* un brăilean cu simț civic, sătul să tot suporte deșeurile aruncate de diverși nesimțiți pe domeniul public, a început să reacționeze, returnând sacii cu gunoi la adresa de proveniență * acesta a cerut, recent, sprijinul Poliției Locale, însă a rămas cu un gust amar în urma reacției primite * redăm integral sesizarea cititorului nostru, care surprinde foarte bine situația cu care se confruntă acesta
Brăilenii cu simț civic încep să ia atitudine împotriva needucaților care își aruncă gunoaiele la voia întâmplării pe domeniul public. Câteodată, primesc sprijin din partea autorităților, alteori nu... Un cititor al cotidianului nostru ne-a povestit, într-o amplă sesizare trimisă pe adresa redacției, cum se tot luptă cu morile de vânt, încercând să scape de deșeurile aruncate în zona blocului său de diverși indivizi fără cei șapte ani de acasă. Acesta a trimis numeroase sesizări către Primărie, iar acestea nu au rămas fără răspuns, în sensul că societățile de salubritate au venit și au făcut curat. Problema de fond a rămas, însă, deoarece gunoaiele au fost aruncate în continuare pe domeniul public de diverși indivizi cu apucături mârlănești. Exasperat, brăileanul nostru a început o adevărată muncă de detectiv, depistându-i pe nesimțiți după documentele aruncate la gunoi (facturi, declarații pe proprie răspundere etc). În câteva rânduri, acesta a returnat, pur și simplu, sacii cu gunoi la adresele găsite în respectivele documente. Recent, însă, a încercat să implice și Poliția Locală, în speranța că cei vinovați vor primi o amendă usturătoare. Instituția din subordinea Primăriei nu a dat curs sesizării, însă, pe motiv că a fost mutat ”corpul delict” din locul unde a fost aruncat. Autorul reclamației a rămas cu un gust amar în urma acestei experiențe, având senzația că, în calitate de cetățean care nu vrea decât să trăiască într-un mediu civilizat, este pur și simplu abandonat de autoritățile a căror obligație ar fi fost să îi acorde tot sprijinul în demersurile sale. Redăm mai jos, integral, sesizarea primită la redacție, din care reiese foarte elocvent situația cu care se confruntă cititorul nostru, care a preferat să-și păstreze anonimatul:
”Sunt cetățean al Municipiului Brăila, locuiesc la bloc pe Str Apollo.
- Din momentul în care s-a dat Hotărâre (la nivel local sau central, nu știu sigur) cu privire la plata către Primăria Brăila a serviciilor de preluare a gunoiului menajer, la tomberoanele blocului în care locuiesc au început din ce în ce mai mulți cetățeni brăileni (care NU locuiesc în bloc cu mine) să-și aducă și să debaraseze gunoiul lor.
Întrebați în câteva rânduri de ce fac acest lucru aproape de fiecare dată mi s-a răspuns că: ".. așa au fost sfătuiți de către doamnele de la Ghișeele Primăriei Brăila (mă refer la Ghișeele unde se face încasarea taxei gunoiului menajer). Li s-a spus că vor putea debarasa gunoiul lor oriunde în oraș.
Lăsăm deoparte neajunsurile creeate la momentele respective, când, deși tomberoanele erau pline, cetățenii puneau gunoiul lor implicit pe lângă acestea (pe trotuar, pe spațiul verde, pe stradă, etc). Astfel, se adunau munți de gunoaie. Periodic am făcut fotografii și le-am trimis personal, pentru început firmei de salubritate și mai târziu d-lui Primar, care a luat poziție și a dat dispoziție societății de salubritate să preia gunoiul mai des (astfel mulțumesc d-lui Primar pentru atitudinea avută la momentele respective). Dar chiar și așa, tomberoanele se umpleau foarte repede și ajungeam în aceeași situație.
Este aproape un an de când s-au adus, dar în alte locații decât cele inițiale, tomberoane cu posibilitatea selectării gunoiului. Frumos, mă bucuram că am scăpat de "munții de gunoaie" pe care eram obligat să le văd, să le miros, să mă împiedic de ele, să le car pe încălțăminte în apartament.
Totuși, chiar și după această acțiune de mutare și montarea a noilor tomberoane, NU am scăpat de gunoaiele din fața blocului, de data asta se aruncă gunoaie doar pe domeniul public (întrucât tomberoanele nu mai sunt în același loc).
În nenumărate rânduri, eu și vecinii mei am întreprins acțiuni de curățare a spațiilor domeniului public din preajma blocului (atenție: nu fac referire aici doar la spațiul alocat blocului, ci la întreagă arie: trotuare, stradă, parcare, spațiu verde etc). Mai mult, ajungând la disperare, am început să cotrobăi în gunoaiele lăsate pe aceste spații și nu mică mi-a fost mirarea când am găsit facturi, de unde aflam adresa și numele proprietarul gunoiului, la care mergeam personal și-l invitam să vină și să strângă gunoiul lăsat la voia întâmplării. Pe unii am reușit să-i lămuresc, pe alții n-am reușit, (asta este altă poveste)
Am ajuns (ce-i drept cam târziu, scuze) la ziua prezentei sesizări:
- Dimineață - azi 30. 04. 2020 - ies din scară să plec la serviciu (am adeverință de la serviciu) și, ce să vezi? Evident, UN SAC MARE (de 100 litri) ȘI NEGRU PLIN CU GUNOI lăsat pe domeniul public, chiar în locul unde cândva au fost tomberoanele vechi. Am trăit o senzație de deja-vu, având în vedere că înaintea sărbătorilor de Paște alți 2 saci au fost aruncați la tomberoane de vecinii mei.
M-am săturat să strâng gunoaiele cetățenilor, pe care mi-e greu să-i calific aici (nu am cuvinte).
Am luat gunoiul în portbagajul mașinii, ajung la serviciu, îmi pun mănuși până la coate și încep să caut în sac; mirare, găsesc câteva declarații pe proprie răspundere cu privire la mobilitate în această perioada de "stare de urgență" (vezi pozele atașate, sper să nu fac vreo ilegalitate trimițându-le pe email)
Mai departe, iau decizia să sun la Poliția Locală Brăila, la nr 0339401343, prima oară sună ocupat, aștept 15 minute și sun din nou, încep să vorbesc cu robotul (care-mi spune că discuția va fi înregistrată) nu durează mult și-mi răspunde dispecerul cu care port o discuție cu privire la dorința mea de-a face o sesizare legată de subiectul nostru "Gunoi găsit pe domeniul public". Ce credeți că mi-a spus dispecerul: ... exact, "...dacă gunoiul nu se mai află pe domeniul public, atunci colegii lui, care ar fi venit la fața locului, n-ar fi avut cum să constate încălcarea legii (de parcă, eu, aș fi mers că tampitu' la primul tomberon și aș fi luat un sac de gunoi pe care mi l-aș fi pus în portbagajul mașinii, l-aș fi cărat până la serviciu unde, evident, dintr-o plăcere bolunda, am început să-l cotrobăi, doar-doar aș găsi vreo comoară ascunsă - sunt ironic, bineînțeles)
Ăsta ar fi subiectul unei "Sesizări fără succes la Poliția Locală Brăila, legat de atitudinea unor cetățeni" care:
- în primul rând au fost prost sfătuiți de angajați ai Primăriei (că pot arunca gunoiul oriunde în Brăila
- în al doilea rând nu vor să înțeleagă că domeniul public nu este groapa lor de gunoi
- în al treilea rând nu găsesc de cuviință să folosească tomberoanele (chiar personale) pt debarasarea gunoiului
- și nu în ultimul rând sunt atât de naivi și își aruncă chiar și înscrisuri cu numele și adresele lor, care-i incriminează evident.
Întreb retoric: ce s-ar întâmpla, oare le-ar place, ca cineva să le arunce gunoiul peste gard ??”.
Tot în data de 30 aprilie, cititorul nostru a revenit pentru a ne anunța că a mers personal la adresa de domiciliu a celor care aruncaseră sacul cu gunoi, pentru a-l returna. ”Vă spun că am fost după-amiază la adresa de domiciliu a familiei care și-a lăsat gunoiul la voia întâmplării. Concluzie: AU RĂMAS ÎNMĂRMURIȚI CÂND LE-AM ÎNAPOIAT SACUL CU GUNOI!”.
Reacția Poliției Locale
La cele sesizate de cititorul nostru, Biroul de Presă al Poliției Locale Brăila ne-a comunicat că reacția dispecerului a fost corectă. ”Dacă sacul cu deșeuri nu se mai afla în locul unde fusese aruncat, nu aveam cum să aplicăm sancțiunile prevăzute de legislația în vigoare. Ca organ al statului, agentul constatator nu poate aplica amendă în baza unor documente prezentate de cineva care susține că le-a găsit într-un anumit loc, fără să facă dovada spuselor sale”, ne-a transmis Poliția Locală.
Instituția în cauză ne-a mai informat că, în ultimele săptămâni, agenții Poliției Locale Brăila au fost angrenați, în marea lor majoritate, în acțiunile de control pentru respectarea ordonanțelor militare pe perioada stării de urgență, făcând parte din patrulele constituite cu forțe ale Ministerului Afacerilor Interne. Chiar dacă aproape toate resursele umane ale Poliției Locale sunt direcționate către astfel de acțiuni, s-au mai aplicat, totuși, și câteva sancțiuni contravenționale pentru aruncarea de deșeuri pe domeniul public, cu valori cuprinse între 1.000 și 2.000 lei, mai susține sursa citată.
Așadar, la Brăila nu se poate decât să se dea amenzi fără număr pentru nerespectarea ordonanțelor militare. Cu gunoaiele mai ușurel, chit că sunt localități în România unde primarii i-au disciplinat în acest mod pe nesimțiți! Le-au trântit în poartă gunoiul menajer, cetățenii fiind identificați după facturi sau alte hârtii și i-au mai făcut și de râs în fața comunității! La noi nu se poate, că ”organele” nu se murdăresc, chit că de ani, și ani, și ani este o luptă a administrațiilor cu acești nesimțiți, chit că salariile polițiștilor locali sunt grase și ar trebui dacă nu pe noi, cetățenii, măcar față de primar să manifeste mai multă grijă, că în toamnă sunt alegeri. Vom reveni.