Mergi la conţinutul principal

Războiul din Ucraina provoacă probleme în aprovizionarea cu ulei de gătit și agravează o posibilă criză alimentară mondială

* oferta mondială de ulei de gătit, redusă deja ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina, este pe cale să se diminueze și mai mult * la două luni după ce comerțul global cu produse agricole a fost dat peste cap de acest război, Indonezia a interzis exporturile de ulei de gătit, pe fondul problemelor în aprovizionarea pieței locale și creșterii prețurilor * Indonezia este responsabilă pentru mai mult de o treime din exporturile mondiale de uleiuri vegetale, transmite Bloomberg

 

China și India, primele două cele mai populate țări, sunt printre principalii cumpărători de uleiurile vegetale produse în Indonezia.

Livrările de ulei de gătit din Indonezia sunt imposibil de înlocuit, a declarat Carlos Mera, director de cercetare la Rabobank.

Indonezia este cel mai mare producător de ulei de palmier, cel mai consumat tip de ulei alimentar la nivel mondial, informează Agerpres.

Anunțul privind interzicerea exporturilor, făcut vineri, de țara din sud-estul Asiei, a trimis cotațiile futures la uleiul de soia, o alternativă la uleiul de palmier, la cel mai ridicat nivel din istorie. În Marea Britanie, unele supermarketuri au decis să limiteze cumpărăturile de ulei de gătit, precum cel de floarea soarelui, ulei de măsline și rapiță.

În timp ce oferta limitată și prețurile mari ar urma să agraveze inflația alimentelor în țările bogate precum SUA, cel mai mare impact va fi resimțit în țările în curs de dezvoltare precum India. Aceste țări depind de importurile de ulei de palmier ca o alternativă ieftină la produsele mai scumpe, precum uleiul de soia, de floarea soarelui sau de canola.

„Suntem extrem de șocați de decizia Indoneziei. Nu ne așteptam la un embargou de tipul acesta”, a declarat Atul Chaturvedi, președintele unei asociații profesionale a comercianților de uleiuri alimentare din India.

 

Embargoul din Indonezia agravează îngrijorările cu privire la costul alimentelor

În SUA, cotațiile futures la ulei de soia aproape s-au dublat de la începutul lui 2021, stimulate și de cererea mai mare pentru ingrediente din care se produc biocombustibili. Prețurile au atins maxime istorice după ce invadarea Ucrainei a perturbat livrările de ulei de floarea soarelui și a stimulat cererea pentru alte tipuri de uleiuri de gătit.

Cotațiile la canola au atins un maxim istoric anul trecut din cauza secetei care a devastat culturile din America de Nord. Prețurile la uleiul de palmier în Asia au crescut cu 50%, iar la uleiul de rapiță s-au majorat, în Europa, cu 55% în ultimele 12 luni.

Cu toate acestea, în ciuda prețurilor record, cererea pentru uleiurile vegetale rămâne ridicată, pentru că aceste uleiuri sunt o componentă esențială în dieta tuturor țărilor și în special în țări precum India, Pakistan și Bangladesh, a apreciat analistul John Baize. Acesta a subliniat că restricțiile anunțate de Indonezia sunt importante, dar nu se așteaptă să dureze prea mult. Baize a precizat că, în 2021, Indonezia a exportat 26,87 milioane de tone de ulei de palmier, comparativ cu 15,28 milioane de tone consumate pe piața internă.

Pentru moment, embargoul din Indonezia agravează îngrijorările cu privire la costul alimentelor și crizele de aprovizionare, existând temeri că și alte țări ar putea lua decizii similare pe măsură ce războiul din Ucraina se va prelungi.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro