Mergi la conţinutul principal

Raport de parlamentar. Astăzi, la un an de la depunerea jurământului, George- Adrian Paladi

* într-un interviu, deputatul PSD vorbește despre ce a făcut în primul său an de mandat, cum s-a implicat în problemele brăilenilor și ce ar trebui să însemne un parlamentar pentru comunitatea pe care o reprezintă

 

- Ce a însemnat pentru dvs 2021, primul an din mandatul de deputat de Brăila?

-Pentru mine, anul 2021 a reprezentat primul an din mandatul  pe care mi l-au încredințat locuitorii județului Brăila, la alegerile parlamentare de la finalul lui 2020. A fost un an în care am încercat să mă ridic la înălțimea acestei demnități, să răsplătesc încrederea acordată de către alegători și să fiu activ atât în cadrul Camerei Deputaților, cât și în cadrul comunității locale brăilene.

 

- Mai precis, ce ar trebui să facă un parlamentar implicat în viața comunității?

- Am convingerea că un parlamentar nu are dreptul să se desprindă cu totul de comunitatea care l-a ales ca să o reprezinte. El nu este un simplu delegat trimis la București, ci rămâne, mai presus de orice, un membru al acestei comunități, ale cărei probleme și dorințe trebuie să le cunoască îndeaproape; complet detașat de circumscripția sa, un parlamentar nu mai reprezintă, practic, pe nimeni. De aceea, am pus un accent cu totul special pe activitatea din teritoriu, reușind să acopăr, în cursul acestui prim an de mandat, toate unitățile administrativ-teritoriale din județul Brăila. Am participat la evenimente de interes local – așa cum a fost, de pildă, inaugurarea noului sediu al primăriei comunei Vădeni –, am organizat acțiuni dedicate copiilor brăileni, am avut discuții constante cu autoritățile locale și le-am sprijinit în demersurile lor, dar, înainte de toate, am luat direct pulsul comunităților, interacționând cu cetățenii, ascultându-le păsurile și asumându-mi-le ca reprezentant al lor în Parlamentul României.

Aș dori să subliniez faptul că vizitele pe care le-am făcut în localitățile județului Brăila nu au avut un caracter eminamente politic. Cu alte cuvinte, ele nu s-au limitat la întâlnirile cu organizațiile locale ale Partidului Social Democrat sau cu primarii și consilierii locali social-democrați. Odată ales ca deputat al județului Brăila, mi-am asumat faptul că sunt reprezentantul tuturor locuitorilor, astfel că am străbătut la pas străzile comunelor și orașelor brăilene, pentru a discuta față în față cu toți cei care aveau ceva de spus, de transmis parlamentarului lor.

Am răspuns pozitiv invitațiilor transmise de autoritățile locale, ori de câte ori acestea au avut nevoie de un sprijin parlamentar sau au marcat evenimente importante pentru comunitate. în cadrul acestui parteneriat cu autoritățile locale, am organizat o vizită a primarului și consilierilor locali din comuna Bărăganul la Palatul Parlamentului, tocmai pentru a consolida legătura care trebuie să existe și să funcționeze între administrația locală și Legislativ; Parlamentul trebuie să fie o instituție deschisă, pentru că este, prin excelență, forul poporului, locul în care se adună aleșii națiunii, purtând toate problemele, dorințele și speranțele comunităților din care provin.

 

- Concret, cum v-ați implicat în rezolvarea problemelor brăilenilor?

-În primul rând, am adus problemele brăilenilor în atenția grupului parlamentar al Partidului Social Democrat și am susținut declarații politice și am formulat întrebări și interpelări privitoare la situații de interes local deosebit pentru locuitorii județului Brăila. Bineînțeles, în același timp, am fost preocupat de problemele generale ale românilor, în mod particular de cele determinate de criza sanitară și economică, dar și de stabilitatea politică. În calitate de vicepreședinte al comisiei pentru politică economică, reformă și privatizare a Camerei Deputaților am militat pentru adoptarea unor inițiative legislative menite să ofere un sprijin românilor vulnerabili în fața creșterii accelerate a prețurilor la energie electrică și termică, am susținut sprijinirea antreprenorilor afectați de contextul economic pandemic și am fost un promotor activ al reducerii cotei de T.V.A. pentru lemnele de foc, de la 19% la 5%. Întrebările și interpelările pe care le-am adresat miniștrilor și conducătorilor altor instituții, fie prin intermediul mecanismelor parlamentare specifice, fie chiar în mod direct, au fost mereu unele constructive, concentrându-se pe identificarea soluțiilor la problemele cetățenilor, nu pe contrele politice, chiar dacă, în mod firesc, am criticat autoritățile executive, atunci când a fost cazul.

 

- Exemplificați câteva inițiative legislative susținute de dumneavoastră...

-Am susținut, alături de colegii din Partidul Social Democrat, mai multe inițiative legislative în domeniul economic, agricol și administrativ, dar nu am ezitat să mă alătur și altor demersuri pe care le-am considerat necesare și oportune. De pildă, fac parte dintre inițiatorii proiectului de lege pentru realizarea „Institutului Regional de Boli Cardiovasculare Iași”, un obiectiv de investiții major, care va îmbunătăți în mod semnificativ calitatea serviciilor medicale oferite cetățenilor. Sănătatea trebuie să fie o prioritate absolută pentru statul român, iar aceasta nu doar în ceea ce privește combatarea pandemiei de Covid-19. De asemenea, mă număr printre inițiatorii unui proiect legislativ menit să modifice și să completeze legea nr.  272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului. Acest proiect își propune să majoreze alocația lunară de plasament la 1,50 ISR (Indicatorul Social de Referință) și să acorde asistenților maternali o indemnizație de concediu, în conformitate cu deciziile adoptate în acest sens de Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Nu în ultimul rând, am inițiat un proiect de lege prin care bursele de studii acordate românilor de pretutindeni vor fi aduse la nivelul burselor acordate studenților români, pentru că este esențial să-i încurajăm pe acești tineri de peste hotarele României să studieze aici, să se formeze în cadrul cultural și lingvistic căruia îi aparțin.

 

- Momente deosebite în anul 2021?

- Într-adevăr, au existat și două momente aparte, pe care aș dori să le evidențiez în mod deosebit. Mai întâi, este vorba despre o vizită pe care am făcut-o dincolo de Prut, în Republica Moldova. La invitația doamnei Anca Corfu, consulul general al României la Cahul, m-am deplasat în orașul basarabean și am avut o serie de discuții cu oficialul român, identificând mai multe oportunități de implementare a unor proiecte în domeniul economic, cultural, administrativ și educațional. Cu acest prilej, am felicitat-o pe doamna consul general pentru activitatea desfășurată, pentru devotamentul și dăruirea cu care se implică în rezolvarea problemelor cetățenilor. Cahulul este atât de aproape de granița româno-moldavă și la nici 100 de kilometri de Brăila, astfel că tranzitarea intensă a frontierei reclamă și o activitate consulară intensă.

Un alt doilea moment special l-a reprezentat masa rotundă intitulată Contribuția minorităților naționale în istoria Brăilei, pe care am organizat-o în luna septembrie, în municipiul Brăila. A fost prima activitate de aceste gen organizată de un parlamentar brăilean și ea s-a bucurat de un real succes. Evenimentul s-a desfășurat în sala oglinzilor de la Teatrul „Maria Filotti”, a fost moderat de directorul Bibliotecii Județene „Panait Istrati” Brăila și s-a bucurat de participarea a trei deputați care reprezintă minoritățile naționale în Parlamentul României: Bogdan-Alin Stoica (Asociația Liga Albanezilor din România), Ionel Stancu (Asociația Macedonenilor din România) și Iulius-Marian Firczak (Uniunea Culturală a Rutenilor din România). Discuțiile s-au concentrat atât pe importanța istorică deosebită a Brăilei ca centru multietnic și multicultural, de-a lungul veacurilor, cât și pe aspecte care țin de prezent, de provocările cu care se confruntă minoritățile naționale, multe dintre ele comune cu cele ale populației majoritare.

Într-o lume marcată de rasism, de intoleranță, xenofobie, antisemitism și populism radical, Brăila se bazează, printre altele, pe cunoașterea și înțelegerea culturii și tradiției minorităților naționale, precum și pe interacțiunea și dialogul sincer și neîntrerupt între toate etniile.

La dezbateri au luat parte și reprezentanți ai comunității rome, fiind prezenți, de altfel, și primarii din comunele brăilene Șuțești, Romanu și Viziru – acolo unde trăiesc importante comunități de etnici romi. La finalul discuțiilor, s-au conturat o serie de propuneri pe care le-am preluat și mi-am asumat să le introduc în circuitul legislativ. Parlamentarii oaspeți au avut prilejul de a cunoaște nu doar istoria Brăilei multietnice, ci și tradițiile populare.

Am încheiat acest an așa cum se cuvine, în spiritul sărbătorii Nașterii Domnului, la Festivalul de Colinde, Tradiții și Obiceiuri „Colindul Sfânt și Bun”, organizat de Primăria comunei Viziru și Asociația Grupul de Inițiativă Viziru „Virgil Burcuș”. M-am alăturat doamnei primar Ana-Cornelia Măcrineanu la această a treia ediție a festivalului, la care au participat 11 grupuri și ansambluri artistice brăilene, pentru a onora minunatele tradiții ale Crăciunului și pentru a sublinia încă o dată că, într-o lume în care secularizarea agresivă este tot mai manifestă, nu trebuie să uităm de moștenirea noastră creștină și de frumusețea spiritului marilor noastre sărbători.

 

- Sunteți mulțumit de acest prim an de mandat?

-Consider că, în ciuda constrângerilor și restricțiilor determinate de pandemia de Covid-19, am reușit să ating în bună măsură obiectivele pe care mi le-am fixat pentru acest prim an de mandat de deputat al brăilenilor în Parlamentul României. Am rămas aproape de cei care m-au ales, fiind totodată activ în plan legislativ, am identificat atât probleme care trebuie rezolvate, cât și oportunități de dezvoltare și de colaborare. Toate acestea îmi dau încredere și mă motivează să-mi continui activitatea cel puțin la același nivel în anul 2022, precum și în restul mandatului încredințat de alegătorii din județul Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro