Mergi la conţinutul principal

Război în Bibliotecă

18biblio* directorul Bibliotecii Judeţene "Panait Istrati" se află în conflict deschis cu angajaţii instituţiei, după ce a refuzat să le plătească drepturile financiare câştigate în instanţă * un proces, o plângere penală, acuzaţii de favoritism, de trucare a concursului de ocupare a treptelor de salarizare şi de căpuşare a fondurilor bibliotecii prin propria firmă, pe de o parte, dizolvarea biroului de Marketing şi Proiecte Culturale, neluarea în seamă a deciziilor Consiliului Ştiinţific şi trimiterea liderului de sindicat să lucreze pe un post sub pregătirea lui, de cealaltă parte - acestea sunt o parte din ingredientele unei lupte surde, purtate printre rafturile cu cărţi din Casa Tineretului

Neexecutarea unei hotărâri judecătoreşti, protejarea şi avansarea cu orice preţ a unei anumite angajate, hărţuirea liderului sindical şi a celor care nu sunt pe placul conducerii, toate acestea sunt reproşate directorului Bibliotecii Judeţene, Dragoş Neagu, de către angajaţii instituţiei. Conducătorul bibliotecii pare că taie şi spânzură după bunul plac şi nimeni nu are curajul să ridice vocea. Singurul care a făcut aşa ceva, având chiar această datorie, liderul sindical Cătălin Râşnoveanu, s-a căpătat cu un referat pentru că a ofensat membrii unei comisii. Mai mult, atunci când sindicatul a vrut să înlăture suspiciunile privind o eventuală căpuşare a bibliotecii de către firma directorului Neagu, "Eranet", sindicatul nu a primit niciun răspuns în acest sens, spunându-i-se că nu este organ de control şi nu are dreptul să ceară acele documente.

Dragoş Neagu nu recunoaşte ca act normativ ce trebuie respectat Contractul Colectiv de Muncă

Sindicatul bibliotecarilor a făcut plângere penală împotriva lui Dragoş Neagu, directorul Bibliotecii Judeţene "Panait Istrati", în urmă cu câteva săptămâni, pentru "neexecutarea unei hotărâri judecătoreşti definitive privind plata salariilor în termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de către partea interesată", conform art. 277 din Codul Muncii. Această infracţiune se pedepseşte cu închisoare de la trei la şase luni sau cu amendă. "Trebuia să primim aceşti bani din 2008, însă conducerea a refuzat. Au fost mai multe întrevederi. Ei au susţinut că nu e legal, noi că este legal, şi tot aşa. Singura soluţie a fost să-i acţionăm în instanţă ca să obţinem acest drept. Pe 15 decembrie s-a pronunţat instanţa în favoarea noastră. Acum se judecă recursul la Curtea de Apel Galaţi, dar conducerea era obligată să ne dea banii, pentru că hotărârea este definitivă şi executorie, chiar dacă nu este irevocabilă. Pentru că nu am primit banii şi, din câte am observat, conducerea nici nu vrea să ne dea banii, am făcut o plângere penală", a explicat liderul sindical Cătălin Râşnoveanu. În replică, directorul Dragoş Neagu spune că nu a aprobat acei bani pentru că nu sunt prevăzuţi expres în legile care guvernează activitatea bibliotecilor. El a ignorat Contractul Colectiv de Muncă (CCM), deşi ulterior a recunoscut că va da aceşti bani în baza celor două articole din CCM. "Nici în legea bibliotecilor, nici în Ordonanţa 10 nu scrie nicăieri să se dea aceste sporuri. Dacă voi pierde şi la recurs, voi face solicitare de la buget şi vom da aceşti bani. A fost trecut în CCM, problema a fost ridicată de Direcţia Muncii, atunci când s-a înregistrat CCM acum un an. Am avut întâlnire şi în comisia paritară, sindicatul nu a vrut să renunţe şi de aceea au mers în justiţie. Există nişte etape de negocieri şi urmează să se clarifice în justiţie această problemă", a explicat directorul Dragoş Neagu.

Aproape trei puncte în plus după contestaţie?!

O altă mare nemulţumire a salariaţilor este presupusa favorizare a Corinei Ciuraru, care ar fi primit o treaptă superioară, deşi la concursul pentru ocuparea postului respectiv nu ar fi reuşit să obţină o notă onorabilă. Preşedintele comisiei de organizare a concursului - la care s-au înscris cinci candidaţi pentru trei posturi -a fost directorul adjunct Rodica Drăghici. La concurs, Corina Ciuraru nu a reuşit să obţină decât 4,17 puncte. "Concursul a fost corect, nota a fost bine pusă. Din comisie au mai făcut parte doi şefi de servicii ai bibliotecii, care au experienţă şi care pot analiza o lucrare. Comisia pe care am condus-o a fost obiectivă, am avut criterii stricte pentru acordarea punctajului, nu aşa cum ni s-a părut nouă. S-a lucrat corect", a declarat directorul adjunct Rodica Drăghici.

Cu toate acestea, la contestaţia făcută de Corina Ciuraru aceasta a primit o notă cu aproape trei puncte mai mare. Preşedintele comisiei de contestaţii a fost chiar directorul Dragoş Neagu, care a precizat că nu vede o problemă în faptul că lucrarea a primit 6,88 la a doua corectare, pentru că este o lucrare foarte bună. "Nu ştiu cum au ajuns aceste informaţii la tine, pentru că era o problemă internă. Culmea e că nici dacă a făcut contestaţie, ea nu a beneficiat de nimic, nu a obţinut treapta. Nu este promovată pe o treaptă superioară pentru că ar trebui să fie pe statul de funcţii sau de personal aprobat de Consiliul Judeţean. Ultimul stat de funcţii a fost aprobat în toamnă, mult înainte de concurs. Pe statul de funcţii neaprobat încă de CJ postul ei este pe o treaptă superioară, dar se va susţine concurs, nu se trece automat. Se prevede treapta şi apoi trebuie să dea concurs. Avansările şi angajările se fac conform legii, numai prin concurs", s-a justificat Dragoş Neagu.

Modalitatea de organizare a concursului a fost contestată şi de liderul de sindicat, Cătălin Râşnoveanu. "Conform Contractului de Muncă, noi avem dreptul să trimitem observatori în toate comisiile şi comitetele din bibliotecă. Persoanei delegate trebuie să i se pună la dispoziţie actele care se vor discuta acolo cu cel puţin 24 de ore înainte, ca să aibă idee ce se întâmplă. Mie nu mi s-a dat nimic. În ziua examenului ar fi trebuit să stau să văd ce fac ei, fără să înţeleg nimic. Mai mult, o persoană care a dat concurs mi-a spus că i s-a comunicat, pe căi neoficiale, să nu se bage pentru că treptele sunt deja date. Persoana putea să greşească, putea să mă mintă, dar am avut câteva suspiciuni. În momentul în care ei nu m-au chemat să-mi dea documentele, aceste suspiciuni s-au întărit. Mi-au spus că s-au întâlnit sâmbătă. Puteau să mă cheme şi pe mine sâmbătă! În aceste condiţii, am făcut o adresă în care le-am spus că în semn de protest pentru că nu mi-au dat documentele privind acest concurs în timp util, vreau să mă retrag din calitatea de observator. Am fost chemat de comisia de examinare, mi-au pus întrebări dacă oamenii din sindicat ştiu ce am făcut. Practic, s-au amestecat în treburile interne ale sindicatului. Doamna director adjunct a vrut chiar să cheme de acasă ceilalţi membri ai comitetului de sindicat să-i întrebe dacă ştiau de adresă şi dacă au fost de acord. În final, mi s-a făcut referat pentru că am adus grave prejudicii de imagine comisiei, punând la îndoială probitatea morală a membrilor. Concursul s-a amânat şi, la următoarea dată, am delegat pe altcineva. Oricum a fost un examen cu «cântec», pentru că au fost diferenţe mari între notele de aici şi de la contestaţie", a spus liderul de sindicat Cătălin Râşnoveanu.

Uite semnăturile, nu-s semnăturile

Şi intenţia directorului de desfiinţare a biroului de "Marketing şi proiecte culturale" în viitorul apropiat şi creşterea numărului de subordonaţi din serviciul "Automatizare" condus de Corina Ciuraru, presupusa protejată a directorului, a deranjat.

Mai concret, la Consiliul Ştiinţific din decembrie 2008 s-au propus câteva schimbări în organigrama bibliotecii, pentru ca obiectivele propuse să fie atinse. Biroul de "Marketing şi proiecte culturale", condus de Cristian Robu-Corcan urma să se mărească, de la trei la şapte oameni şi să se numească altfel, să coordoneze mai multe activităţi decât până acum, pentru că în forma actuală nu dăduse rezultatele aşteptate, după cum a spus preşedintele Consiliului, Claudiu Brăileanu. El a mai precizat că a dus procesul verbal al şedinţei, semnat de toţi membrii Consiliului, la mapa directorului. Atât el, cât şi directorul adjunct Rodica Drăghici au confirmat redactorilor "Obiectiv" că au semnat procesul verbal. Cu toate acestea, surpriză! Dragoş Neagu susţine că a găsit în acea după-amiază procesul-verbal nesemnat şi că membrii consiliului abia a doua zi au venit să semneze actul respectiv. Din acest motiv, Dragoş Neagu a hotărât că procesul verbal e invalid şi a luat hotărâri opuse celor decise de Consiliul Ştiinţific. A desfiinţat biroul de "Marketing şi proiecte culturale" şi l-a mărit pe cel de "Automatizări". "Acest birou a fost creat acum un an şi jumătate, în speranţa unei implicări mai mari în promovarea serviciilor, numai că totul a mers ca şi înainte, promovarea fiind făcută de şefii de servicii. De aceea, eu nu cred că în anul viitor va fi necesar un astfel de compartiment, pentru că în anul trecut nu a venit de acolo niciun fel de propunere. De la un birou de marketing mă aşteptam la o dinamică deosebită. Aşa că am revenit la forma anterioară şi nu mai plătesc un şef de birou, nu mai creez o altă structură. Mai ales că în 2010 urmează să implementăm un sistem informatic nou şi am nevoie de tot personalul disponibil. Oricum, Consiliul Ştiinţific are caracter consultativ, eu am luat act de ce scrie acolo, dar organizarea activităţii într-o instituţie este atributul directorului", consideră directorul Neagu. Surprinzător însă este şi faptul că deşi a hotărât desfiinţarea biroului de "Marketing" pentru că nu şi-a îndeplinit obiectivele, angajaţii din acel birou au primit calificativul "foarte bine" la evaluarea activităţii. "Pe mine mă uimeşte procedura prin care s-a hotărât desfiinţarea acestui birou. Nu pretind că am opinii infailibile, dar ceea ce mă miră e că acest birou, care în urma hotărârii luate de Consiliu ar fi trebuit să se mărească la şapte oameni şi să aibă şi alte activităţi, brusc e desfiinţat cu totul. Ciudăţenia e că tocmai biroul Corinei Ciuraru, care ar fi trebuit să se reducă la trei persoane, rămâne cu 10 persoane, când ea nu a luat treapta S1A, nu a trecut de nota cinci. Problema nu e ce vrea să facă directorul, ci în condiţiile acestui management de neînţeles nu ştii la ce te poţi aştepta. Şi atunci, pentru ce mai există Consiliu Ştiinţific, şefi de servicii, director adjunct, şefi de birouri? În cazul unei asemenea abordări, biblioteca poate fi formată dintr-un singur om, directorul", apreciază şeful biroului de "Marketing şi proiecte culturale", Cristian Robu Corcan.

Liderul de sindicat va fi "avansat" de la bibliotecar la custode

Sindicalistul Cătălin Râşnoveanu are o calificare destul de rară, aceea de bibliotecar cu studii de specialitate şi lucrează de aproape trei ani la un proiect intitulat "Dicţionar al personalităţilor brăilene". Fără explicaţii, Râşnoveanu a fost numit de către director, în noua organigramă, custode internet, o funcţie în care, consideră bibliotecarul, îşi face mai puţin meseria pentru care s-a pregătit. "A fi custode înseamnă să arăţi oamenilor ce scaun e liber, să-i baţi pe umăr când le-a expirat timpul şi să faci bibliografii la cerere. Lucrez la un Dicţionar al personalităţilor brăilene de aproape trei ani. Noi, cei care am lucrat la acest Dicţionar, mi s-ar părea firesc să primim drepturi de autor. Acum, aproape de sfârşitul proiectului, nu e normal să fiu dat la o parte, pentru că mi-am făcut treaba bine. Eu sunt foarte calificat pentru ceea ce fac acum", a declarat Cătălin Râşnoveanu. Lui i se mai pare ciudat şi un alt fapt. Tema lucrării persoanei care a dat treaptă şi căreia i s-a spus să nu se bage la concurs, avea exact acest subiect, web-bibliografiile. Persoana a picat pentru că tema nu avea aplicabilitate în bibliotecă, în schimb, la scurt timp, apare în planul bibliotecii că el, Râşnoveanu, va trece să facă web-bibliografii. Directorul Dragoş Neagu spune însă că nu are nimic cu Râşnoveanu, dar că pentru proiectul Dicţionar, are alte planuri: "Lucrarea lui Cătălin Râşnoveanu la informare bibliografică trece acum într-o fază următoare, de la proiectare, la redactare. Intenţionez acolo să implic un absolvent de jurnalistică, cineva care ştie să le aşeze. Şi apoi, Cătălin Râşnoveanu este specializat pe broker în informaţie electronică şi vreau să-l implic în realizarea unei web - bibliografii, informaţie on-line pentru utilizatori, ceea ce mi se pare foarte conectat pe specializarea lui", motivează directorul Neagu.

Dragoş Neagu nu a recunoscut că obiectul principal al firmei sale este de consultanţă şi furnizare de produse software

Angajaţii din bibliotecă au de mult timp suspiciunea că multe dintre serviciile de care are nevoie instituţia sunt realizate de firma privată a directorului Neagu, care pune astfel mâna foarte uşor pe bani publici. Ca să înceteze orice comentarii pe această temă, liderul de sindicat Râşnoveanu a făcut o cerere oficială, prin care solicita lista cu firmele furnizorilor de servicii pentru bibliotecă. A fost refuzat! "Nu ne-au dat lista motivând că sindicatul nu este organ de control. Dar biblioteca este o instituţie publică şi oricine poate solicita aceste informaţii. Am fost chemat personal şi mi s-a explicat că nu au de ce să ne dea această listă. Şi totul s-a încheiat". La întrebarea reporterilor noştri dacă firma sa, "Eranet", a avut vreodată legături de natură comercială cu biblioteca şi dacă firma se ocupă de softuri, inclusiv cel pentru noul sistem de supraveghere din bibliotecă, Dragoş Neagu a declarat că firma sa se ocupă cu realizarea de pagini web, nu cu softurile, şi că oricum a făcut o mulţime de pagini web pentru bibliotecă, gratuit.

Ceea ce a declarat directorul bibliotecii redactorilor de la "Obiectiv" este contrazis însă de datele oficiale. Obiectul principal de activitate al firmei sale, înscrisă la Registrul Comerţului în mai 2004, este exact de consultanţă şi furnizare de produse software. Ca obiecte de activitate secundare sunt înscrise şi alte servicii externe, de care are şi biblioteca nevoie. Unicul administrator al "Eranet" este Dragoş Neagu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro