• scandal monstru la CJ Brăila, ieri, pe tema însuşirii inventarului actualizat al bunurilor care aparţin domeniului public • ameninţări, ridicări de ton, blocaje şi răzbunări politice • războiul total s-a dat între consilierii PNL şi cei ai PSD, pe un proiect care avea nevoie de două treimi din voturi pentru a trece • asta după ce a mai fost respins în două şedinţe • liberalii acuză nereguli la inventarul judeţului şi cer să se ia măsuri • mai mult, victima episodului a picat comuna Salcia Tudor, condusă de primarul PNL Florin Moroiu, căreia PSD-iştii i-au respins un proiect la care ceruse cofinanţare
Ameninţări, ridicări de ton, amendamente ignorate, acuzaţii, răzbunări politice şi proiecte importante complet împotmolite - cam aşa s-ar putea însuma, în câteva cuvinte, şedinţa ordinară a CJ Brăila de ieri.
Mărul Discordiei l-a reprezentat însuşirea inventarului actualizat al bunurilor care aparţin domeniului privat al judeţului Brăila, un proiect care are nevoie de două treimi din voturi pentru a trece, şi care, se află la a treia încercare de a fi aprobat, însă fără succes. Pe scurt, consilierii judeţeni ai PNL Brăila susţin sus şi tare că există o sumedenie de nereguli din trecut, atunci când vine vorba de acest inventar, însă care sunt acceptate fără probleme de conducerea Consiliului Judeţean. Preşedintele liberalilor brăileni, Alexandru Dănăilă, a ridicat o serie de steguleţe roşii privind necesitatea realizării unei cadastrări pentru a se ajunge la un punct zero odată pentru totdeauna, în ceea ce priveşte patrimoniul judeţului. De cealaltă parte, PSD-iştii, în frunte cu preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, afirmă că inventarul este în regulă, că liberalii nu vin cu niciun exemplu concret privind suspiciunile pe care le au şi că doar se prevalează de o chichiţă legislativă care le permite să încline balanţa votului atunci când vine vorba de proiecte legate de patrimoniu. Şi asta, în contextul în care hotărârea, odată aprobată, ar trebui trimisă la Guvern pentru a fi avizată mai departe, aşa cum prevede legea.
Problema este că scandalul blocării acestui proiect a atins, ieri, cu totul alt nivel decât la şedinţele anterioare. Practic, proiectul a fost băgat la înaintare alături de alte puncte legate de inventar, printre care şi predarea imobilului proaspăt cumpărat de pe strada Belvedere nr. 12, în care funcţionează dispensarul TBC, către administrarea Spitalului de Pneumoftiziologie. Deşi liberalii au anunţat că nu vor vota inventarul dacă nu este pus la punct, s-a insistat pe votarea celorlalte proiecte legate de această clădire, astfel că în prezent, imobilul a fost trecut din public în privat, însă nu se ştie dacă va putea fi folosit de spital. Mai mult, ca răzbunare, consilierii PSD au decis să nu aprobe un proiect privind acordarea unei cofinanţări pentru comuna Salcia Tudor, condusă de un primar liberal.
Cum s-a ajuns aici
Încă de acum două şedinţe ordinare, pe ordinea de zi a CJ Brăila s-a aflat un punct privind “însuşirea inventarului actualizat al bunurilor care aparţin domeniului public al judeţului”. De ambele dăţi acesta a fost respins, deoarece consilierii judeţeni liberali au precizat că există o serie de nereguli legate de acest proiect care ar trebui îndreptate înainte de a fi trimis către Guvern, pentru avizare. În şedinţa din luna mai, liberalii au dat exemple de clădiri aflate în patrimoniul judeţului, dar despre care nu se ştie foarte clar la ce sunt folosite şi i-au cerut şefului CJ, Francisk Chiriac, care este şi preşedintele Comisiei privind însuşirea inventarului să dea explicaţii în privinţa lor.
“Ştiţi ce se află în imobilul de pe strada Galaţi, nr. 346 B? Pentru că noi nu avem de unde să ştim. Ce se află pe Strada Iezerului nr. 1 A? În document nu se precizează nimic”, îi imputa liberalul Ovidiu Nechita lui Chiriac la vremea respectivă. De asemenea, acesta a făcut referire şi la situaţia ambiguă privind amenajările orizicole de la Vădeni, unde există un litigiu cu firma „Galacamor”, pornit, susţine Nechita, la dorinţa strictă a şefului judeţului, deoarece consilierii au aprobat ca firma să fie plătită pentru bunurile pe care le deţine pe terenurile respective. La rândul său, Dănăilă a făcut referire la o parte dintre clădirile Spitalului Judeţean, unde situaţia este incertă, după ce s-au făcut lucrări de reabilitare, însă după cum se ştie, deşi sunt aproape gata, din cauza litigiilor cu constructorii acestea nu au fost încă preluate în patrimoniu. Liberalii au cerut atunci retragerea proiectului şi realizarea unei cadastrări serioase, însă propunerea nu le-a fost acceptată de majoritate, astfel că proiectul a picat în cele din urmă deoarece consilierii PNL s-au abţinut.
Mai trebuie specificat că în şedinţa de luna trecută s-a vorbit doar despre un singur proiect privind însuşirea inventarului judeţului, iar Drăguţa Dan, directorul executiv al Direcţiei de Administrare Patrimoniu şi Evidenţă Bugetară explica faptul că acesta survine în urma unor modificări de genul: lucrări noi la drumuri, intervenţii la unele clădiri de patrimoniu, statuile apărute în urma taberei de sculptură „Nicăpetre” şi altele.
Ei bine, în şedinţa ordinară de ieri, proiectul privind însuşirea inventarului public al judeţului a fost introdus pe ordinea de zi „la pachet” cu alte puncte conexe, unele dintre ele amintite mai sus.
Pe scurt, s-a supus aprobării cumpărarea imobilului în care funcţionează Spitalul de Pneumoftiziologie, de pe R.S. Campiniu nr 21 (cu suma de 880.000 euro), clădire care urmează să intre în inventarul judeţului. La fel, însuşirea inventarului actualizat al bunurilor care aparţin domeniului privat al judeţului. De asemenea, au fost vizate statuile de la Simpozionul „Nicăpetre”, actualizarea unor elemente de identificare de pe drumurile judeţene, însă, poate cel mai important - trecerea clădirii proaspăt cumpărate în care funcţionează Dispensarul TBC (str, Belvedere nr. 12) din domeniul privat în cel public al judeţului, precum şi transmiterea ulterioară a acestuia în administrarea Spitalului de Pneumoftiziologie.
Agitaţie maximă la vot
Consilierii PNL au ţinut să atragă atenţia încă de la început că există mai multe probleme şi în privinţa modului în care au fost redactate o parte dintre aceste proiecte privind inventarul judeţului. Interesant este că şefa Direcţiei de Patrimoniu a recunoscut că în urma unor verificări s-a luat act de dispariţia a nu mai puţin de 937 de copaci de pe drumurile judeţene, care până nu demult figurau în documentele instituţiei, făcând precizarea că acum nu se ştie cine ia tăiat. Ceea ce dovedeşte într-un fel suspiciunile liberalilor privind necesitatea realizării unei inventarieri serioase. Preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac a ţinut să sublinieze că s-a făcut o sesizare în acest sens organelor abilitate şi că se aşteaptă un răspuns. Deşi a stârnit o serie de discuţii, proiectul a fost totuşi aprobat în unanimitate în cele din urmă. La fel de uşor a trecut la vot şi aprobarea cumpărării clădirii în care funcţionează spitalul TBC, alături de celelalte puncte care vizau completarea inventarului, dar care erau mai puţin importante.
Tensiunile au apărut la punctul legat de aprobarea trecerii imobilului din strada Belvedere nr. 12, din domeniul privat, în cel public al judeţului Brăila şi administrarea CJ. Proiect care era urmat îndeaproape, pe ordinea de zi, de cel privind însuşirea inventarului public al judeţului. Preşedintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, a ţinut să precizeze că grupul de consilieri pe care îl reprezintă nu va fi de acord cu aprobarea în integralitate a inventarului domeniului public al judeţului Brăila, astfel că cel mai indicat ar fi să se ajungă la un consens pentru a nu bloca acest imobil pe viitor. Acesta a ţinut să sublinieze că nu este dispus să cedeze la niciun fel de presiuni venite din partea şefului CJ.
“Vă propun să dăm clădirea în administrarea spitalului TBC, direct din domeniul privat. Să nu blocăm activitatea de la spital. Şi vă aduc la cunoştinţă domnule preşedinte că nici eu şi nici colegii mei nu funcţionăm în baza ameninţărilor. Chiar m-am simţit ameninţat de dumneavoastră. Prin faptul că încercaţi să blocaţi anumite investiţii care se pot realiza în judeţ. Aţi spus că veţi trimite pacienţii de la Spitalul TBC în faţa sediului PNL să protesteze”, a afirmat Dănăilă.
Chiriac a precizat că în niciun moment nu a recurs la ameninţări şi a cerut explicaţii de la secretarul judeţului şi directorilor din subordine în privinţa propunerii liberalilor. Chiar dacă nu s-a supus la vot amendamentul, în cele din urmă, consilierii PNL au votat acest proiect, după explicaţiile primite.
Ulterior, la proiectul privind însuşirea inventarului actualizat al bunurilor care aparţin domeniului public al judeţului, consilierii judeţeni PNL au propus de trei ori un amendament prin care să fie vizată doar clădirea nou cumpărată pentru Spitalul TBC, însă acesta nu a fost supus votului. Explicaţiile PSD-iştilor şi ale aliaţilor lor au fost că acest proiect trebuie aprobat în integralitate şi nu pe bucăţi cum cereau liberalii, deoarece este imperios necesar să fie clarificată situaţia inventarului şi să fie trimisă către Guvernul României.
“În momentul acesta noi suntem în faţa aceluiaşi proiect pe care l-am avut la mapă şi luna trecută şi acum două luni de zile. Acest proiect implică asumarea întregului patrimoniu public al CJ. Situaţie pe care v-am relatat-o şi înainte. Mai mult decât atât, au fost nişte probleme sesizate data trecută la care nici aparatul nu a putut să răspundă. Dar, ceea ce vă propun eu acum, este să facem un amendament la această hotărâre şi să actualizăm capitolul din domeniul public care cuprinde doar clădirile, inclusiv imobilul pe care noi mai devreme l-am trecut din privat în public”, a continuat Dănăilă.
La rândul său, şeful judeţului, vizibil iritat de atitudinea liberalilor le-a cerut să vină cu argumente concrete atunci când se plâng în privinţa acestui proiect.
“Mi-aţi vorbit şi prima dată şi acum de neclarităţi pe care mi le-aţi adus la cunoştinţă. Care neclarităţi?! Aţi vorbit de Spitalul Judeţean. Dar care clădire? V-am spus să veniţi cu argumente punctuale. Şi aţi spus că le ştiţi şi că o să veniţi cu ele, dar în continuare îmi vorbiţi în cadrul şedinţei ordinare despre «neclarităţi». Dacă în continuare vorbiţi generic... Nu am la mine pe birou vreo sesizare ca să sesizez la rândul meu comisia de inventariere şi să luăm măsurile de rigoare care se impun pe lege”, a replicat Chiriac. În cele din urmă, proiectul a fost supus votului şi a picat, deoarece toţi cei 9 consilieri judeţeni PNL prezenţi s-au abţinut.
Răzbunarea PSD şi apoi... urgia
Următorul proiect de hotărâre pe ordinea de zi viza chiar aprobarea transmiterii imobilului situat în municipiu pe Strada Belvedere nr.12 din domeniul public al judeţului Brăila, şi administrarea CJ, în administrarea Spitalului de Pneumoftiziologie Brăila. Ei bine, complet năuciţi, consilierii judeţeni au votat acest proiect fără să ştie concret dacă acesta va mai produce sau nu efecte în atare condiţii.
Pe de o parte, liberalul Alexandru Dănăilă afirma că acesta trebuie să producă efecte, mai ales că este de datoria executivului să îl pună în aplicare şi să facă evidenţele contabile, de cealaltă parte, PSD-iştii se dădeau de “ceasul morţii” că acel imobil tocmai a fost blocat.
Riposta PSD-iştilor nu a întârziat să apară însă. Următorul punct la mapa consilierilor făcea referire la aprobarea unei asocieri între CJ şi comuna Salcia Tudor, condusă de primarul liberal Florin Moroiu (care se afla în sala de şedinţă), în privinţa acordării unei cofinanţări pentru sistematizarea Centrului Civic din satul Olăneasca. La acest proiect nu au fost discuţii, însă la momentul votului, cei 20 de consilieri judeţeni (PSD plus parteneri) majoritari, s-au abţinut de la vot, spre surprinderea liberalilor. Cum mai urmau şi alte proiecte privind cofinanţări ale unor comune conduse de PNL-işti, Dănăilă şi restul consilierilor liberali au trecut la ameninţări.
“Domnule preşedinte, vă aduc la cunoştinţă că banii CJ nu sunt portofelul dumneavoastră sau al PSD-ului. A fost un consens cu privire la investiţiile care se vor face în judeţ, indiferent dacă anumite chestiuni care ţin de oigoliul dumneavoastră personal sau al mai multor consilieri de la PSD trec prin Consiliul Judeţean sau nu. Eu n-am făcut aluzii personale niciodată faţă de dumneavoastră şi faţă de vreun coleg, m-am referit la ceea ce se întâmplă la nivel administrativ şi procedural în CJ şi cred că este bine să rămânem în acest cadru. Dar vă spun că nu cred că este normal şi nu este corect să ne întoarcem pe vremea lui Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele Consiliului Judeţean şi preşedintele PSD, când banii erau alocaţi discreţionar doar către primăriile PSD. Aţi propus proiectele, nu le-aţi retras la începutul şedinţei, şi aţi făcut asta doar pentru a ne demonstra nouă că sunteţi la putere”, a afirmat Dănăilă pe un ton răstit.
În tot acest timp Chiriac intervenea, ceea ce a dus la un vacarm general. Ba chiar şi primarul comunei Salcia Tudor a încercat să ia cuvântul, însă a fost domolit de ceilalţi colegi prezenţi.
“Şi patrimoniul este important domnule consilier. Vedeţi să nu mă luaţi la bătaie. Lăsaţi un pic tonul mai jos. Argumentele dumneavoastră au fost în afara legii”, a replicat Chiriac.
Rugat de Dănăilă să îşi motiveze votul, şeful judeţului a precizat că a avut “anumite neclarităţi” la proiect. Chiriac a insistat pe ideea că cei mai în măsură să judece comportamentul consilierilor PNL Brăila sunt chiar proprii primari, care au de suferit în urma acţiunilor lor.
“Domnule preşedinte, în cazul de faţă nu sunteţi nr. 1 al judeţului. Sunteţi doar preşedinte de şedinţă. Pe înţelesul dumneavoastră, «şmecherul numărul 1», cum îl numiţi dumneavoastră, este ordonatorul de credite, deci Ionel Epureanu”, a replicat, nervos Ovidiu Nechita.
Următoarele proiecte care i-au vizat pe primarii PNL au trecut, deşi la unele au existat câteva abţineri din partea unora dintre consilieri. Contactat de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” primarul Florin Moroiu, vizibil iritat, a preferat să nu comenteze subiectul.
PNL vrea şedinţă de îndată pentru rezolvarea problemei spitalului TBC
Ulterior, la rubrica “alte probleme” consilierul judeţean PNL Florin Cîrligea a condamnat atitudinea colegilor de la PSD privind “sancţiunea” politică la proiectul privind comuna Salcia Tudor. La rândul său, Dănăilă a ţinut să facă precizarea că se aşteaptă ca proiectul privind transferul clădirii de pe Strada Belvedere 12 în administrarea Spitalului TBC să îşi producă efectele. Acesta le-a cerut PSD-iştilor să nu blocheze acest proiect doar pentru a-i ataca pe liberali şi a anunţat că aşteaptă un răspuns oficial din partea executivului privind acest aspect. În caz contrar, acesta a anunţat că toţi consilierii PNL vor convoca o şedinţă de îndată săptămâna viitoare pentru a ceda într-un fel, “chiar şi cu o chirie de 1 ban” clădirea către Spital.
Precizăm că la şedinţă au fost prezenţi 29 de consilieri din 33 în funcţie şi au lipsit: PNL-iştii Mario Spiridon Da'Ros, Marian Sârbu, Vasile Constantin Varga şi PND-istul Cătălin Iordache. (Vom reveni)