Radu Andrei a cucerit Argintul la Astronomie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Radu Andrei a cucerit Argintul la Astronomie

La cea de-a XIX-a ediţia a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie (IOA) echipa României a reuşit o performanţă de excepţie: a obţinut şase medalii: una de Aur, două de Argint şi trei de Bronz. Una dintre cele două medalii de Argint a fost câştigată de brăileanul Radu Andrei, elev în clasa a IX-a la Colegiul Naţional "Nicolae Bălcescu". Profesorii brăileni care s-au ocupat de pregătirea lui Radu sunt încântaţi de performanţa obţinută şi se bucură pentru că tot efortul lui Radu a fost răsplătit, mai ales că este vorba de muncă în afara şcolii şi de acumulare de cunoştinţe de matematică, fizică şi astronomie mult mai avansate decât nivelul clasei la care sunt de fapt elevii. Datorită acestei performanţe, la anul, Radu va fi invitat direct în lotul lărgit al României, dacă va ajunge la faza naţională a olimpiadei. Profesorii lui Radu au evidenţiat faptul că, la acest nivel, elevii trebuie să stăpânească foarte bine limba engleză, să gândească în limba engleză. La pregătirile de la Bucureşti, ei chiar primeau subiectele în engleză, ceea ce determină o dezvoltare deosebită a copiilor. Cadrele didactice susţin că meritul lor este acela că nu au coborât ştacheta, iar această performanţă îi mobilizează să muncească mai departe şi cu alţi copii care promit la fel ca Radu Andrei. "Totul se datorează faptului că a avut ambiţie, putere de muncă, determinare şi încredre în noi. Sigur, noi ştiam cât a muncit şi ne doream un rezultat bun. Ceea ce a reuşit el este un vis foarte frumos pe care ar trebui să-l aibă orice copil. El s-a calificat la baraj şi la informatică şi, dacă ar fi trecut - şi sunt sigură că acest lucru s-ar fi întâmplat - ar fi mers la Balcaniada de informatică. A renunţat la acest baraj tocmai ca să participe la faza naţională a olimpiadei de astronomie. Pe moment cred că a regretat, pentru că a crezut că renunţă la ceva pentru nimic, dar, iată, nu a renunţat pentru nimic. A mai renunţat şi la lotul de la Olimpiada de ştiinţe pentru juniori, pentru că se suprapunea ca perioadă cu astronomia. S-a sfătuit cu noi şi i-am spus să meargă unde crede el că este mai sigur pe el, unde crede că poate da mai mult", a explicat prof. Aurelia Stroe.
De pregătirea lui Radu pentru această olimpiadă s-au ocupat profesori de la Bucureşti. Înainte însă, l-au ajutat să performeze profesoarele Nicoleta Becheanu şi Liliana Iacob, cadrele didactice care conduc cercul de astronomie de la Palatul Copiilor, dar şi profesoara Aurelia Stroe de la Colegiul "Bălcescu", la fizică.
Ceilalţi câştigători de la IOA pentru România sunt: Tudor Costel Creţu, elev în clasa a IX-a Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti - Medalie de Aur, Andrei Cătălin Răduc, clasa a X-a de la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti - Medalie de Argint, Mălina Roşca, în clasa a IX-a la Colegiul Naţional "Horea Cloşca şi Crişan" din Alba Iulia, Andra Gabriela Jitaru, în clasa a X-a la Colegiul Naţional "Petru Rareş" din Piatra Neamţ şi Cosmin Andrei, în clasa a IX-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti - Medalii de Bronz. Andra Gabriela Jitaru a primit şi premiul special pentru cea mai bună probă observaţională.
Olimpiada Internaţională de Astronomie a avut loc în perioada 12 - 21 octombrie, la Bishkek - Cholpon-Ata (Kîrghizstan) şi a reunit 80 de concurenţi din 16 ţări. Echipa României a fost însoţită de profesorii coordonatori Anca Marian de la Colegiul Naţional "I.M. Clain" din Blaj şi Dan Oniciuc de la Colegiul Naţional "Petru Rareş" din Piatra Neamţ.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro