Raluca Bălan, un dascăl de nota 10: ”Dăruirea și talentul pedagogic nu sunt măsurabile în note, ci în progresele copiilor” | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Raluca Bălan, un dascăl de nota 10: ”Dăruirea și talentul pedagogic nu sunt măsurabile în note, ci în progresele copiilor”

•  tânăra educatoare de 19 ani are cea mai mare notă la Definitivat • fata  a obținut nota 9,70 la proba scrisă, iar cu cele trei note de 10 de la inspecțiile la clasă și portofoliu are prima medie din județ - 9,79 • Raluca a debutat în învățământ la începutul acestui an școlar și după primul an ”la clasă” s-a convins că vrea să fie educatoare toată viața • la nivelul județului Brăila, după afișarea rezultatelor inițiale, rata de promovare la Definitivat este de 71,8%, printre cele mai mici din țară

 

Ieri s-au publicat rezultatele inițiale la examenul de Definitivat, susținut de circa 80 de profesori brăileni, iar o educatoare debutantă a obținut cea mai mare notă. Se numește Raluca Ionela Bălan, are 19 ani și doar un an de experiență în învățământ. Tânăra are nota 9,70 la proba scrisă, iar cu cele trei note de 10 de la inspecțiile la clasă și portofoliu are prima medie din județ - 9,79.

Raluca face parte din noua generație de dascăli brăileni, fiind absolventă a Colegiului Național Pedagogic ”Dumitru Panaitescu Perpessicius” și olimpică la pedagogie. Este educatoare la Grădinița cu Program Prelungit nr. 48 ”Luceafărul”, iar în paralel cu cariera didactică tânăra urmează și cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității ”Dunărea de Jos” din Galați, fiind acum studentă în anul II.

”Mi s-a părut simplu anul acesta la Definitivat și în general mi s-au părut simple subiectele din toți anii. Dar eu am și învățat vreo patru ani de liceu și încă unul de facultate, constant, așa că mi-e greu să spun dacă e un subiect dificil sau nu”, ne-a declarat aceasta.

Raluca nu a obținut o notă mare doar la Definitivat, ci și la Titularizare, examen pe care l-a susținut anul trecut pentru a intra în învățământ. Și atunci, ca și acum, s-a numărat printre candidații cu cele mai mari note. Comparând cele două examene, tânăra ne-a spus că la Definitivat a fost mai ușor pentru că ”presiunea psihică” a fost mai mică.

”Cel puțin anul acesta, din punct de vedere al dificultății, mi s-a părut mai simplu la Definitivat decât la Titularizare. La Titularizare e și o presiune psihică, că trebuie să iei cea mai mare notă. La Definitivat ai o notă minimă pe care dacă ai luat-o, ai trecut examenul cu bine. Da, la educatori, în plus față de Titularizare, este partea de literatură pentru copii pe care trebuie să o abordezi la fel cum ai aborda un eseu de bac. Plus subiectele de metodică, pedagogie și gramatică... care sunt aproximativ aceleași ca la Titularizare, doar că la gramatică se mai adaugă și alte exerciții, care complică viața multora din câte am văzut”, susține aceasta.

Chiar dacă are cea mai mare medie din județ (înainte de publicarea rezultatelor finale), Raluca spune că performanța unui dascăl nu stă în notele de la examene, ci în ceea ce reușește să îi învețe pe cei mici. 

”Cred că sunt mândră de mine pentru că știu că am depus un efort permanent în direcția perfecționării mele și roadele sunt vizibile. Altfel, nu mă simt mai profesionistă decât o educatoare cu 9,20 sau decât una cu 7,30. Dăruirea și talentul pedagogic nu sunt măsurabile în note, ci în progresele copiilor de la grupă, ne-a declarat tânăra educatoare.

După un an școlar petrecut la catedră, Raluca mărturisește că cea mai grea parte a fost cea birocratică.

”Primul an de învățământ a fost solicitant din toate punctele de vedere. Am mai spus-o și o mai zic: am îmbătrânit într-un an de învățământ, cât îmbătrânesc alții în 10. A fost o dublă acomodare, a mea, pentru că eram debutantă și a copiilor mei, pentru că erau grupa mică. Acomodarea mea a însemnat să mă obișnuiesc cu statutul de educatoare, cu colegele, cu părinții, cu toate responsabilitățile care vin odată cu această profesie. Nu mă plâng însă! E o carieră frumoasă, care îmi place, care mi se potrivește și nu mă văd profesând în alt domeniu decât învățământul”, susține Raluca.

Așadar, tânăra va continua să fie educatoare mulți ani de acum încolo, iar pe plan profesional vrea să avanseze în cariera didactică. Se va înscrie la examenul pentru gradul II, iar după aceea la gradul I. Un alt lucru pe care și-l dorește este să se ”titularizeze în sfârșit”, ca să se ”liniștească” din punctul acesta de vedere. Ce vrea să spună Raluca este că deși a avut media 9,32 la examenul de Titularizare de anul trecut, nu a putut prinde un post de titular (angajare pe perioadă nedeterminată) la o grădiniță din municipiu. Din acest motiv a optat pentru un post de suplinitor (angajare pe perioadă determinată).

”Aparent, cu această medie nu te poți titulariza într-un mediu decent, în cazul meu în municipiu, unde locuiesc. Puteam lua post de titular la Țăcău, care e pe celălalt mal al Dunării. N-aveam cum să iau post acolo. Așa că am renunțat la el și mi-am ales post de suplinire la Grădinița nr. 48”, ne-a povestit aceasta.

Indiferent de locul unde va preda și din ce postură – suplinitor sau titular, Raluca își va dori mereu același lucru pentru ”copiii ei”: ”Să fie liberi! Să aibă posibilitatea să aleagă, să se împotrivească și, cel mai important, să discearnă între bine și rău. Le doresc să-și petreacă copilăria frumos și apoi să-și ia adolescența în mâini și să plece pe drumul vieții cu niște valori etice care să-i ghideze permanent și să-i ferească de ungherele întunecate ale societății”.

Tânăra ne-a mai spus că și în următorii ani își va împărți timpul între muncă, facultate și voluntariat. În ceea ce privește prezentul, Raluca se bucură de vacanță așa cum știe cel mai bine: este trainer voluntar în cadrul ”Școlii de Vară”, ediția a III-a, organizată în această perioadă de Forumului Tinerilor din România-Brăila și unde ține cursurile de educație muzicală și jocuri ritmice, artă tranzientă și activități outdoor.

 

Brăila, printre județele cu cea mai mică rată de promovare la Definitivat

După publicarea rezultatelor inițiale la examenul de Definitivat, Brăila se află în top 10 județe cu cea mai mică rată de promovare. Potrivit unui raport publicat de Ministerul Educației, procentele cele mai mici s-au înregistrat în Brăila – 71,8%, Suceava – 71,8%, Covasna – 68,8%, Caraș-Severin – 68,6%, Giurgiu – 68,6%, Argeș – 66,3%, Tulcea – 63,6% și Olt – 61,3%. De asemenea, rata de promovare în Brăila (71,8%) este sub media națională – 76,97%. Cele mai bune rezultate sunt în județele Gorj – 83,3%, Cluj – 82,6%, Maramureș – 82,4%, Neamț – 81,7% și Dâmbovița – 81,1%.

Revenind la Brăila, proba scrisă s-a desfășurat la Colegiul Național ”Nicolae Bălcescu”, pe 19 iulie, și au participat 78 profesori. Dintre aceștia, 56 candidați au promovat, în timp ce 22 nu au reușit să promoveze examenul. Precizăm că pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să obțină minimum media 8, calculată ca medie ponderată a notelor la toate probele de examen, inclusiv cea scrisă. Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale.

Din cei 22 profesori care nu au promovat, doar trei au obținut note sub 5 la proba scrisă. Cea mai mică notă înregistrată este 4,10, a unui profesor ce a susținut examenul la disciplina matematică.

La nivel național, înainte de înregistrarea și soluționarea contestațiilor la proba scrisă, din cei 8.008 candidați care au susținut examenul de Definitivat, au fost declarați promovați 5.905 candidați cu medii între 8 și 10. Dintre aceștia, 117 candidați au promovat cu media 10.

Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației, rezultatele finale, după contestații, se vor afișa pe data de 1 august în centrele de examen și pe site-ul definitivat.edu.ro. Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro