• potrivit informărilor oficiale, motivul este descoperirea unor impurităţi nitrozaminice • măsura preventivă a fost retragerea de la comercializare a medicamentelor ce conţin ranitidină
Un medicament foarte cunoscut şi folosit în tratarea problemelor gastrice a fost interzis la vânzare, din cauza prezenţei de impurităţi notrozaminice (NDMA), informează Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR). În anunţul postat pe site-ul oficial al Agenţiei, se menţionează că blocarea la vânzare în farmacii este o măsură de precauţie.
Informarea a fost făcută pe la jumătatea lunii ianuarie.
“Ca urmare a suspendării de către Directoratul European pentru Calitatea Medicamentului (EDQM) a Certificatelor de conformitate cu Farmacopeea Europeana (CEP) pentru substanţa activă Clorhidrat de ranitidină, din cauza detectării prezenţei de impurităţi nitrozaminice (NDMA), Agenţia Naţională a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania (ANMDMR) a dispus, ca măsură de precauţie, blocarea la vânzare la nivel de farmacie, a medicamentelor pe bază de ranitidină, atât a formelor farmaceutice cu administrare orală cât şi a soluţiei injectabile, până la emiterea de către Comisia Europeană a unei decizii referitoare la medicamentele care conţin ranitidină, afectate de această neconformitate de calitate”, se arată în informarea postată pe site-ul ANMDMR.
Agenţia mai precizează că, în acest context, a informat profesioniştii din domeniul sănătăţii asupra disponibilităţii pe piaţă a unor tratamente alternative. Asta în timp ce pentru pacienţi a emis recomandarea să-şi consulte medicul în acest sens.
Nici în Brăila nu se mai găseşte acest medicament. Spre exemplu, în farmaciile “Iris” tratamentul cu ranitidină nu mai este disponibil. “Am primit acea informare ca urmare a depistării unor contaminări în ceea ce priveşte ranitidina. Medicamentele pe bază de Ranitidină se foloseau pentru problemele gastrice, cum ar fi ulcerul, gastrita. Erau destul de căutate. Pacienţii nu vor fi afectaţi de această schimbare, deoarece există alte medicamente care tratează afecţiunile respective, iar medicii ştiu ce să prescrie, cum ar fi, spre exemplu, Famotidina”, ne-a explicat farm. Bogdan Constantinoiu.