Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Rachete care vizeaza baze SUA si japoneze, amplasate in estul Coreei de Nord

Coreea de Nord a amplasat recent, in estul tarii, noi instalatii pentru lansatoare de rachete care au ca tinta facilitati militare americane si nipone din Japonia, a anuntat joi agentia sud-coreeana Yonhap, citind un studiu al Institutului pentru afaceri externe si securitate (IFANS), relateaza AFP.
Conform IFANS, in noile baze subterane au fost instalate 200 de rachete Rodong, cu o raza de actiune maxima de 2.200 de kilometri, precum si 50 de rachete SSN-6, cu o raza de actiune de 2.500 - 4.000 de kilometri.
"Noile baze, amplasate de-a lungul litoralului estic, sunt destinate rachetelor cu raza de actiune medie sau lunga, care vizeaza baze militare americane si nipone din Japonia", a declarat Yun Deok-min, expert al institutului public IFANS.
"Combinate cu arme atomice, rachetele balistice ale Coreei de Nord ii asigura o putere de descurajare importanta", a adaugat el.
Regimul comunist de la Phenian a provocat un adevarat val de proteste internationale la 5 iulie, cind a efectuat teste cu sapte rachete balistice. Una dintre acestea, care ar putea atinge, teoretic, tinte din Alaska, a explodat in aer, la 1,5 kilometri de punctul de lansare, conform presei japoneze. Testele au fost condamnate si intr-o rezolutie adoptata in unanimitate, la 15 iulie, de Consiliul de Securitate al ONU.
Raportul IFANS precizeaza ca vinzarile de rachete si de tehnologie de producere a acestora reprezinta principala sursa de valuta pentru economia nord-coreeana, regimul de la Phenian obtinind astfel circa 150 de milioane de dolari anual.
Coreea de Nord a vindut 500 de rachete SCUD Iranului, Libiei, Siriei, Egiptului si Yemenului, oferind rachete si Vietnamului si Sudanului. Intre 50 si 100 de rachete Rodong au fost vindute Iranului, Pakistanului si Libiei, adauga raportul sud-coreean.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii