Agentie de Stat pentru Securitate Nationala, care lupta impotriva coruptiei si crimei organizate, mentionind si progresele in privinta coruptiei locale, prin introducerea unor proceduri administrative ce reduc posibilitatile de coruptie.
Cu toate acestea, CE atrage atentia ca adoptarea de legi, introducerea unor proceduri si infiintarea unor institutii sint necesare dar nu suficiente. Aceste legi trebuie implementate, iar institutiile trebuie sa lucreze eficient pentru a produce rezultate concrete.
Astfel, in privinta reformei judiciare, raportul evoca o serie de lacune ale Codului penal si ale Codului de procedura penala. In ceea ce priveste coruptia locala, Executivul UE sustine ca acuzatiile de coruptie si cumparare a voturilor in timpul alegerilor locale din noiembrie 2007 nu au fost urmate de actiuni concrete. Aceste practici s-ar fi repetat si la alegerile locale partiale de la inceputul lui iunie 2008. De asemenea, documentul evoca semne de coruptie endemica in domeniul sanatatii si al educatiei.
Lupta impotriva coruptiei la nivel inalt si a crimei organizate nu produce rezultate. Desi au existat actiuni in privinta citorva cazuri si multa publicitate in jurul "razboiului impotriva coruptiei", aceste cazuri reprezinta o parte neinsemnata din infractiunile pedepsite in Bulgaria.
Comisia Europeana afirma in raportul sau ca este nevoie de o strategie clara si de un angajament ferm la toate nivelurile pentru a curata sistemul. Bulgaria trebuie sa prezinte rezultate in lupta impotriva crimei organizate si coruptiei si sa combata conflictele de interese si legaturile aparente intre clasa politica, mediul de afaceri si crima organizata, conchide raportul CE.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro