• Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare urmează să stabilească documentaţia necesară pentru trasferul aparatului de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia la fostul Spital 3 Brăila, acolo unde este secţia de Radioterapie
Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila aşteaptă răspuns de la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) despre documentele necesare, precum şi cum se face transportul unui aparat de radioterapie de la spitalul din Slobozia, la secţia brăileană. Asta a declarat dr. Delia Râşnoveanu, managerul interimar al SJU Brăila, în cadrul unei conferinţe de presă.
“La momentul acesta s-a făcut o adresă către Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare ca să vedem ce documente ne trebuie pentru transferul aparatului de la Slobozia, în situaţia în care acela este funcţional. Aşteptăm să vedem ce ne spune CNCAN-ul. Şi dacă acela este funcţional şi poate fi transferat,îl putem lua de acolo ca să suplimentăm temporar activitatea, să dăm drumul la activitate până achiziţionăm un aparat nou. Intenţionăm un aparat nou modern cât de curând posibil”, a spus aceasta.
Reamintim că secţia de radioterapie situată în corpul B al SJU, fostul Spital 3, nu mai are activitate în acest moment, deoarece singurul aparat de radioterapie existent în secţie a cedat, din cauza bătrâneţii, în luna mai 2017. Practic, s-a fisurat un tub, iar defecţiunea este destul de gravă, după cum ne-a declarat personalul medical de la Radioterapie. Aparatul a fost fabricat în 1968 şi dat spre folosinţă Spitalului Judeţean în 1973. Cum piese de schimb nu mai există, din cauza anului vechi de fabricaţie, medicul şi un asistent de la Radioterapie au găsit un aparat, la fel de vechi ce-i drept, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia. Cei de acolo nu mai folosesc aparatul, deoarece secţia s-a închis din lipsă de personal. Aşa că s-a propus conducerii unităţi sanitare brăilene şi Consiliului Judeţean aducerea acelui aparat la Brăila. Atât Delia Râşnoveanu, cât şI Francisk Chiriac au declarat că, dacă aparatul din Slobozia este funcţional, va fi adus la Spitalul 3, însă intenţia este de a se achiziţiona unul nou cât mai curând posibil. Până atunci, pacienţii sunt puşi în aşteptare ori îndrumaţi către medicii de specialitate pentru substituirea tratamentului prin radioterapie.