Mergi la conţinutul principal
Lături peste performanțe

Războiul politic și HC «Dunărea»

•  Francisk Iulian Chiriac, președintele CJ Brăila și liderul organizației județene a PSD Brăila, a atacat mesajele din ultima vreme ale liberalilor pe tema sportului • PNL-iștii au comentat în repetate rânduri în privința faptului că administrația PSD ar da prea mulți bani echipei de handbal a Brăilei și ar ignora celelalte ramuri sportive • Chiriac susține că performanțele se fac cu bani, indiferent de ”gargara penelistă”, sugerându-le liberalilor să încerce să își mute strategia electorală în alte direcții și să lase echipa de handbal în pace • de cealaltă parte, HC ”Dunărea” bifează victorie după victorie, cea mai recentă fiind la meciul din deplasare, cu Chambray Touraine Handball, unde s-a și calificat în sferturile de finală ale EHF European League pe primul loc din Grupa B

 

Președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Iulian Chiriac (șeful PSD Brăila), este sătul de criticile venite dinspre tabăra PNL Brăila pe tema echipei de handbal HC ”Dunărea” Brăila. După victoria recentă a handbalistelor la meciul din deplasare cu Chambray Touraine Handball, unde echipa brăileană s-a și calificat în sferturile de finală ale EHF European League pe primul loc din Grupa B, Chiriac a ieșit public cu un mesaj la adresa liberalilor cârcotași. Acesta le-a transmis PNL-iștilor că ”murdăresc handbalul brăilean”, precizând că ar face bine să își aleagă alt segment de atac în încercarea de a-și face propagandă electorală, deoarece la HC ”Dunărea” Brăila se face performanță. Mai mult, Chiriac a dorit să sublinieze că rezultatele bune nu se pot obține dacă nu există finanțare îndestulătoare, indiferent cât și-ar dori PNL-iștii ca administrația PSD să eșueze la acest capitol.

”Războiul politic nu are limite pentru PNL așa că liberalii murdăresc handbalul brăilean. Una e una, alta e alta! Faptul că PNL Brăila, care e condus de deputatul șmecheraș Popa de la Cireșu, lovește în administrația PSD cu tot felul de mizerii și atacuri ieftine e treaba lor. Acesta e modul adversarilor noștri politici de a obține votul brăilenilor. Dar, dincolo de războiul politic și amenințările de genul «Să mă lase în pace dacă vrea să prindă primăvara», gașca deputatului Popa, într-o disperare electorală extrem de vizibilă, dovedește că e în stare de orice, inclusiv să murdărească handbalul brăilean, la fel cum au făcut cu multe alte lucruri care merg bine. Consilierii municipali și județeni de la PNL nu votează banii pentru HC «Dunărea» și doar critică, critică și iar critică. În afară de gargară, amenințări și un stil golănesc de a face politică, Popa și gașca lui nu știu nimic. Performanța se face cu bani și ar putea să afle asta de la administrații PNL din alte județe. Dar, bineînțeles, consiliile județene sau primăriile PNL pot da bani echipelor de handbal, Consiliul Județean Brăila nu poate. Doar la Brăila e rău dacă se întâmplă! În rest, mai ales dacă e vorba de PNL, se numește «sprijinirea sportului»”, a declarat Chiriac.

Sursa citată a adăugat că aceasta este o realitate pe care PNL-iștii refuză să o vadă, deoarece au o singură țintă și nu se gândesc la impactul pe care îl pot avea atacurile pe care le fac.

”Este o realitate pe care doar PNL Brăila nu o vede pentru că are o singură țintă. PNL Brăila știe doar să lovească cu orice preț în administrația PSD, indiferent că sunt atrase în acest joc electoral de doi lei lucruri și subiecte extrem de bune și frumoase. Pentru acești oameni tot ce face administrația PSD e greșit. Aduceți-vă aminte doar de podul suspendat peste Dunăre, criticat de liberali zi de zi și blocat de guvernele PNL doar pentru că un premier PSD, și brăilean pe deasupra, a semnat contractul și a pus lucrurile in linie dreaptă. Dacă plouă în oraș și se inundă niște străzi, e de vină administrația PSD. Nu contează că la Cluj-Napoca sau chiar celebra Oradea se întâmplă același lucru. O căutare pe Google și se poate afla că ploaia nu are culoare politică! Băieți, opriți-vă! Deși știu că nu o veți face, să nu aveți nicio îndoială că brăilenii sunt cei care vă vor opri, dincolo de manipulările rostogolite cu ajutorul trompetelor PNL. Făceți-vă jocul politic, atacați administrația PSD, căutați să obțineți voturi de la brăileni prin metode de tot felul, dar lăsați handbalul în pace, lăsați performanța uluitoare a HC «Dunărea» nepătată de mizerii politicianiste”, a conchis șeful PSD Brăila.

 

Adrian Manole, președintele clubului HC Dunărea Brăila, despre bugetul echipei

Referitor la toate comentariile apărute în ultimul timp, Adrian Manole, președintele clubului ne-a trimis un comunicat pe care îl facem public integral:

“Nu obișnuiesc să dau foarte multe comunicate, e bine, e rău, nu știu, nu sunt perfect, îmi place să las munca și realizările să vorbească de la sine, dar simt că sunt dator să vorbesc în aceste momente despre situația clubului pe care îl reprezint. Vreau să menționez că, oricând am fost abordați, întrebați, nu ne-am ascuns niciodată. Ușa a fost mereu deschisă oricărui om care a dorit anumite explicații sau răspunsuri la anumite întreabări. Așa ar fi corect, nu să presupui cum o fi...Doresc să clarific discuția despre bugetul echipei, pentru că am văzut foarte multe comentarii în special din partea politică, cu toate că noi la club avem ca activitate principală handbalul. Bugetul anului 2024 a fost majorat față de bugetul anului 2023 cu aproximativ 10%. De la 3.3 mil euro la 3.7mil euro plus banii privați pe care ni-i asumăm de fiecare dată, an de an, și din care am făcut foarte multe investiții de când am început acest proiect”, declară Manole. Sursa citată continuă cu explicațiile referitoare la această majorare:

„Față de anul 2023, jucăm încă din ianuarie în EHF European League și, cu puțin noroc, Doamne ajută, vom ajunge în Final Four. Ar fi un lucru extraordinar în doar al doilea sezon. Să nu uităm cum se prezintă și echipa de Tineret a Dunării Brăila, care are și ea șanse foarte mari să câștige primul Campionat Național de Tineret din istorie. De acest lucru nu vorbește nimeni, cu toate că Dunărea Brăila a început să atragă tinere jucătoare din toate colțurile țării. Un alt motiv este acela că, încă din noiembrie 2023, taxele salariale s-au majorat,  iar serviciile directe, necesare funcționării activității, de transport, cazare și masă s-au scumpit peste tot. Bineînteles că nu este un buget mic, suntem conștienți dar atât este necesar pentru a avea șansa de a face performanță. Pe această cale doresc să mulțumesc, în numele echipei, tuturor oamenilor, societăților și instituțiilor, Consiliului Județean Brăila, Primăriei Municipiului Brăila și sponsorilor care sunt alături de noi chiar și în aceste momente destul de dificile pentru orice companie. Oare dacă nu demonstram că suntem serioși și profesioniști, ne mai susțineau? Acest buget este necesar să obținem ce s-a realizat până acum. Cred că lucrurile sunt vizibile iar această muncă enormă care a fost în spate, mă bucur să văd că a ajuns în inimile oamenilor. Despre asta este vorba. Despre identitatea creată în piață”.

 

„Nu suntem un club în care doar banii au contat”

Adrian Manole susține că banii au fost doar un mijloc de a ajunge aici. „Suntem Dunărea Brăila care și-a creat o imagine frumoasă și a atras prin muncă, ambiție și suflet pus din ce în ce mai mulți fani, urmăritori, jucătoare și oameni profesioniști care au acceptat, într-un moment mai puțin bun, să aibă încredere în acest vis și în acest proiect. Cine a fost mereu alături de club, încă de la început, nu uită și știe prin ce momente a trecut această echipă. Cicatricile au rămas. Bineînțeles că în momentul în care ai succes apar și haterii, oamenii care aruncă cu pietre, „specialiștii” care caută tot felul de explicații. Este normal. Dar nu pentru ei muncesc, muncesc pentru oamenii care erau aici când am venit și sunt și azi în continuare lângă echipă”, declară președintele clubului. Sursa citată continuă:

„Ceea ce contează pentru mine este părerea oamenilor apropiați mie, familia, prietenii, părerea persoanelor din club, părerea jucătoarelor, staffului și, nu în ultimul rând, părerea suporterilor brăileni și nu numai. Suntem singura echipă care transmite toate meciurile dintr-un sezon, mai mult decât atât, mai nou, am început să transmitem live și meciurile echipei de tineret. De ce credeți că am luat această decizie? Pentru că așa de tare ne respectăm suporterii. Mi-am dorit să creez o emulație pozitivă și o iubire față de această echipă cu care brăilenii, de la mic la mare, să se mândrească și la bine și la greu, pentru că asta înseamnă să fii suporter adevărat. Visez ca într-o bună zi toată tribuna să fie îmbrăcată în alb-albastru. Asta ar fi cea mai mare realizare. În continuare voi munci pentru toți aceștia și pentru acest obiectiv, la fel cum am muncit și până acum. Asta e promisiunea mea. Doamne ajută! Alb albastră e inima noastră!”

 

Cel mai de succes sport de echipă din Brăila rămâne handbalul, iar Brăila are cu ce se mândri

HC Dunărea a luat ființă pe 10 iulie 1997, în baza legii asociațiilor și fundațiilor și a evoluat în eșalonul al doilea, dar fără mari realizări. În 2001 clubul se reorganizează conform Legii 69/2000, se fac transferuri iar obiectivul devine unul pretențios, promovarea pe prima scenă a handbalului românesc. Obiectivul prinde contur la finalul ediției de campionat 2004-2005. Cu Alexandrina Soare la cârma echipei, HC Dunărea a promovat în elita națională a handbalului feminin românesc, câștigând toate meciurile pe care le-a disputat în acel campionat în eșalonul secund.

 

Aproape de o calificare istorică în finala Challenge Cup

La finalul lunii aprilie, 2008, la prima participare europeană în Challenge Cup, HC Dunărea a fost foarte aproape de o calificare istorică în finala competiției. În partida tur, echipa brăileană pregătită atunci de Liviu Paraschiv, antrenor principal și Teodor Ciochia, antrenor secund, a câștigat cu 31-30, partida tur cu VFL Oldenburg din Germania, dar a fost eliminată în această fază de formația din Germania. Fără experiența unor astfel de competiții, HC Dunărea era deja în elita handbalului european. HC Dunărea a obținut prima mare realizare în Liga Națională, medalia de bronz, la finalul campionatului 2008 – 2009. Bronzul campionatului intern este secondat de o altă performanță în Cupa Cupelor, competiție din care echipa din Brăila a fost eliminată în optimi, de VFL Oldenburg.

În Cupa EHF, ediția 2010-2011, la a patra aventură europeană consecutivă, brăilencele au fost eliminate în optimi de formația daneză Team Esbjerg. HC Dunărea a atins cel mai înalt prag al performanței în campionat la finalul sezonulului competițional 2016-2017, când sub comanda antrenorilor Costică Buceschi și Cristian Preda a devenit vicecampioană națională de senioare. În 2018 formația brăileană a cucerit bronzul la Cupa României.

 

În 2020 Federația Europeană de Handbal a inclus HC Dunărea pe lista formațiilor care vor lua startul în turul al doilea al EHF European League.

Formația de handbal brăileană rămâne punctul de atracție al iubitorilor de sport din Brăila. Stabilitatea financiară oferită de autoritățile locale (Consiliul Județean Brăila și Primăria Municipiului Brăila) au făcut ca echipa brăileană să fie una dintre forțele Ligii Naționale și recunoscută la nivel european. În 2020 HC Dunărea a ajuns în Grupele EHF European League, apoi a reușit calificarea în sferturile de finală.

În acest sezon competițional HC Dunărea este din nou angrenată cu șanse reale în lupta pentru podiumul Ligii Florilor iar în EHF European League este calificată în sferturile de finală, după ce a câștigat Grupa B. Și acestea sunt doar o parte dintre realizările clubului brăilean de handbal. HC Dunărea Brăila este un club cu un istoric impresionant, cu o activitate de peste 20 de ani în handbalul românesc, cu jucătoare importante de-a lungul istoriei și cu rezultate remarcabile, un club cu un prezent și un viitor minunat, un club în care Centrul de copii și juniori este baza piramidei de performanță.

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro