• “elevul de aur” al Brăilei a terminat competiţia pe locul I şi a câştigat medalia de aur, iar echipa din care a făcut parte a obţinut Cupa “Romanian Master of Physics” • competiţia la care au participat 50 de elevi din şase ţări a fost şi o “încălzire” pentru Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică din Thailanda, concurs la care Radu va participa în mai puţin de două săptămâni • performanţele elevului de la “Bălcescu” nu se opresc aici, recent, tănârul reuşind să obţină scorul maxim la “bacalaureatul american” - testele SAT
Pasiunea pentru fizică i-a adus lui Radu Andrei, elev în clasa a XII-a la “Bălcescu”, o nouă medalie de aur la o competiţie internaţională. În perioada 25-30 octombrie, la Colegiul Naţional de Informatică “Tudor Vianu” din Bucureşti a avut loc cea de-a şaptea ediţie a Concursului internaţional “Romanian Master of Physics”, competiţie la care “elevul de aur” al Brăilei a câştigat tot ce se putea câştiga: locul I, medalia de aur şi cupa concursului cu echipa.
“Romanian Mater of Physics” a reunit 50 de concurenţi din şase ţări: România, Suedia, Serbia, Rusia, Bulgaria şi Bosnia şi Herţegovina. Competiţia a cuprins două probe, una teoretică şi una experimentală, ambele cu o durată de 5 ore. La finalul celor două zile de concurs, Radu, care este pregătit de prof. Aurelia Stroe, a obţinând cel mai mare punctaj dintre toţi elevii participanţi şi a încheiat competiţia pe primul loc, fiind răsplătit cu medalia de aur. De altfel, Radu a câştigat aurul şi la ediţia precedentă a concursului.
“Sunt din ce în ce mai relaxat la concursuri de acest gen şi ăsta e un lucru bun. La proba teoretică am avut trei probleme, din care una s-a bazat pe nişte cunoştinţe de matematică avansată. Nu se fac la liceu, ci la facultate, şi nu în primul an. Nu pot să spun că m-a pus pe mine într-o mare dificultate pentru că mai lucrasem acel tip de matematică dar cred că asta i-a pus pe alţii în dificultate şi a făcut departajarea. Celelalte două probleme au fost specifice concursurilor internaţionale de fizică. Fiecare probă a durat 5 ore. Este foarte mult de lucru, subiectele sunt foarte lungi şi sunt făcute în aşa fel încât să îţi fie foarte greu să termini în timp. Dar asta e şi ideea concursului, să vadă cât de mult poţi să faci în timpul respectiv”, ne-a spus elevul de la “Bălcescu”.
Radu a făcut parte din prima echipă a României, formată din elevii premiaţi la olimpiadelor naţionale şi internaţionale, echipă ce a câştigat Cupa
“Romanian Master of Physics”.
Tânărul ne-a spus că această competiţie a fost şi o “încălzire” pentru Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică din Thailanda, care se va desfăşura în perioada 12-21 noiembrie, adică în mai puţin de două săptămâni.
“A fost un antrenament foarte bun pentru olimpiadă, iar asta pentru că s-a atins şi un pic de astrofizică. Se tot vorbeşte acum despre undele gravitaţionale şi chiar s-a dat recent premiul Nobel unor oameni de ştiinţă pentru detectarea undelor gravitaţionale. Bineînţeles că nouă, la olimpiade, au început să ne dea din ce în ce mai des probleme legate de gravitaţie şi există o probabilitate destul de mare să ne pice şi la astrofizică, pentru că până la urmă aşa este normal, subiectele să abordeze ceea ce este mai nou din domeniul respectiv ca să pregăteşti elevul respectiv să ajungă cercetător în fizică, astrofizică sau ce îi place lui”, ne-a mărturisit Radu.
Reamintim că vara aceasta, tânărul a fost medaliat cu aur la Olimpiada Internaţională de Fizică din Indonezia.
Scor perfect la “bacalaureatul american”
Recent, Radu Andrei a susţinut testele SAT (Scholastic Assessment Test), echivalentul american al examenului de bacalaureatul. Medaliatul cu aur la multiple olimpiade naţionale şi internaţionale a reuşit să obţină punctajul maxim la secţiunea SAT II - Subject Tests, adică a obţinut 800 de puncte la disciplinele matematică şi fizică. Radu a obţinut punctaj maxim la Matematică 2 - considerată cea mai dificilă materie. Dar, aşa cum ne-a mărturisit chiar el, subiectele nu au fost foarte dificile, însă trebuie să ai cunoştinţe foarte bune ca să obţii un punctaj mare.
“Problemele de matematică sunt mai uşoare decât cele de la bacalaureatul nostru. Dar sunt multe şi trebuie să le rezolvi repede. La fizică, în schimb, testul cuprinde toată materia. La Math 2 ai 50 de întrebări pe care trebuie să le rezolvi într-o oră, iar la fizică, 75 de întrebări, tot într-o oră. Trebuie să stăpâneşti destul de bine materia ca să te descurci. Nu ai timp să încerci să îţi aduci aminte vreo formulă. E destul de dificil, dar dificultatea nu constă în faptul că ar fi vreo problemă prea grea, ci în numărul problemelor raportat la timpul de rezolvare”, ne-a spus Radu.
De asemenea, elevul de la “Bălcescu” a obţinut un scor aproape perfect şi la secţiunea SAT I - engleză şi matematică, unde a obţinut un total de 1550 puncte: 750 la engleză şi 800 la matematică.
Testele SAT sunt susţinute în fiecare an de elevii de liceu din an terminal din Statele Unite. Testele au fost introduse în anul 1926 cu scopul de a oferi o evaluare a absolvenţilor din liceu. Examenul nu este obligatoriu, însă cele mai multe universităţi din SUA cer notele la testul SAT, ca parte a dosarului de admitere. Cu punctajul obţinut, Radu poate aplica la universităţi de prestigiu din Statele Unite.