Potrivit unei surse militare citate de televiziunea de stat, armata siriană împreună cu miliţiile aliate au preluat "controlul în totalitate asupra oraşului Palmira".
Organizaţia umanitară Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) susţine că încă mai aveau loc schimburi de focuri în partea estică a oraşului duminică dimineaţă, dar centrul de comandă al reţelei Stat Islamic (SI) s-a retras spre est, părăsind Palmira, reaflată sub controlul administraţiei Bashar al-Assad.
Pentru conducerea siriană, redobândirea oraşului Palmira, printr-o campanie militară de trei săptămâni susţinută de raiduri aeriene intense ale forţelor ruse, înseamnă acces la zona deşertică din estul Siriei spre frontiera cu Irak în sud şi spre fieful reţelei Stat Islamic din oraşele Deir al-Zor şi Raqqa în est.
Potrivit directorului OSDO, Rami Abdulrahman, 400 de luptători ai reţelei teroriste Stat Islamic au murit în confruntările din Palmira, oraş pe care l-au controlat din mai 2015, fiind cea mai importantă victorie a grupării de când a declarat califat în arii din Siria şi Irak controlate din 2014.
În Palmira se află cele mai importante ruine ale Imperiului Roman. SI a distrus temple şi morminte antice după ce a capturat Palmira, acţiuni denunţate de UNESCO drept crime de război, dar directorului centrului pentru antichităţi din Siria a declarat pentru Reuters sâmbătă că unele ruine încă mai există şi sunt într-o stare acceptabilă.