Război total cu ţânţarii | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Război total cu ţânţarii

* dacă în ciuda acţiunilor întreprinse, ţânţarii vor continua să facă legea în oraş, autorităţile au deja o scuză: de vină sunt localităţile din jur, unde nu se face niciun fel de dezinsecţie

De la începutul sezonului cald, municipalitatea brăileană a cheltuit circa 50.000 lei (500 milioane de lei vechi) pentru combaterea ţânţarilor şi căpuşelor, conform declaraţiilor lui Dan Apostol, directorul Serviciului de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală (SUPAGL). "Bugetul alocat anul acesta pentru acţiuni de dezinsecţie şi deratizări este de 200.000 lei. Până la această dată s-a cheltuit un sfert din această sumă", ne-a spus, vineri, 22 iunie, directorul Apostol.
Operaţiunile de combatere a ţânţarilor au început în primele zile ale lunii iunie, însă până acum nu prea au avut efectul scontat, deoarece mulţi brăileni se plâng de o adevărată invazie a acestor insecte, în special pe faleza Dunării, în parcuri şi pe bulevarde, adică exact în locurile unde lumea iese la plimbare seara, pentru a se răcori, după canicula de peste zi. Nemulţumiţi de lipsa de rezultate, unii brăileni i-au acuzat pe angajaţii SUPAGL că "botează" substanţele folosite, adăugând mai multă apă decât ar fi normal. În urma unor astfel de zvonuri, primarul Aurel Simionescu i a dat dispoziţie Poliţiei Locale să îi verifice pe cei care împrăştie insecticide. "Sunt făcute demersurile cu Poliţia Locală, care controlează cantităţile, să nu mai avem vorbe că s-a dat cu apă şi nu cu substanţa din reţetă", a declarat primarul, în cadrul conferinţei de presă susţinute, joi, 21 iunie.
Traian Jipa, directorul Poliţiei Locale Brăila, ne-a spus că s-a acţionat conform dispoziţiei edilului-şef şi că nu s-au constatat nereguli. "Agenţii noştri au însoţit echipele de lucru ale SUPAGL în fiecare noapte, între orele 22.00 şi 4.30, pentru a verifica dacă se respectă atât reţetarul cât şi traseele dinainte stabilite. Până acum, activitatea s-a derulat în parametrii stabiliţi", ne-a informat şeful Poliţiei Locale brăilene. Ar fi interesant de ştiut, totuşi, cât de specialişti sunt în domeniu, deci pe ce cunoştinţe se bazează poliţiştii locali care trebuie să supervizeze concentraţiile substanţelor folosite pentru dezinsecţie!

Comunele din jur s-au aliat cu "duşmanul"

Conducerea SUPAGL susţine că, până în prezent, au fost "acoperite" toate zonele municipiului. După cum v-am mai informat, în prima fază s-a acţionat cu ajutorul unui elicopter închiriat de la firma specializată "Steack House" SRL Slobozia, cooptată de SUPAGL prin intermediul Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). După aceea, s-a început împrăştierea insecticidelor la nivelul solului, cu ajutorul unor aplicatoare de ceaţă termică portabile. Au fost vizate mai întâi parcurile şi faleza, apoi s-a acţionat în cartiere. Există, totuşi, brăileni care se întreabă când anume s-a acţionat, fiindcă ei nici n-au auzit şi nici n-au văzut vreo echipă care să împrăştie insecticid. Directorul Apostol dă, însă, asigurări că până în prezent s-a făcut dezinsecţia în toate cartierele municipiului, urmând ca operaţiunile să continue pe tot parcursul verii, de câte ori situaţia o va impune. "În noaptea de joi spre vineri s-a acţionat pe Bulevardul Independenţei, strada Gării şi în zona Centrului vechi. Ne-am propus ca, dacă nu plouă, în acest sfârşit de săptămână să mai acoperim odată Staţiunea Lacu Sărat, faleza şi parcurile din municipiu", ne-a declarat directorul Apostol.
Aşadar, avem vreo şansă să scăpăm de ţânţari? Da şi nu, recunosc autorităţile municipale. Da, pentru că se fac eforturi în acest sens, nu, fiindcă nu se acţionează şi în jurul oraşului, pe o rază de cel puţin 10 kilometri. "Există o problemă, în sensul că doar în Brăila se dă cu astfel de substanţe, în jurul nostru nimeni nu mai face un astfel de demers, adică dincolo de Dunăre, în Insula Mare sau în Chiscani, Cazasu, Vădeni. Şi atunci ce să facem, să punem bariere foarte înalte, ca să nu mai poate să vină spre noi ţânţarii de la 10 kilometri din jurul oraşului? Cu certitudine, vom avea un efect în urma acţiunilor întreprinse în municipiu, dar să nu ne aşteptăm să nu mai fie niciun ţânţar fiindcă, repet, de jur împrejurul nostru nimeni nu mai face activităţi de dezinsecţie", a spus primarul Aurel Simionescu la conferinţa de presă.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro