Rada Sterea de la AJPIS îi ia locul lui Marius Țiripa în funcția de subprefect al Brăilei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Rada Sterea de la AJPIS îi ia locul lui Marius Țiripa în funcția de subprefect al Brăilei

* schimbarea a fost decisă de guvernul Dăncilă * pentru ca Rada Sterea să fie subprefect cu acte-n regulă, hotărârea de guvern trebuie publicată în Monitorul Oficial, lucru care nu se întâmplase până vineri, la ora închiderii ediției cotidianului nostru * Rada Sterea este șef serviciu în cadrul Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială Brăila * a fost membru PSD din 2010 și până în februarie 2018 * are mai multe case și terenuri agricole și intravilan, dobândite prin moștenire, alături de soțul său, potrivit declarației de avere

 

Guvernul Dăncilă a decis că e timpul pentru o schimbare în Instituția Prefectului Brăila. În acest sens, în ședința de joi, Executivul l-a eliberat din funcție pe Marius Țiripa, care era subprefect de aproximativ 3 ani, și l-a înlocuit cu Rada Sterea, funcționar public în cadrul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Brăila. Informația a fost făcută publică pe site-ul Guvernului, joi seară. Hotărârea intră, însă, în vigoare abia după publicarea în Monitorul Oficial. Astfel, Marius Țiripa rămâne subprefect până la publicarea ordinului. Ulterior, acesta se va întoarce pe vechea sa funcție, de la Finanțe. “Mulțumesc mult tuturor celor cu care am colaborat și doresc succes în continuare echipei de la conducerea Instituției Prefectului. Pot spune acum, după 3 ani, că în Instituția Prefectului sunt salariați cu adevărat profesioniști”, ne-a declarat Țiripa.

Marius Țiripa a devenit subprefectul Brăilei, în 2015, la câteva zile distanță după ce în fruntea instituției a fost numit Nicu Olteanu (prefect în perioada ianuarie 2015-februarie 2016). Acesta a continuat să rămână pe funcție chiar și după ce Olteanu a fost demis, iar locul lui a fost luat de Mădălina Cochino (prefect de Brăila în perioada februarie 2016-decembrie 2017). La finele anului trecut, prefectul a fost, din nou, schimbat, în fruntea instituției venind George Paladi, finul social-democratului Mihai Tudose, acesta din urmă fiind premier la acea vreme.

 

Cine este Rada Sterea, viitorul subprefect al Brăilei

 

Rada Sterea, cea care urmează să fie subprefect de Brăila, a fost membru PSD din 2010 și până în februarie 2018, are 54 ani și o vechime în câmpul muncii de circa 36 ani, dintre care 30 ani numai în fosta Direcție a Muncii și actuala Agenție Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială. A obținut diploma de licență pentru economist, după ce a absolvit cursurile la zi ale Academiei de Studii Economice (ASE) București - Facultatea de Relații Economice Internaționale, în perioada 1991-1996. În 2003, a obținut certificatul de absolvire domeniul finanțelor publice, buget și contabilitate publică, în cadrul Institutului Național de Administrație Publică București. În 2005, a obținut diploma de master în “Politici sociale și administrație publică”, la Universitatea din București, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială.

În 2010, a urmat cursurile Școlii Naționale de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar București, la final obținând certificatul de absolvire pentru management spitalicesc, “absolut obligatoriu pentru a ocupa postul de manager de spital”, potrivit CV-ului acesteia. În anii ce au urmat, a mai obținut și alte diplome și certificate ca evaluator de formare profesională.

Activitatea în câmpul muncii a început-o în anul 1981, când s-a angajat ca economist în cadrul Cooperativei Agricole de Producție Măxineni din județul Brăila. A ajuns în fosta Direcție a Muncii în 1991, ocupând timp de o lună funcția de contabil, după care a fost promovată ca inspector principal, funcție de care o ocupat-o încă o lună, când a devenit inspector. După alte șapte luni, a ocupat postul de referent (1.11.1991 - 1.03.1993). În cadrul Direcției de Muncă, a ocupat, pe rând, funcțiile de director general adjunct și director executiv.

Din 2016 și până în prezent, Rada Sterea este șef serviciu în cadrul AJPIS, președinte supleant al Comisiei Județene de autorizare a furnizorilor de formare profesională a adulților și președinte al Comisiei Județene privind Egalitatea de Șanse, conform CV-ului postat pe site-ul instituției angajatoare.

 

Rada Sterea are mai multe case și terenuri moștenite

 

Potrivit declarației de avere pentru anul 2016, Rada Sterea a dobândit pe parcursul anilor, din 1996 și până în 2015, mai multe terenuri agricole și intravilan atât în municipiu, cât și în județ, prin moștenire, împreună cu soțul ei. Concret, în 1996, a moștenit un teren intravilan în municipiu, cu suprafața de 108 metri pătrați, titularul fiind Dănuț Sterea (soțul Radei Sterea - n.r.). În 2002, Rada Sterea a moștenit alte două terenuri, titular fiind chiar ea. Este vorba despre un teren agricol, în județ, cu suprafața de 16.600 metri pătrați și de unul intravilan, în județ, cu suprafața de 2.548 metri pătrați. Trei ani mai târziu, în 2015, Sterea Dănuț a mai primit 2 terenuri agricole, în județ, cu suprafețe de 5.000 metri pătrați și, respectiv, 18.000 metri pătrați.

Nici la capitolul “Clădiri” noul subprefect nu stă rău. În 1992, aceasta, împreună cu soțul său, au cumpărat un apartament în municipiu, cu suprafața de 99,48 metri pătrați. În 1996, Dănuț Sterea a moștenit o casă de locuit cu suprafața de 57,68 metri pătrați, iar în 2002, Rada a moștenit, la rându-i, o casă de locuit cu suprafața de 148,23 metri pătrați în județul Brăila. Noul subprefect are două mașini, dobândite prin cumpărare: un autoturism marca “Daewoo”, fabricat în 2004, și un “Ford”, fabricat în 1996.

La capitolul “Conturi și depozite bancare”, Rada Sterea a scris că are 44.841 lei, la GarantiBank, cont deschis în 2009. Alți 3.600 lei îi are puși pe un card de credit, tot la Garanti. Noul subprefect mai are 23.831 lei într-un fond privat de pensii, la NN Pensii. Datorii nu are.

La venituri încasate pe un an, noul subprefect a enumerat trei surse de venit: Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială, în cadrul căreia deține funcția de șef serviciu (salariu 41.020 lei/an), “Centro de Estudios Infer SL Murcia - filiala Cluj”, unde e coordonator rețea inițiative locale (8.341 lei/an) și SC Ru Europe SRL Brăila, unde e expert monitorizare Regiunea Sud-Est (29.544 lei/an).

“Centro de Estudios Infer SL Murcia” este o entitate care, din 1999, oferă, printre altele, activități de formare și cursuri de limbi străine pentru șomeri, potrivit unui site spaniol.

SC Ru Europe SRL este o firmă înființată în anul 2008, care are ca obiectiv formarea profesională, potrivit site-ului societății. Chiar și Primăria Brăila are legături cu această firmă. Pe site-ul instituției brăilene, apare un raport “privind selecția partenerilor din proiectul «Elaborarea Strategiei de Dezvoltare Locală pentru comunitățile marginalizate din municipiul Brăila”, în care se arată că au existat trei candidați pentru proiect: SC Ru Europe SRL, Asociația Centrul de Informare și Documentare Integrare Europeană și Dezvoltare Durabilă și Alianța pentru Unitatea Rromilor Filiala Brăila. Toți cei trei candidați au îndeplinit condițiile, potrivit raportului. “SC Ru Europe SRL a propus ca experți cheia în proiect: Lenuța Raicu Chelariu - coordonator și Gabriela Huiu - formator”, se mai menționează în raport. Documentul a fost aprobat de primarul Marian Dragomir și înregistrat în 4 mai 2017.

 

Adrian Ritzinger, șeful AJPIS Brăila: «Rada Sterea este o profesionistă»

 

La “Venituri din alte surse”, Rada Sterea a trecut suma de 80 lei, provenind de la Comisia Județeană de Autorizare a Furnizorilor de Formare Profesională a Adulților. Într-o decizie a AJPIS Brăila, privind constituirea acestei comisii, Rada Sterea apare ca membru supleant. În Registrul furnizorilor de formare profesională autorizați ai județului Brăila, publicat pe site-ul AJPIS Brăila, se regăsesc și cele două entități la care Rada Sterea deține diverse funcții: “Centro de Estudios Infer SL Murcia Sucursala Cluj sediu secundar Brăila” - pentru cursuri de inițiere și perfecționare, și SC Eu Europe Brăila - pentru cursuri de calificare ori specializare în diferite profesii. Toți furnizorii de formare profesională trebuie să plătească o taxă de autorizare în valoare de 3.800 lei, potrivit site-ului AJPIS Brăila.

În declarația de interese, Rada Sterea a completat, în iunie 2016, că este membru fondator al Asociației “Proschool” Brăila, având calitatea de primvicepreședinte.

În dreptul soțului, noul subprefect nu a completat nici locul de muncă, nici venitul anual.

Adrian Ritzinger, șeful AJPIS Brăila, ne-a declarat că Rada Sterea este o profesionistă, având vechime mare în domeniul administrației. “Este una dintre cele mai vechi angajate de la fosta Direcție a Muncii, a avut funcție de conducere de director economic, din câte știu eu, pentru o perioadă destul de lungă. E profesionistă. Are vechime serioasă în administrație. Corespunde funcției de înalt funcționar public. Eu am colaborat cu ea ca șef al serviciului Beneficii, care este de fapt o parte foarte importantă a agenției, partea de asigurare a fondurilor și verificarea corectitudinii plăților. Din punctul ăsta de vedere, eu pot să vă spun că este o profesionistă, ne-a declarat Adrian Ritzinger.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro