"Solicitam participarea unor experti europeni la negocieri", a declarat, luni, Eugen Carpov, seful misiunii Republicii Moldova la Bruxelles.
Rusii au propus 160 de dolari pentru 1.000 metri cubi de gaze naturale, dublu fata de pretul platit de Republica Moldova pina la sfirsitul anului 2005. Gazprom a intrerupt livarile catre Republica Moldova la 1 ianuarie, obligind Chisinaul sa apeleze la Ucraina, insa acest lucru nu poate fi decit o solutie temporara, a explicat Carpov.
Negocierile urmau sa fie reluate luni, la Moscova, printr-o intrevedere intre vicepremierul moldovean Zinaida Grecianii si presedintele Gazprom, Aleksei Miller.
Republica Moldova, lipsita de resurse de gaze naturale, este total dependenta de Gazprom, care detine controlul asupra singurei conducte ce tranziteaza tara catre Romania si Bulgaria si care are 51 la suta din actiuni la societatea ce distribuie gazul in Republica Moldova.
"In cercurile guvernamentale si de afaceri ruse se desfasoara o campanie ce urmareste ca Republica Moldova sa-si schimbe politica de apropiere fata de UE si NATO", a declarat Carpov.
Relatiile dintre cele doua state sint complicate din cauza conflictului din 1992 legat de Transnistria, republica autoproclamata rusofona din Republica Moldova.
"Este o politica nedreapta ca Gazprom sa fie folosit ca mijloc de presiune asupra politicii altor tari", a adaugat Carpov.
UE a declarat, la 9 ianuarie, ca este din ce in ce mai ingrijorata de diferendul dintre Chisinau si Moscova pe tema gazului, dar Carpov spune ca Ucraina "a primit un sprijin mai puternic, pentru ca era amenintata direct aprovizionarea Uniunii".