Mergi la conţinutul principal

Rândunică: “Dorim o Lege a pensiilor mai bună decât cea existentă!”

• este mesajul pe care secretarul de stat în Ministerul Muncii, brăileanul Adrian Marius Rândunică, l-a transmis tuturor celor prezenţi, ieri dimineaţă, în sala de şedinţe a Prefecturii, în cadrul unei şedinţe publice pe tema viitoarei Legi a Pensiilor • oficialul a explicat principiile care stau la baza acestui proiect şi a insistat pe ideea că, în urma implementării, niciunul dintre asiguraţi nu se va alege după recalculare cu o pensie mai mică

 

Prezent, ieri, la Brăila, la o dezbatere pe proiectul noii legi a pensiilor, secretarul de stat în Ministerul Muncii, Adrian Marius Rîndunică, a subliniat nevoia de transparentizare a conţinutului viitorului act normativ, de diseminare a informaţiilor corecte pe această temă, precum şi de consultare a tuturor categoriilor sociale interesate. Oficialul a explicat că reprezentanţii ministerului se află într-un tur prin ţară privind dezbaterea pe proiectul Legii pensiilor, pentru că se doreşte o lege mai bună decât cea care există acum, o lege care să nu mai necesite modificări peste modificări pe parcursul aplicării ei, aşa cum s-a întâmplat cu cea existentă. “Proiectul se aplică etapizat. Sunt 5,3 milioane de pensii astăzi în plată. Pe noua formulă, se recalculează absolut toate. Vor trece şi pe zona de indemnizaţie socială, adică cei care nu au în grafic contributivitate. Ştiţi că mai sunt situaţii în care cineva şi-a făcut un contract de asigurări sociale, a vândut asigurări timp de o lună şi după aceea e pensionar. Ceea ce nu e în regulă. Trebuie să îi departajăm cumva. CEA MAI IMPORTANTĂ cerinţă este aceea că oamenii au solicitat principiul contributivităţii: «domnule, cât am contribuit, atât să şi primesc!». Şi noi am respectat. Cele patru principii ale legii sunt aşa: contributivitate; egalitate - de exemplu, din doi profesori din care unul a ieşit la pensie în 2017, unul în 2016 şi îndeplinesc aceleaşi condiţii de pensionare să nu mai aibă pensii diferite, să fie la fel, că aşa e normal -; imprescriptibilitate - la modul că în momentul în care care ai ieşit la pensie nu ţi-o mai ia nimeni; solidaritate socială - în sensul că noi care suntem angajaţi plătim contribuţii sociale pentru ca pensionarii să primească pensia respectivă”, a explicat secretarul de stat, în faţa unei săli pline.

Rîndunică a mai adăugat că aceste consultări în teritoriu sunt nemaiîntâlnite în practica de până acum, ministerul dorindu-şi o consultare amplă. “Astăzi am ajuns la Brăila pentru a dezbate alături de factorii interesaţi din oraşul natal noua lege a pensiilor. Până în 2021 noul act normativ va intra în vigoare etapizat, va recompensa mai bine munca şi va mări ritmul de creştere a pensiilor. Legea Pensiilor este cel mai important act normativ al anului, ca să zic aşa. Are impact la aproximativ 5,3 milioane de persoane care sunt  pensionari aflaţi în plată astăzi. Pe de altă parte, nu îi vizează doar pe aceştia ci şi pe cei mai tineri şi pe cei mai apropiaţi de vârsta pensionării. Legea 263/2010, actuala lege a pensiilor, are atât de multe modificări încât este foarte greu de pus în aplicare şi noi venim cu o nouă lege a pensiilor, pe care ne-o dorim mult mai clară”.

Oficialul a mai insistat şi asupra ideii că este important ca ministerul să primească feedback din teritoriu pe acest proiect de lege. “Ne dorim ca ea să fie promulgată foarte repede pentru ca românii să beneficieze de aceste principii de contributivitate, egalitate, şi solidaritate socială pe care se bazează noul proiect de lege. (...) Aducem modificări de la pensia pentru limită de vârstă până la toate categoriile de pensionari, în afară de pensiile anticipate. Pe zona aceea nu se fac modificări. Dar la restul vor fi modificări de substanţă. De exemplu, pentru mamele care au trei copii se reduce vârsta de pensionare. Punctul de pensie va creşte în fiecare an de la 1.225 anul viitor, până la 1.875 în 2021. Atunci, pe noua formulă de calcul se va raporta la un indice de referinţă. La perioadele asimilate de contributivitate acum se adaugă şi masteratul şi doctoratul, care nu erau luate în calcul. Stagiul minim de cotizare va fi de 15 ani. Astea sunt cele mai importante modificări”, a explicat Rîndunică.

La discuţii au participat, alături de gazda evenimentului, prefectul George Adrian Paladi, preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, primarul municipiului Marian Dragomir, precum şi senatorul PSD Ion Rotaru, preşedintele Comisiei de Muncă de la Senat, fiecare dintre ei punctând în declaraţiile de la prezidiu importanţa şi necesitatea unei Legi a Pensiei mult mai clare şi guvernate de principii corecte şi echitabile.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro