Mergi la conţinutul principal

Rafila vrea OUG pentru eliminarea impozitării cu 10% a concediilor medicale, dar doar pentru pacienții cu cancer

• Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat luni că se caută o soluție cât mai rapidă pentru eliminarea impozitării cu 10 % a concediilor medicale, dar doar pentru pacienții oncologici • ministrul a spus că o variantă mai rapidă este o ordonanță de urgență

"Nu aș pune chestiunea asta într-un context politic, la Ministerul Sănătății am avut o discuție legată de acest subiect. Încercăm să găsim o cale mai rapidă decât prin Parlament, pentru ca pacienții oncologici să nu plătească acești bani. O OUG e o formulă mai rapidă. Chestiunile fiscale din România și regândirea unor măsuri fiscale au plecat de la Ministerul de Finanțe, dar nu cred că pacienții oncologici trebuie să suporte asta.
Am avut o discu
ție cu colegii după ce s-a introdus această taxă, ca să găsim o soluție mai rapidă. Având în vedere că aceste ordonanțe sunt aprobate în guvern de premier, și punctul lui de vedere e de susținere a unei astfel de modificări.
A fost o m
ăsură generală legata de concediul medical, nu cred că majoritatea concediilor sunt la pacienții oncologici.
Ei trebuie proteja
ți. Să rezolvăm problema lor. Important e ca concediile medicale să fie controlate și de Casă (CNAS), să se vadă unde sunt exagerări, nu mă refer la pacienții oncologici. Casa să își facă datoria și să controleze cum sunt eliberate aceste concedii", a declarat Rafila.
Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a anun
țat, luni, în cadrul unei mese rotunde, că grupul parlamentar PNL va depune în Parlament un amendament pentru eliminarea impozitării cu 10 % a concediilor medicale. Impozitul a fost introdus de Guvernul PSD-PNL.
"Nu putem accepta ca în momentul în care un pacient oncologic se îmboln
ăvește, merge la tratament, concediul medical pe care statul i-l dă pentru susținerea ca el să meargă mai departe și să obțină victoria cu acest diagnostic, să fie impozitat", a precizat senatoarea PNL. Ea a mai spus că amendamentul vizează nu numai pacientul oncologic ci și o serie de categorii, precum ”concediul de maternitate și risc maternal, pentru îngrijirea copilului bolnav".
Guvernul a decis, la finalul anului trecut, ca românii care intr
ă de anul acesta în concediu medical să fie taxați suplimentar. Mai exact, cei care intră în concediu medical vor plăti 10% contribuții la sănătate din indemnizația primită în această perioadă. Scutiți sunt doar cei care au nevoie de liber în urma unui accident de muncă sau a unei boli profesionale. Procentul se aplică sumei brute a salariului, trecută de angajator în contractul de muncă.
Noua tax
ă a fost introdusă de Guvernul Ciolacu la finele anului trecut, printr-o ordonanță de urgență.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro