Răpus de etnobotanice | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Răpus de etnobotanice

* el a ajuns la cabinetul medical, unde a leşinat, fiind preluat de ambulanţă şi dus la Urgenţe * elevul, care studiază la o clasă cu specific "profesională", locuieşte cu bunica, părinţii fiind plecaţi la muncă în străinătate * el a rămas internat la Pediatrie, mai ales că, în cursul nopţii, starea lui s-a înrăutăţit, devenind extrem de agitat

Etnobotanicele fac din nou victime în rândul elevilor brăileni. După ce, la sfârşitul lunii septembrie, o elevă de la "Economic" a ajuns la spital intoxicată cu etnobotanice, acum un alt elev, de la "Panait Istrati", a avut aceeaşi soartă. Tânărul de 17 ani a ieşit în pauză şi a fumat o ţigară "condimentată" cu etnobotanice, care l-a trimis direct pe patul de spital. După ce a tras câteva fumuri, elevul a început să se simtă din ce în ce mai rău, astfel că a fost nevoit să meargă la cabinetul medical al şcolii şi să spună de la ce i se trage tot răul. Elevul prezenta ameţeli şi stare de vomă, fiind solicitată intervenţia ambulanţei. În timp ce se afla la cabinetul medical, băiatul a leşinat, însă personalul medical de pe ambulanţă i-a acordat de urgenţă îngrijiri medicale, apoi l-a dus la spital. "La sosirea ambulanţei, elevul prezenta cefalee, greaţă, stări de vomă. A fost preluat de la dispensarul liceului de ambulanţă de tip C2 cu medic şi transportat la Unitatea de Primire Urgenţe", ne-a declarat managerul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Brăila, Silviu Radu.

Medicii de la Spitalul Judeţean i-au acordat băiatului îngrijirile medicale necesare, astfel încât, în scurt timp, el şi-a revenit, însă nu pentru mult timp. Tânărul de 17 ani a rămas internat la Secţia de Pediatrie a spitalului, unde, în cursul nopţii, a devenit extrem de agitat, astfel că medicii nu l-au scăpat din ochi. "Când a fost adus la noi era în stare stabilă, liniştit, prezenta însă dureri abdominale şi era uşor confuz. A fost internat la Pediatrie, iar peste noapte starea lui s-a înrăutăţit, a devenit foarte agitat, a fost transferat la Terapie. Acesta este un caz foarte grav, dacă ţinem cont de faptul că, până acum, tinerii consumatori de etnobotanice care ajungeau la spital îşi reveneau repede şi cei mai mulţi plecau acasă în câteva ore", ne-a spus dr. Marian Baciu, purtător de cuvânt al UPU Brăila.

Părinţii elevului sunt la muncă în străinătate

Conducerea instituţiei de învăţământ ne-a spus că elevul căruia i s-a făcut rău studiază la o clasă specială, un fel de şcoală profesională, asta după ce a ales să nu mai continue liceul după terminarea a zece clase. El locuieşte cu bunica, singura care îl poate supraveghea, întrucât părinţii lui sunt plecaţi de ceva timp la muncă în străinătate. "Copilul face parte dintr-o clasă formată pe baza unui ordin al Ministrului Educaţiei care prevede ca elevii care au terminat 10 clase să se profesionalizeze în clase speciale, pe parcursul unui an şcolar. Această variantă au ales-o elevii care nu au vrut să continue liceul. Ei fac foarte multă practică, ore de laborator şi foarte puţină teorie. Elevul era acum în timpul acestor ore de teorie. Deşi dirigintele este tot timpul lângă elevi, se mai întâmplă şi astfel de situaţii neplăcute. El a ieşit în pauză, a fumat, i s-a făcut rău şi a mers la cabinetul medical. Până la venirea Salvării, copilul a leşinat. Acum se aşteaptă rezultatul analizelor de la spital care vor spune dacă este o problemă de sănătate sau este altceva şi trebuie anunţată Poliţia", ne-a declarat Emilia Creţu, directorul Grupului Şcolar "Panait Istrati" Brăila.

Acesta nu este singurul caz când un elev al unui liceu brăilean ajunge la spital în urma consumului de etnobotanice, chiar dacă autorităţile au luat măsuri pentru a închide magazinele de "vise". O elevă în vârstă de 18 ani, de la Colegiul Economic Brăila, s-a intoxicat cu substanţe etnobotanice la sfârşitul lunii septembrie, tot în timp ce se afla la şcoală. Fata a fumat o ţigară şi a început să se simtă din ce în ce mai rău, să aibă palpitaţii şi senzaţie de greaţă. Abia putând să se mai ţină pe picioare, eleva a mers la cabinetul medical al şcolii, de unde a fost preluată de ambulanţă şi dusă la spital. Aici, medicii au stabilizat-o, astfel că, în scurt timp, fata a putut pleca acasă.

Anul acesta, 30 de consumatori de etnobotanice au ajuns la Urgenţe

După cum ne-au informat reprezentanţii Centrului Antidrog Brăila, de la începutul acestui an, aproape 30 de persoane au ajuns la Unitatea de Primire Urgenţe în urma consumului de produse etnobotanice. Coordonatorul Centrului Antidrog Brăila, psiholog Olga Condrat, ne-a spus că, după închiderea magazinelor de etnobotanice, nu s-a observat o scădere a numărului de consumatori, asta pentru că aceştia găsesc alte modalităţi pentru a face rost de substanţe. "Tinerii fac rost de aceste substanţe în continuare, fie de pe piaţa online sau de la diverşi dealeri. Ei ştiu locurile de unde se pot procura. Din spusele tinerilor, fie de la diverse petshopuri sau diverse persoane. Încercăm să sensibilizăm tinerii prin proiectele noastre. Aceste substanţe etnobotanice sunt cocktailuri de chimicale, nu există un antidot specific pentru acestea. Utilizarea produselor spice duce rapid la dependenţă, un consumator dependent nu ştie ce se întâmplă cu el, dar dependenţa îi va demonstra că nu se poate opri atunci când doreşte", a precizat psiholog Olga Condrat. Potrivit datelor transmise de UPU, anul trecut au ajuns la urgenţe, în urma consumului de etnobotanice şi alte substanţe, 42 de persoane.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro