• Primăria a rezolvat, recent, problema accesului pe faleza Dunării a persoanelor cu deficienţe locomotorii, prin amenajarea unei rampe care coboară de la Romarta Nouă până la noul loc de joacă amenajat pe bani europeni • problema este că noua facilitate a atras ca un magnet sute de tineri teribilişti care folosesc rampa pentru a se da cu plăcile sau bicicletele • comportamentul acestora lasă mult de dorit, exasperându-i pe locatarii blocurilor învecinate • Primăria promite că, într-un viitor nu foarte îndepărtat, la Brăila vor fi amenajate două skateparcuri unde tinerii să îşi poată “descătuşa” energiile
Fără să facă prea mult tam-tam pe această temă, Primăria a rezolvat problema accesului persoanelor cu dizabilităţi locomotorii până pe faleza Dunării. Asta după ce a fost amenajată o rampă din scânduri de lemn aşezate pe un cadru metalic, în zona scărilor de la Romarta Nouă, mai exact lângă noul parc de joacă pentru copii realizat recent pe fonduri europene. Profitând de şantierul deschis pentru locul de joacă, Primăria a făcut pe fonduri proprii, cu ajutorul meseriaşilor din cadrul Serviciului de Utilitate Publică, Administra şi Gospodărire Locală (SUPAGL) această rampă. Anunţul despre existenţa ei a fost făcut public de primarul Marian Dragomir, în cea mai recentă şedinţă a Consiliului Local Municipal (CLM). Problema necesităţii unei rampe pentru persoane cu handicap a fost ridicată de consilierul PNL Adrian Tabarac. Acesta l-a interpelat pe primar, întrebându-l când are de gând să rezolve numeroasele cereri primite de la brăilenii cu deficienţe locomotorii care vor să poată coborî şi ei în siguranţă de pe Esplanadă pe faleza Dunării. După cum se ştie, când a fost reabilitată Esplanada, în urmă cu circa 8 ani, a fost amenajată o rampă specială, care însă nu poate fi utilizată deoarece nu ajunge decât până la jumătatea platoului de pe faleză, nu până în faţa scenei. Adrian Tabarac, i-a transmis primarului Marian Dragomir că a primit nenumărate întrebări pe acest subiect din partea cetăţenilor cu probleme locomotorii. Acesta l-a întrebat pe edilul-şef, dacă rampa de lângă fântână nu poate fi cumva prelungită, astfel încât persoanele cu dizabilităţi, care depind de scaunul cu rotile pentru a se deplasa, să poată ajunge până în faţa scenei de pe Faleză, dacă doresc.
“Am avut mai multe solicitări din partea persoanelor cu dizabilităţi locomotorii, legate de faptul că nu pot coborî pe Faleză, până în faţa scenei, pe la platoul cu fântâni, aici fiind posibilă coborârea doar până la jumătate. Pentru că doar atât este rampa. S-ar putea face ceva, astfel încât persoanele cu dizabilităţi locomotorii să poată coborî până pe Faleză, la scenă?”, a declarat Tabarac.
Primarul a explicat că ştie foarte bine această problemă, doar că proiectul privind reabilitarea platoului din zona Falezei aşa a fost realizat la vremea respectivă, fiind foarte complicat, din punct de vedere tehnic, ca rampa respectivă să poată ajunge până la nivelul falezei. Dragomir a ţinut totuşi să precizeze că persoanele cu dizabilităţi au, mai nou, o alternativă pentru a coborî până în faţa scenei. Potrivit edilului-şef este vorba despre o rampă realizată în zona unde a prins contur Centrul de Agrement, mai exact părculeţul de joacă sub formă de corabie, clădit prin fonduri europene.
“Da, cunoaştem acest aspect, având în vedere proiectul prin care a fost reabilitat platoul. Dar ţin să vă anunţ faptul că această problemă a fost deja rezolvată de aproximativ câteva luni de zile, când SUPAGL a terminat rampa pentru persoanele cu dizabilităţi, rampă care ajunge până la părculeţul de joacă, de jos de la Faleză. Cel creat cu fonduri europene. Deci, în momentul de faţă, acolo există rampă pe care persoanele cu dizabilităţi pot coborî până jos, la Faleză”, a declarat Dragomir, subliniind că rampa trece pe lângă părculeţ şi ajunge până pe esplanadă.
Noua rampă, magnet pentru tinerii teribilişti
Din păcate, în lipsa unui skatepark care să le ofere tinerilor pasionaţi de adrenalină un loc unde să-şi poată etala “talentele”, rampa care ar trebui să fie folosită în special de persoanele cu probleme, este luată cu asalt de puştii pe role, plăci sau chiar biciclete. Noile facilităţi amenajate în zonă au condus la creşterea fără precedent a numărului tinerilor veniţi seară de seară. Nu ar fi nimic dacă totul ar decurge civilizat. Dar ţi-ai găsit: de la puştii de 10-12 ani cu trotinete, bicle şi plăci – şi până la liceeni veniţi în grupuri de la 15, 20 sau chiar 50 de inşi, totul se transformă într-o nebunie totală, într-un calvar pentru locatarii blocurilor învecinate. Cum se manifestă generaţia “pro”: prin zgomotul infernal al “dotărilor” pentru creşterea adrenalinei; distrugerea sau incendierea coşurilor de gunoi; consumul de băuturi alcoolice, fumat, cântece şi urlete; spargerea de sticle, smulgerea unor indicatoare de circulaţie; spartul seminţeleor şi mormane de gunoi lăsate în urmă; desprinderea plăcilor/plintelor din marmură şi nestăvilitele “opere” ale graffitiştilor. înjurăturile şi expresiile obscene, dar şi încăierările dintre găşti sunt şi ele manifestări frecvente. Zice-se că şi drogurile i-ar tenta pe unii teribilişti…
Este adevărat că nu toate sutele de tineri veniţi în zonă se manifestă aşa, mai ales că de la o vreme poliţia (şi nu numai) îi împrăştie pe gălăgioşii care nici vorbă să respecte , vai, distanţa socială şi purtatul măştii – aceştia revenind imediat în urma organelor de ordine.
Un parc dedicat pentru skateboard probabil ar rezolva mare parte din aceste probleme, acesta fiind o soluţie alternativă şi civilizată pentru “descătuşarea” energiilor tuturor acestor tineri care acum folosesc în exces rampa amenajată de SUPAGL, în detrimentul persoanelor cu handicap locomotor, care chiar au nevoie de ea. Primarul Marian Dragomir ne-a declarat că, într-un viitor nu foarte îndepărtat, Brăila va avea nu unul ci două skateparc-uri. Unul, amenajat cu bani de la bugetul local, va fi făcut în Parcul Monument. Aceste este deja bugetat, are proiectul aprobat în Consiliul Local, însă lucrările nu pot începe din cauză că încă se mai aşteaptă anumite avize, cel de la Mediu fiind unul dintre ele. Cel de-al doilea skateparc va fi făcut pe faleză, în zona Bazei Nautice. Pentru acesta se întocmeşte în prezent un proiect, pentru accesarea de fonduri europene, ne-a informat primarul Dragomir.