Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Radiografia celui mai mare proiect european derulat la Braila

Cel mai mare proiect cu fonduri europene care se deruleaza la Braila, care este si singurul din programul ISPA (Instrument pentru Politici Structurale de Pre-Aderare) de la noi, ar trebui sa aduca in municipiu, conform memorandumului de finantare convenit intre Guvernul Romaniei si Comisia Europeana, 60 de milioane de euro, constind in reabilitarea si extinderea retelei de canalizare, construirea unei statii de epurare a apelor uzate si terminarea noului canal colector. In cadrul programului respectiv sint finantate trei contracte de lucrari, intre care unul cistigat de firma greceasca "Athena" SA, care figureaza, pentru anul trecut, cu pierderi de milioane de euro, la registrul international al comertului. Cu toate acestea, primarul Constantin Sever Cibu spera ca aceasta sa termine lucrarile pe care le are in Braila, mai ales ca, cel putin in privinta canalizarilor, unde s-a executat aproape jumatate din lucrare, UE a prelungit pina in decembrie 2008 termenul de predare. Mai mult, exista sperante si in privinta realizarii Statiei de Epurare - contract "adjudecat" de Termomecanica Italia - care in sase luni nu a facut decit sa ceara schimbarea terenului, dat fiind ca parte din acesta a fost inundat.

Detaliu pe lucrari

Dupa ce publicatia "Obiectiv" a semnalat faptul ca firma greceasca "Athena" SA a inregistrat pierderi si ca exista riscul ca singurul proiect din programul ISPA de la noi, dar si cel mai mare proiect european, sa nu mai fie finalizat, primarul Constantin Sever Cibu, care a "mostenit" proiectul de la fosta administratie, a tinut sa precizeze ca programul respectiv cuprinde trei contracte, pe care le-a si detaliat, in privinta stadiului lucrarilor. De mentionat ca partile implicate in realizarea intregului proiect sint Primaria municipiului Braila, Regia Autonoma "Apa" si contractorii "Athena" SA Grecia si "Termomecanica" Italia. De fapt, primarul spera ca toate trei contractele sa se incheie cu succes pentru comunitate, desi, cel putin in privinta construirii statiei de epurare, a aparut deja o problema. Mergind pe firul lucrarilor realizate in cadrul programului respectiv, primarul a precizat ca unul dintre contracte s-a si finalizat. Este vorba despre "contractul de urgenta pentru mentinerea echipamentului si intretinerea lucrarilor deja executate la colectorul general de ape uzate de pe Str. Rosiori", care a si fost finalizat, la 4 august 2004, fiind executate de contractorul general "Tunele" Brasov. Prin aceste lucrari s-a asigurat o baza mai solida pentru finalizarea efectiva a canalului colector si au reprezentat o urgenta pentru ca era necesara pastrarea securitatii lucrarilor deja efectuate la canalul colector si eliminarea oricarui pericol pentru viata locuitorilor, degradarea proprietatilor, prabusirea tunelului sau avarierea scutului.
Cel de-al doilea contract, privind extinderea retelei de canalizare si finalizarea lucrarilor la colectorul general de ape uzate de pe Str. Rosiori, semnat cu "Athena" SA Grecia, are patru componente, potrivit informatiilor furnizate de primarul Cibu. Si anume: finalizarea lucrarilor la colectorul Rosiori, extinderea retelelor de canalizare in cartierele Chercea, Radu Negru si Vidin (Brailita), construirea noii statii de pompare din Radu Negru si modificarea si reutilarea Statiei de pompare existente in sudul Brailei.

Statia de Epurare, inca in faza de studii pentru teren

"La prima componenta, dupa finalizarea tuturor lucrarilor auxiliare se vor racorda 11 colectoare secundare la noul colector de ape uzate, pe strazile: Primaverii, Scolilor, Albinei, 1 Decembrie 1918, Diana, Closca, G-ral Eremia Grigorescu (Victoriei), Brates, Alexe Andrei - Carpati, Carpati - Th. Aman, Plantelor - Galati, Carantina. In privinta extinderii retelelor de canalizare in cele trei cartiere, se poate spune ca pina acum s-au realizat peste 15 km din reteaua de canalizare, dintr-un total de 30, ceea ce inseamna ca pentru aproximativ 2000 de locuinte exista posibilitatea de a fi racordate la reteaua de canalizare. S-au finalizat si 6 km de trotuare. Noua statie de pompare din Radu Negru este finalizata in proportie de 95%, iar modificarea si reutilarea statiei Braila Sud se va realiza prin reechiparea cu doua grupuri de pompe, pentru preluarea apelor uzate menajere si pentru preluarea apelor pluviale, in situatia in care nivelul Dunarii nu permite evacuarea gravitationala a acestora", ne-a relatat primarul Cibu.
Cel de-al treilea contract viza construirea Statiei de Epurare a apelor uzate, insa, de sase luni, de cind a "adjudecat" efectuarea lucrarii, "Termomecanica Ecologia S.p.A" Italia (TME) nu a facut decit sa ceara Primariei schimbarea amplasamentului, deoarece o parte din terenul pe care urma sa fie amplasata conducta de refulare si descarcare a statiei a fost inundat. "Intrucit nu exista posibilitatea utilizarii altui teren pentru Statia de Epurare, s-au inceput studiile geo pentru amplasamentul initial, urmind ca pe baza acestora, TME sa definitiveze proiectele de executie. Noi speram ca intreg proiectul sa se finalizeze cu succes si sa fie redat comunitatii", a adaugat Cibu. Reamintim ca intreg proiectul respectiv - ca si proiectul PHARE privind Parcul Industrial, unde UE a cerut banii inapoi - a fost contractat pe vremea in care prefect de Braila era Mihai Manea, iar in ambele proiecte firma controlata de acesta, "Tracon" a fost subcontractor.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii