India are ambiţia de a intra în istorie drept prima ţară din Asia care a să aibă o sondă spaţială lângă Planeta Marte.
Racheta, care se deplasează cu o viteză de 32 de kilometri pe secundă, are o putere prea redusă pentru nivelul misiunii. În consecinţă, inginerii agenţiei spaţiale indiene (ISRO) au decis să o deplaseze timp de o lună în jurul Terrei pentru ca viteza sa să crească la un nivel care să-i permită să învingă gravitatea terestră.
Este un moment de cotitură pentru noi. India va ajunge pentru prima dată în vastul spaţiu interplanetar, cu o rachetă de concepţie indiană, pentru a-şi demonstra capacitatea tehnologică , afirmă şeful ISRO, K. Radhakrishnan.
Proiectată şi fabricată într-un timp record, sonda Mars Orbiter, de culoare roşie, asemeni Planetei Marte, şi având dimensiunea unui autoturism, este dotată cu senzori de măsurare a prezenţei metanului în atmosfera Planetei Roşii, determinare care ar întări ipoteza existenţei unei forme primitive de viaţă pe acest corp ceresc.
Proiectul, început în anul 2012, a costat numai 55 de milioane de euro. Mai multe ţări au lansat misiuni spaţiale către Marte, printre acestea numărându-se Statele Unite, Rusia, Japonia şi China, dar încercările acestora două din urmă şi ale altora au eşuat. şi India a înregistrat mai multe eşecuri în domeniul spaţial, cum au fost explozia în timpul lansării unei rachete în anul 2010 şi pierderea contactului cu sonda Chandrayaan în anul 2009.