• Secţia Regională de Poliţie Transporturi Galaţi a primit două controale de la Inspectoratul General al Poliţiei Române în mai puţin de jumătate de an • ultimul control se află încă în derulare, după ce şeful Secţiei a delegat un agent de poliţie de la Brăila la Făurei, deşi agentul era cercetat disciplinar, iar Legea 360/2002 interzice acest lucru • atât delegarea la Făurei cât şi cercetarea disciplinară sunt nişte răzbunări la adresa poliţistului Claudiu Tănase • cel vizat este nimeni altul decât cel care a publicat pe Facebook, în februarie 2018, o amendă dată de Poliţia Locală Brăila tatălui său, decedat de 7 ani • în plus, Tănase, în calitate de lider de sindicat, şi-a deranjat şefii după ce a sesizat superiorilor de la Bucureşti mai multe ilegalităţi
Încălcare gravă a legii la Secţia Regională de Poliţie Transporturi Galaţi, după ce şeful Marcel Bărbulescu a semnat o dispoziţie de delegare a unui agent brăilean, în timp ce acesta din urmă era cercetat disciplinar. Culmea, în dispoziţie este invocată exact Legea 360/2002 privind Statutul Poliţistului, cea care interzice delegarea, detaşarea, mutarea sau împuternicirea pe o altă funcţie atâta timp cât poliţistul respectiv este cercetat disciplinar. Dar şi povestea cercetării este una cu multe semne de întrebare, cât timp motivul de la care a pornit această verificare a fost postarea de pe Facebook a agentului despre faptul că Poliţia Locală Brăila i-a amendat tatăl decedat de 7 ani pentru o parcare neregulamentară. Mai mult, poliţistul este şI lider de sindicat, poziţie din care a deranjat sesizând superiorilor mai multe ilegalităţi.
Cercetat disciplinar pentru greşeala Poliţiei Locale Brăila
Concret, vorbim despre agentul şef adjunct de poliţie Claudiu Tănase, care este ajutor şef de post la Postul de Poliţie T.F. Brăila, post care aparţine de Secţia Regională de Poliţie Transporturi Galaţi. În luna februarie 2018, Tănase a postat pe pagina personală de Facebook o amendă pe numele tatălui său decedat de 7 ani, dată de către Poliţia Locală Brăila, pentru că şi-ar fi parcat maşina scoasă la vânzare într-un loc neadecvat. Sancţiunea a sosit prin poştă, pe numele lui Tănase Petrache care “la data de 20.02.2018, la ora 16.00, în mun. Brăila, pe strada Siretului, în dreptul blocului (...), în calitate de proprietar, avea pus la vânzare auto marca Daewoo Cielo cu număr de înmatriculare (...) pe domeniul public aparţinând municipiului Brăila, în alte locuri decât cele special amenajate în acest sens”, potrivit procesului verbal de constatare, întocmit de un poliţist local, iar amenda era în valoare de 500 lei. Alături de acest proces verbal, Claudiu Tănase a publicat certificatul de deces al “contravenientului”, unde scrie negru pe alb că tatăl său e mort din data de 6 august 2011, dar şi următoarea descriere: “Cât de incult poţi să fii...de fapt numai unii din Poliţia Locală Brăila pot face aşa ceva...să dai o amendă unei persoane decedate de aproape 7 ani fără să faci un minim de verificări??? (...) Dă-ţi demisia băiatule, că iei o căruţă de bani degeaba”. La acea vreme, de la Poliţia Locală Brăila ni s-a transmis că, într-adevăr, la mijloc este vorba despre o eroare pe care instituţia o regretă şi ni s-a explicat cum s-a produs aceasta: agentul constatator a rugat dispecerul care era de serviciu în ziua respectivă să facă verificări, pentru a afla cine este proprietarul maşinii. Dispecerul a introdus datele necesare, iar în momentul în care a efectuat verificarea, nu a fost atent la faptul că în dreptul numelui proprietarului se menţionează că acesta este decedat.
Această întâmplare a ajuns atât în paginile ziarului “Obiectiv - Vocea Brăilei”, dar şi la urechile şefilor lui Claudiu Tănase, de la Secţia Regională de Poliţie Transporturi Galaţi. Aşa a început cercetarea disciplinară faţă de agentul Tănase, care nu s-a încheiat nici astăzi.
Agentul Tănase a sesizat IGPR despre poliţiştii de la T.F. Făurei care sunt planificaţi singuri în ture
Mai trebuie menţionat faptul că agentul Claudiu Tănase a devenit, între timp, liderul Sindicatului “Decus” Brăila, iar de când a căpătat această calitate nu a fost prea “tăcut”, ci a sesizat neregulile pe care le-a depistat. Spre exemplu, condiţiile nu tocmai potrivite în care-şi desfăşoară activitatea poliţiştii de la Postul Transporturi Feroviare Făurei. În iulie 2018, oamenii legii au primit o “vizită neaşteptată”, din partea unui...şarpe! Ca să facă haz de necaz, “colegul” a fost botezat Mitică Şerpulică, iar întâmplarea a fost făcută publică pe pagina de Facebook a Sindicatului Naţional al Poliţiştilor din România “Decus”. Pe la începutul lunii septembrie 2018, Claudiu Tănase a informat Direcţia Control Intern din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) despre faptul că la Postul de Poliţie TF Făurei există un singur poliţist pe tură. “Având în vedere numărul mare al ultrajelor asupra poliţiştilor, precum şi faptul că poliţistul nu trebuie să fie planificat şi să execute SINGUR serviciul, vă supunem atenţiei faptul că la Postul de Poliţie TF Făurei, în urma tuturor evenimentelor în care poliţiştii şi-au pierdut viaţa în timpul serviciului, poliţistul ÎNCĂ mai execută serviciul SINGUR!!! Serviciul este executat în ture 12/24 cu 12/48 sau schimburi de 8 ore şi la evenimente poliţistul se deplasează de asemenea tot singur. Acest fapt se întâmplă chiar şi după nenorocirea din gara Suceava”, se arată în documentul transmis către IGPR. De asemenea, mai este menţionat faptul că atât şeful Secţiei Regională de Poliţie Transporturi Galaţi, cât şi şeful Biroului Judeţean de Poliţie Transporturi Brăila cunosc această situaţie de la Făurei şi, totuşi, continuă să aprobe astfel de planificări.
Această sesizare formulată de Claudiu Tănase, dar şi altele redactate de liderul de sindicat la nivel naţional, Bogdan Bănică, au adus controlul la Galaţi, ulterior fiind comunicat rezultatul acţiunii: “Verificările efectuate de unitatea noastră (...) au relevat o serie de disfuncţionalităţi pe linia respectării cadrului normativ ce reglementează modul de planificare, organizare şi executare a serviciilor şi a altor activităţi/acţiuni specifice, programul de lucru, portul armamentului, precum şi activităţile de pregătire fizică şi de instruire a personalului pe linie de securitate şi sănătate în muncă”. Bineînţeles, au fost luate şi măsuri în urma controlului, de către conducerea Poliţiei Române, şi anume: faţă de un ofiţer şi un agent s-a dispus cercetarea prealabilă, iar alţi doi ofiţeri, dintre care unul cu funcţie de conducere, iar celălalt cu funcţie de execuţie au fost atenţionaţi, în vederea prevenirii săvârşirii de abateri disciplinare, conform Legii 360/2002 privind Statutul Poliţistului. “Totodată, s-a dispus realizarea mai multor activităţi de către conducerea Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Galaţi, în vederea optimizării muncii de poliţie, cu respectarea prevederilor legale, sub monitorizarea Direcţiei de Poliţie Transporturi”, se mai arată în răspunsul de la Direcţia Control Intern din cadrul IGPR.
Delegare ilegală pentru 30 de zile la Postul T.F. Făurei
Având aceste date ale problemei, şefii SRPT Galaţi au găsit şi soluţia pentru a rezolva situaţia în care poliţiştii de la Făurei sunt planificaţi singuri în serviciu: l-au delegat fix pe agentul Claudiu Tănase, care e încadrat la Postul de Poliţie TF Brăila, la Postul de Poliţie TF Făurei. Dispoziţia ar fi fost în regulă dacă cei care au propus această “rezolvare” nu ar fi uitat că agentul Tănase este cercetat disciplinar, iar tocmai Legea 360/2002 invocată în dispoziţie interzice acest lucru! Actul respectiv a fost emis pe 5.10.2018, având numărul 866202: “Dispoziţia şefului Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Galaţi. În conformitate cu prevederile art. 27^1, 27^5, 27^6 şi 27^7 din Legea 360/2002 privind Statutul Poliţistului, cu modificările şi completările ulterioare (...) dispun cu data de 8.10.2018, agentul şef adjunct de poliţie Tănase Claudiu - ajutor şef de post la Postul de Poliţie TF Brăila (...) se deleagă în perioada 8.10.2018 -6.11.2018, să asigure desfăşurarea în bune condiţii a activităţilor prevăzute în Nota de prezentare (...) la nivelul Postului de Poliţie TF Făurei (...)”. Documentul este semnat de şef secţie, comisar-şef de poliţie Bărbulescu Marcel, şi poartă ştampila SRPT Galaţi. Culmea, acelaşi Statut al Poliţiştilor - invocat în dispoziţie - prevede, la art. 62^6 următoarele: “(1) În perioada cercetării disciplinare, poliţistul nu poate fi mutat, delegat, detaşat, împuternicit pe o funcţie de conducere într-o altă unitate şi nici nu poate fi trimis la misiuni internaţionale”.
IGPR a trimis specialişti în control la SRPT Galaţi
Poliţistul Claudiu Tănase s-a dus o singură zi la Făurei, deşi şi-a dat seama că dispoziţia este ilegală şi a anunţat, din nou, Direcţia de Control Intern din cadrul IGPR. “E foarte interesant documentul, mai ales că e făcut de şefi! Dispoziţia de delegare e semnată de mai mulţi şi, culmea, cei de la Juridic şi-au dat semnătura pentru legalitate. Eu sunt cercetat pentru «minunata» postare cu Poliţia Locală. Cică am încălcat art. 57 lit. a din Legea 360/2002 (“comportarea necorespunzătoare, în serviciu, familie sau în societate, care aduce atingere onoarei, probităţii profesionale a poliţistului sau prestigiului instituţiei” - n.r.). Apoi, eu am spus că secţia de la Făurei nu are oameni, pe la începutul lunii septembrie. Informaţia asta am făcut-o publică pe pagina sindicatului. Sesizarea a ajuns la Bucureşti, la IGPR. Ei, probabil, au fost deranjaţi de treaba asta. Mă trimiţi să muncesc la 60 de kilometri, te răzbuni pe mine? Am fost o zi la Făurei. M-am informat, m-am dus cu hârtii pentru a demonstra că e ilegal. Acum sunt din nou la Brăila, după ce le-am zis că refuz să execut o dispoziţie ilegală. Atâta timp cât e ilegală nu mă duc. Asta e răzbunare, clar!”, ne-a declarat ag. Tănase, liderul Sindicatului “Decus” Brăila.
Această “gafă” a Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi a adus iar Direcţia de Control Intern la Galaţi, aşa cum ne-a comunicat Centrul de Informare şi Relaţii Publice al IGPR. “În urma consultării structurii de specialitate din cadrul Poliţiei Române a rezultat faptul că specialişti din cadrul Direcţiei Control Intern din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române efectuează verificări cu privire la aspectele semnalate”, se arată în răspunsul solicitării formulate de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei”. Am încercat să aflăm şi punctul de vedere al Secţiei Regionale despre această problemă, însă, deşi am formulat solicitare către instituţie pe data de 11 octombrie 2018, deci în urmă cu aproximativ 2 săptămâni, până ieri, la închiderea ediţiei nu am primit niciun răspuns.
Precizăm că toate documentele menţionate în cadrul prezentului articol au fost publicate pe internet.