• competiţia a reunit 219 participanţi din 46 de ţări • “Sunt mândru de rezultat şi sunt foarte mulţumit de poziţia în clasament”, ne-a spus Radu, elev în clasa a XII-a la Colegiul “Bălcescu” • anul acesta a fost unul excelent pentru “elevul de aur” al Brăilei, acesta câştigând 4 medalii internaţionale • la olimpiada din Thailanda, lotul României a bifat 2 medalii de argint, două de bronz şi o menţiune
Radu Andrei, “elevul de aur” al Brăilei, este de neoprit! Tânărul demonstrează cu orice ocazie că este printre cei mai buni din lume, în urmă cu câteva zile acesta fiind premiat cu medalia de argint la Olimpiada Internaţionala de Astronomie şi Astrofizică din Phuket, Thailanda (12-20 noiembrie).
Competiţia a reunit 219 participanţi din 46 de ţări şi a debutat pe 12 noiembrie, fix în ziua în care Radu a împlinit 18 ani. Olimpiada a cuprins trei probe: o probă de analiză a datelor, o probă teoretică şi una observaţională, fiecare cu o anumită durată. Clasamentul final s-a făcut pe baza acestor trei probe, Radu aflându-se printre primii.
“La proba de analiză a datelor ni s-a dat să prelucrăm nişte măsurători făcute de observatoare cunoscute. Au fost probleme destul de lungi şi am avut patru ore la dispoziţie. Nu au fost foarte grele, dar a fost mult de lucru. Proba teoretică, unde a fost cel mai mare punctaj, am avut de rezolvat 13 probleme în cinci ore. Din nou, nu a fost foarte greu, dar a fost foarte mult. Poate mi-ar fi plăcut să fi fost mai puţine probleme dar mai dificile, astfel încât să se facă o departajare cât mai bună. Ultima probă, cea observaţională, a fost cu peripeţii ca să zic aşa. În sensul că a fost împărţită în două părţi: pe cer şi daytime observation. Eu trebuia să intru în prima tură la proba pe cer, doar că vremea nu a ţinut cu noi şi s-a anulat, iar punctele au fost redistribuite la daytime observation. Sunt mândru de rezultat şi sunt foarte mulţumit de poziţia în clasament. Medalia mă ajută la admiterea la facultate”, ne-a spus Radu.
Participanţii la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică au avut şi o probă pe echipe, una distractivă: escape room la planetariu.
“Proba a fost în afara concursului, nu a influenţat clasamentul. Proba se face în fiecare an, dar de data asta s-a schimbat formatul. Dacă până acum era echipa unei ţări, acum echipele au fost mixte, cu participanţi din alte ţări. A fost ceva foarte frumos şi interesant. Au făcut un joc, un fel de escape room cu astronomie. Ne-au băgat într-un planetariu cu un cer simulat şi ne-au dat nişte coordonate, coordonatele acelea fiind de fapt codul la o încuietoare. Acela era codul de ieşire, iar proba a fost contratimp. Am fost în echipă cu elevi din Grecia, Cipru, Indonezia, Sri Lanka, Qatar şi Ucraina”. Ne-am distrat, ne-am cunoscut şi am socializat foarte mult între noi”, ne-a povestit acesta.
În afară de concursul propriu-zis, elevii din cele 46 de ţări au avut ocazia să descopere şi frumuseţile Thailandei.
Radu Andrei s-a pregătit pentru această olimpiadă cu prof. Liliana Iacob şi prof. Nicoleta Becheanu.
4 medalii internaţionale şi 2 naţionale. Palmaresul lui Radu într-un singur an
Radu este unul dintre cei mai premiaţi elevi din Brăila şi din România în competiţiile de excelenţă. Anul 2017 a fost cel mai bun an pentru tânărul sclipitor de la “Bălcescu”, acesta câştigând 4 medalii la olimpiadele şi concursurile internaţionale şi două medalii la olimpiadele naţionale. Este vorba despre aur la Olimpiada Internaţională de Fizică (iulie, Indonezia), argint la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică (noiembrie, Thailanda), două medalii de aur la Romanian Master of Physics (martie şi octombrie, Bucureşti), aur la Olimpiada Naţională de Fizică (aprilie, Târgu-Jiu) şi argint la naţionala de Astronomie şi Astrofizică (aprilie, Vâlcea).
“A fost un an excelent, un an foarte bun din punct de vedere academic. Pot să spun că le-am bifat pe toate. Mă bucur că am obţinut rezultatele acestea, care mă vor ajuta şi mai departe. Sunt fericit că am avut ocazia să merg la atâtea concursuri, să cunosc alţi participanţi şi să vizitez alte ţări. E o experienţă frumoasă să călătoreşti şi, aşa cum am mai spus, să cunoşti oameni cu care poate o să colaborezi în viitor.,Nu e vorba numai de medalie. Sunt multe avantaje la o intenaţională, nu neaparat că ai câştigat un premiu”, susţine Radu.
Chiar dacă anul acesta are un examen de bacalaureat de susţinut, iar în prezent este în “febra” înscrierilor la facultăţi de top din afară, Radu Andrei nu are de gând să ia o pauză de la competiţii. În 2018 îl aşteaptă deja alte două olimpiade internaţionale: Olimpiada Asiatică de Fizică şi Olimpiada Europeană de Fizică.
Cinci premii pentru elevii români la Olimpiada Internaţionlă de Astronomie şi Astrofizică
Lotul României a obţinut două medalii de argint, două medalii de bronz şi o menţiune la a XI-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică din Thailanda, anunţă Ministerul Educaţiei printr-un comunicat de presă.
Medaliile de argint au fost adjudecate de Radu Andrei (clasa a XII-a/ Colegiul Naţional “Nicolae Bălcescu” din Brăila) şi Robert-Gabriel Păşcălău (Colegiul Naţional “Mircea cel Bătran” din Constanţa). Andrei-Horaţiu Eftime (clasa a XI-a/ Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Bucureşti) şi Paul-Florin Rebenciuc (clasa a IX-a/ Colegiul Naţional “Ştefan cel Mare” din Suceava) au fost medaliaţi cu bronz, în timp ce George-Pantelimon Prodan (clasa a XI-a/Colegiul Naţional “Mircea cel Bătran” din Constanţa) a fost distins cu menţiune.
Echipa României, din care a făcut parte şi prof. Victor Păunescu (Colegiul National “Octav Onicescu” din Bucureşti), prezent ca observator ştiinţific, a fost coordonată de conf. univ. dr. Cristian Pîrghie (Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava) şi prof. dr. Petru Crăciun (inspector de specialitate la ISJ Suceava).
Felicitări, Radu Andrei! Felicitări lotului olimpic român!