Mergi la conţinutul principal
Sute de voluntari brăileni vor anunța Garda de Mediu dacă văd gunoaie pe malurile cursurilor de apă din județ

Război contra nesimțirii, pe bani europeni

șase parteneri din România, Ucraina, Republica Moldova și Bulgaria au implementat un amplu proiect de mediu, de 870.000 de euro, menit să-i învețe de voluntari să monitorizeze problemele legate de poluarea apelor • manager de proiect este brăileanul Lucian Țilea • numai la Brăila, au fost instruiți 220 de voluntari care vor folosi platforma LeNetEco • „Este doar un început. Viitorul înseamnă ecologie, protecția mediului, economie circulară, energie verde”, a precizat Andy Pușcă, președintele Universității „Danubius”, partener lider al proiectului • proiectul are și o componentă umanitară: 14.000 de euro au fost transformați în 120 de kituri de supraviețuire pentru ucraineni

 

Implementat pe o perioadă de doi ani, proiectul LeNetEco, de 870.000 de euro, parte a Programului Comun Operațional Bazinul Mării Negre 2014-2020, a ajuns la final, prin contribuția a șase parteneri din patru țări riverane Mării Negre - România, Republica Moldova, Ucraina și Bulgaria. Potrivit managerului de proiect Lucian Țilea, scopul este acela de a monitoriza și a-i învăța pe voluntarii din cele patru țări, proveniți din categorii socio-profesionale diferite, să monitorizeze problemele legate de poluarea mediului, mai precis poluarea apelor interioare care se varsă în partea vestică a Mării Negre. Întrucât proiectul are o componentă preponderent educativă, instituțiile implicate sunt, mai ales, din mediul academic: Universitatea „Danubius” Galați, Agenția de Dezvoltare Durabilă și Integrare Europeană „Euroregiunea Dunărea de Jos” din Izmail, Universitatea Politehnică de Stat din Odesa, Ucraina, Universitatea „Prof. dr. Assen Zlatarov”, Burgas, Bulgaria, Asociația de Cooperare Transfrontalieră „Euroregiunea Dunărea de Jos” Galați și Centrul de Consultanță Ecologică din Cahul, Republica Moldova. Proiectul a inclus, pentru partea română, participarea voluntarilor la cursurile predate de Mariana Costin Ion, administratorul SC „Mardcons” SRL Brăila, furnizor de formare profesională și partener în proiectul LeNetEco, „Stabilirea unei rețele de învățare pentru consolidarea efortului de control și monitorizare în comun în Bazinul Mării Negre2”.    

„Pentru mine, acest proiect a fost o mare provocare. Pentru acest curs, pe care d-na Mariana Costin îl încheie zilele acestea, fiecare din cei 220 de voluntari - 80 de elevi, 80 de studenți și 40 de reprezentanți ai autorităților locale - a fost instruit să folosească o platformă, care nu este altceva decât o bază de date, cu posibilități de a folosi GPS-ul. Fiecare voluntar - și dacă înmulțiți cu șase o să vă dea peste 1.200 la nivel de proiect - din cele patru țări va avea un telefon cu Android cu care poate să fotografieze, având locația și GPS-ul pornit, o zonă poluată. Se scriu câteva cuvinte în legătură cu malul unui râu care a fost poluat, iar mesajul intră în platformă, iar noi trimitem către Garda de Mediu și Poliția de Frontieră email cu datele cuvenite, pentru a face cercetare la fața locului”, a precizat Lucian Țilea în cadrul conferinței de presă organizate cu ocazia finalizării proiectului.

Mai mult, partenerii implicați în acest uriaș proiect de mediu sunt pe punctul de a încheia un protocol cu o coaliție de ONG-uri din România, Natura 2000, care are în componență 20 de ONG-uri, pentru a le pune la dispoziție, gratuit, platforma LeNetEco.

„Ceea ce încercăm să le explicăm altora este că omul, de 10.000 de ani, nu a reușit să se adapteze condițiilor acestei planete și strică. Dacă vrem să mai avem apă, aer, soare trebuie să fim atenți la mediu. În prezent, cel mai mare „stricător de mediu” este barajul de pe apă. Tot ceea ce este în aval de baraj dispare. Am ajuns în situația în care energia nucleară să fie considerată cea mai curată, a mai precizat managerul de proiect.

Demn de remarcat este faptul că, la scurt timp după apariția proiectului, au apărut și problemele cauzate, inițial, de pandemie, apoi de războiul din Ucraina. Partenerii de proiect au fost de acord ca 14.000 de euro, destinați, inițial, instruirii, să fie transformați în 120 de kituri de supraviețuire pentru ucrainenii din Odesa, greu încercați de război. Rucsacii au ajuns la HUB-ul din Tulcea și, de acolo, la Odesa. Fiecare rucsac conține tot ceea ce îi trebuie unui om pentru a rezista o perioadă de timp - un radio rezistent, lanternă, pelerină, trusă de prim-ajutor, termos, mâncare conservată.

„Trei lucruri am urmărit prin acest proiect, în primul rând accesul la educație și la resurse informaționale în domeniul protecției mediului. În al doilea rând, potențialul cultural al cetățenilor din Bazinul Mării Negre. În al treilea rând, colaborarea între parteneri și țările pe care le reprezintă și crearea platformei LeNetEco, platforma celor pasionați de protecția mediului. Am dorit să colaborăm cu tinerii și am urmărit sustenabilitatea proiectului, pentru că nu ne vom opri aici. Este doar un început. Viitorul înseamnă ecologie, protecția mediului, economie circulară, energie verde”, a precizat Corneliu Andy Pușcă, președintele Universității „Danubius” Galați, partener lider al proiectului de monitorizare a mediului în apele și deltele Bazinului Mării Negre.

Obiectivul general al proiectului LeNetEco este efortul comun de consolidare și implicarea societății din țările din bazinul Mării Negre, enumerate mai sus, prin controlul mediului și monitorizarea îmbunătățirii deltelor râurilor sale. În cadrul proiectului, au fost implementate trei componente - pagina web de educație electronică, harta electronică de monitorizare a mediului și serviciul electronic „Voluntar de monitorizare a mediului” - combinate într-un întreg, platforma LeNetEco.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro