Mergi la conţinutul principal

Raport ITM: amenzi de 169.000 de lei în luna noiembrie

• peste 200 de angajatori din municipiu și județ au fost vizitați de inspectorii Inspectoratului de Teritorial de Muncă Brăila în luna noiembrie • numai pentru muncă la negru au fost aplicate sancțiuni contravenționale de 80.000 de lei

 

Amenzi deloc neglijabile pentru angajatorii care au primit la muncă lucrători fără a le încheia contracte, potrivit legii și pentru cei care au fost depistați cu deficiențe notabile în luna noiembrie. 

Astfel, potrivit inspectorului șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila, Liviu Arhire, în luna noiembrie 2023, inspectorii de muncă au desfășurat acțiuni de control la 201 angajatori din municipiu și județ (106 în domeniul relațiilor de muncă și 95 în domeniul securității și sănătății în muncă), controale în urma cărora au fost aplicate amenzi în valoare totală de 169.000 lei.

„Menționăm că, la un număr de trei angajatori, au fost depistate patru persoane care desfășurau muncă nedeclarată, fiind aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de 80.000 de lei. Cele patru persoane identificate nu aveau contract individual de muncă încheiat în formă scrisă, prestând activitate în următoarele domenii: „Lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale, Fabricarea altor articole de îmbrăcăminte (exclusiv lenjeria de corp), Baruri și alte activități de servire a băuturilor”, precizează sursa citată.

Deficiențe frecvent constatate în timpul controalelor ITM: primirea la muncă a unei persoane fără a avea forme legale de încadrare; nerespectarea dispozițiilor privind munca suplimentară; nerespectarea prevederilor HG 905/2017 privind registrul general de evidență a salariaților; neevidențierea timpului de muncă efectuat de salariați; neutilizarea echipamentului individual de protecție din dotare; semnalizarea riscurilor de accidentare necorespunzătoare; neaducerea la cunoștință a măsurilor prevăzute în planul de prevenire și protecție; neefectuarea examenului medical periodic.

Pentru deficiențele constatate, au fost dispuse măsuri de remediere cu termene de raportare la Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila. În controalele efectuate, ITM a urmărit în permanență conștientizarea angajatorilor și a lucrătorilor asupra importanței și necesității respectării legislației în domeniile de competență, a mai precizat inspectorul șef al ITM Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro