Situaţia tensionată de la Consiliul Judeţean Brăila se menţine pe aceeaşi linie. De astăzi, legislativul judeţului a intrat din nou în blocaj total, neavând nicio persoană desemnată să conducă sau să semneze documente. Consilierii PSD-UNPR, plus proaspeţii independenţi au decis, ieri, să nu participe la şedinţa extraordinară de la ora 11:00, în cadrul căreia liberalul Ovidiu Nechita ar fi trebuit să primească un nou mandat de preşedinte interimar, fapt ce a condus la anularea întâlnirii din lipsă de cvorum. De precizat că la şedinţă nu s-au prezentat decât 10 consilieri din 30 în funcţie, mai exact, cei din grupul PNL-PDL, PNŢCD-istul Gheorghe Chiru şi independentul Marian Căpăţână. De asemenea, trebuie amintit că Nicu Cireaşă, Ionel Avram (PSD), independenţii Silviu Radu, Tănase Iorgoveanu şi Cristian Ancuţa au lipsit motivat, în timp ce restul consilierilor nici nu s-au mai deranjat să anunţe că nu participă. "Potrivit articolului 95 din Legea 215 privind Administraţia locală, cvorumul necesar pentru şedinţă este de jumătate plus unu din numărul consilierilor în funcţie. Constat că nu sunt îndeplinite condiţiile pentru desfăşurarea şedinţei şi o declar închisă", a fost concluzia trasă de vicele Ovidiu Nechita. Cu toate acestea, consilierul ex-PDL, actualmente PNL, Gicu Mitache a cerut lămuriri de la secretarul judeţului în privinţa situaţiei actuale a Consiliului, invocând mai multe articole de lege. "Am dori o elucidare din partea domnului Filote. În Legea 215 a Administraţiei publice locale, la articolul 72, scrie că în caz de suspendare a funcţiei, şi mă refer în speţă la preşedintele Consiliului Judeţean, atribuţiile acestuia îi sunt conferite prin prezenta lege unui viceprimar. Sau acolo unde este cazul, prin vot secret unuia dintre cei doi viceprimari. La articolul 102 se spune că preşedintelui consiliului judeţean i se aplică în mod corespunzător prevederile articolului 72. Întrebarea mea este dacă noi ne găsim în această situaţie?", a întrebat Mitache. Secretarul judeţului, Nicu Filote i-a explicat consilierului că acelaşi articol precizează şi faptul că o asemenea rezolvare poate exista doar în urma votului secret a jumătate plus unu dintre consilieri. "Potrivit articolul 72, pe care nu l-aţi citit în întregime, o asemenea situaţie se poate rezolva numai în cazul de vacanţă a funcţiei de preşedinte. Iar votul pentru a se desemna unul dintre vicepreşedinţii consiliului judeţean este secret şi reprezintă jumătate plus unu din numărul consilierilor în funcţie. Deci ca să putem să adăugăm o asemenea hotărâre trebuie să avem votul a 16 consilieri", a replicat secretarul. Cu toate acestea, PNL-istul Mitache a insistat pe faptul că nu este nevoie de votul consilierilor în asemenea situaţii.
Contestaţia liberalilor
Mergând pe aceeaşi linie, imediat după încheierea şedinţei, consilierii PNL au afirmat că au de gând să depună o contestaţie la Prefectura judeţului în privinţa mandatării pe o perioadă de trei zile a lui Ovidiu Nechita cu funcţia de preşedinte. Aceştia, în frunte cu Nechita, au subliniat că din punctul lor de vedere vicepreşedintele ar trebui să aibă drept de semnătură în condiţiile în care nu există cel de-al doilea vice, iar preşedintele este revocat din funcţie. "Acea hotărâre pe care domnul Avram a semnat-o acum două zile când mi-au dat mandatul până în data de 3 decembrie va fi contestată la Prefectură şi în instanţă. Aşteptăm răspunsul", a declarat Nechita. După o întâlnire în spatele uşilor închise, în biroul vicepreşedintelui, consilierii judeţeni ai PNL au depus acea contestaţie către Prefectură, după cum ne-au confirmat reprezentanţii instituţiei. Cu toate acestea, până la închiderea ediţiei încă nu se ştia cât de repede se va pronunţa prefectul în privinţa documentului.
Nicio societate nu a depus oferte pentru deszăpezire
Foarte grav este că, în contextul scandalului de la Consiliul Judeţean Brăila, nicio societate nu s-a arătat interesată să depună oferte în privinţa acţiunilor de deszăpezire. Informaţia a fost făcută publică de către vicepreşedintele liberal al CJ, Ovidiu Nechita. "Vă aduc la cunoştinţă că astăzi, la ora 10:00, s-a întrunit comisia pentru evaluarea ofertelor privind deszăpezirea şi s-a constatat că nicio firmă nu a depus ofertă. Deci în situaţia de faţă nu avem niciun ofertant", a declarat acesta chiar în plenul şedinţei. Întrebat ulterior care ar fi soluţia în această situaţie, liberalul a explicat că procedurile de licitaţie vor fi reluate, dar, cel mai probabil, rezolvarea va veni prin proiectul propus de el primarilor din judeţ şi Armatei. "Comisia va trebui să facă un raport în care să constate că nicio firmă nu a participat la această licitaţie, după aceea se vor relua procedurile. Totuşi, tind să cred că nu va mai fi timpul necesar, chiar dacă vom relua această procedură, pentru a desemna un câştigător al licitaţiei, în varianta în care se va prezenta unul. Vor trebui urmaţi paşii pentru o nouă procedură. Sigur că există riscul să nu se înscrie nimeni, aşa cum v-am mai spus şi cu altă ocazie. Deocamdată, singura soluţie este acea propunere pe care am făcut-o eu şi s-a finalizat cu primăriile. Astăzi am primit un număr de 8 proiecte de hotărâre venite din judeţ, în care ni se transmite că sunt de acord cu asocierea. Până la sfârşitul zilei probabil vor veni şi celelalte pentru că, în urmă cu două zile, unii dintre primari au făcut şedinţă de îndată. Alţii au făcut-o ieri (n.r. marţi) şi urmează să ne trimită acele contracte de asociere, ca după aceea şi noi să adoptăm acel contract de asociere să putem pune în aplicare procedura. Cu Armata, era doar o propunere în ideea în care nu se va concretiza cu licitaţia. Acum o să vedem ce avem de făcut. Ţinând cont că astăzi (n.r. ieri), mai pot semna documente, vom vedea care va fi soluţia", a conchis Nechita.
Menţionăm că redactorii noştri au încercat să obţină o reacţie din partea PSD-iştilor vizavi de acest subiect, precum şi a absentării de la şedinţa de ieri, însă niciunul dintre cei contactaţi nu a răspuns la telefon.
Blocajul trebuie să înceteze!
Reacţia negativă a primarilor din judeţ, precum şi mai multe semnale venite din partea cititiorilor noştri arată clar că opinia publică este total împotriva situaţiei problematice actuale din CJ Brăila. În acest context, dar şi în condiţiile în care a devenit limpede cum scandalul PNL - PSD a influenţat modul în care se va face deszăpezirea în judeţul nostru în acest an, trebuie specificat că situaţia tensionată din CJ Brăila nu poate fi rezolvată decât în două moduri. Primul scenariu ar fi ca vicepreşedintele liberal Ovidiu Nechita să convoace cât mai repede şedinţa ordinară din această lună, în care să se ia act de demisia lui Florin Mija şi să fie permisă înlocuirea acestuia cu un alt consilier din tabăra PSD. Cea de-a doua variantă de rezolvare ar fi cea în care vicepreşedintele în funcţie şi-ar da demisia, lăsând locul vacant. În acest context, după cum ne-au declarat surse juridice, o treime dintre consilierii în funcţie ar putea convoca o şedinţă extraordinară, unde să aleagă un nou vicepreşedinte şi totodată să îi delege atribuţii de preşedinte.