Mergi la conţinutul principal

Răspunsul Agenţia Funcţionarilor Publici în cazul prefecţilor numiţi de Guvernul Orban

• instituţia ne-a comunicat că nu emite avize favorabile sau negative în cazul numirii prefecţilor şi subprefecţilor, conform legii • în schimb, ANFP trebuie notificată în prealabil cu 10 zile înainte de dispunerea măsurii

 

Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) susţine, într-un răspuns pentru cotidianul “Obiectiv-Vocea Brăilei”, că instituţia nu emite “aviz favorabil sau negativ” în procesul de numire a prefecţilor. Astfel, ANFP demontează afirmaţiile făcute de Marcel Ciolacu, liderul PSD, într-o emisiune televizată, potrivit căruia prefecţii numiţi de Guvernul Orban ar fi primit aviz negativ.

Iată răspunsul comunicat de ANFP redactorilor noştri: “Conform dispoziţiilor art. 509 alin (3), teza I din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, cu completările ulterioare, în mod excepţional, la propunerea justificată a conducătorului autorităţii sau instituţiei publice în al cărei stat de funcţii există funcţia publică corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici vacantă sau temporar vacantă, exercitarea cu caracter temporar a acesteia poate fi realizată de funcţionari publici sau, după caz, de funcţionari publici cu statul special care îndeplinesc condiţiile prevăzute la alin. (2) cu notificare prealabilă a Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, cu 10 zile înainte de dispunerea măsurii. Din analiza textului de lege, rezultă că Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici nu emite aviz favorabil sau nefavorabil în ceea ce priveşte exercitarea cu caracter temporar a unei funcţii publice corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici. (…) Raportat la dispoziţiile art. 394 alin (2) coroborat cu prevederile art. 251 alin (2) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, cu completările ulterioare, măsura exercitării cu caracter temporar a funcţiei publice din categoria înalţilor funcţionari publici de prefect şi subprefect se dispune de Guvernul României, la propunerea ministrului care coordonează instituţia prefectului”.

Singura nelămurire din comunicatul ANFP este cea legată de notificarea prealabilă cu 10 zile înainte de dispunerea măsurii de numire a prefecţilor şi subprefecţilor şi cum şi-a argumentat Guvernul Orban propunerea lui Cătălin Boboc ca prefect al judeţului, în condiţiile în care acesta din urmă a devenit funcţionar public cu doar 3 zile înainte de numire.

Reamintim că prefectul judeţului Cătălin Boboc a postat pe un site de socializare, recent, un act emis de către ANFP în care se arată că instituţia a luat act de numirea sa în funcţia de reprezentant a Guvernului în teritoriul brăilean. Precizarea a venit în contextul în care liderul PSD de la nivel naţional, Marcel Ciolacu, a afirmat că 24 dintre cei 28 de prefecţi şi subprefecţi au fost numiţi ilegal de către Guvernul Orban, deoarece ANFP a emis aviz negativ pentru aceştia.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro