Râşnoveanu, criticată în CJ pentru lipsa de medicamente din Spital | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Râşnoveanu, criticată în CJ pentru lipsa de medicamente din Spital

• managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila, Delia Râşnoveanu, a fost luată, recent, la întrebări de consilierii judeţeni de opoziţie în privinţa lipsei de medicamente şi materiale sanitare • deşi recunoaşte că stocurile sunt la limită, Râşnoveanu a ţinut totuşi să puncteze că spitalul are medicamente • membrii PNL Brăila i-au propus preşedintelui CJ să organizeze, alături de consilieri şi de presă, o vizită inopinată la spital pentru a vedea dacă sunt sau nu medicamente pe secţii • şi preşedintele PMP Brăila, Viorel Botea, a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă că va încerca să elucideze misterul lipsurilor de la spital printr-o serie de verificări neanunţate

 

Delia Râşnoveanu, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Brăila, a fost luată la rost, recent, de membrii Consiliului Judeţean din opoziţie, în privinţa lipsei acute de medicamente şi materiale sanitare din secţii. Incidentul s-a petrecut la şedinţa CJ Brăila din luna octombrie, iar aceasta a negat că ar fi vorba despre o lipsă a medicamentelor şi substanţelor pe toate palierele, aşa cum au indicat liberalii, însă a recunoscut că într-adevăr stocurile nu stau deloc bine.

Pe scurt, consilierii judeţeni au avut pe ordinea de zi un nou proiect privind statul de funcţii al SJU Brăila, care a vizat modificări la 68 de posturi de diferite categorii (infirmiere debutant în infirmiere, medici specialişti în medici primari, schimbări de grade pentru economişti, ingineri, dar şi câteva posturi de muncitori). Aceste modificări nu schimbă numărul total de posturi, după cum se arată în raportul proiectului. Discutăm despre 2.279 de posturi din care: 270 finanţate din fonduri de la bugetul de stat; 2.009 finanţate din fonduri alocate de CJAS, cu precizarea că numărul funcţiilor de conducere este de 57 de posturi, iar al funcţiilor de execuţie este de 2.222 posturi.

Revenind la problema lipsei medicamentelor, cel care a adus subiectul în atenţia publică a fost consilierul liberal Marian Sârbu.

“La fiecare şedinţă, doamna manager, ne solicitaţi să modificăm statul de funcţii, câte ceva. Practic, mai modificaţi ceva în organigramă, mai puneţi, mai scoateţi, mai faceţi câte ceva. Am înţeles cum e treaba cu personalul la o instituţie atât de mare cum e spitalul. Dar cum e cu materialele? Pentru că toată lumea spune că noi la spital nu avem nici măcar perfuzoare, că nu avem ser fiziologic, că nu avem nici măcar banalele injecţii! Noi discutăm aici de cu totul şi cu totul altceva, însă care sunt problemele reale de fapt? Noi ştim doar o parte din ele. Când vă gândiţi dumneavoastră, ca manager, să le şi rezolvaţi? Pentru că pacienţii ajung în spital şi nu găsesc de niciunele acolo. Absolut nimic nu mai are spitalul în ziua de astăzi! S-a dus cineva să îşi facă o radiografie şi i-au dat un filmuleţ. Nici măcar nu avea ce să facă cu filmuleţul ăla!”, a criticat Sârbu.

În replică, Delia Râşnoveanu a afirmat că dacă spitalul stă bine la fondul de salarii, în ceea ce priveşte achiziţionarea de materiale, aici lucrurile sunt ceva mai încete.

“Într-adevăr, sunt nişte fonduri reduse în momentul acesta la titlul 2 (n.r. - achiziţionarea de materiale). Încercăm să le rezolvăm. Dar nu pot să spun că nu avem! Avem! Dar în cantităţi foarte mici. Nu avem suficient, e adevărat. Poate că nu sunt suficiente în anumite sectoare, dar avem la momentul ăsta şi materiale sanitare şi medicamente!”, a precizat managerul. 

Nemulţumit de răspuns, Sârbu a insistat pe ideea că personalul medical trimite pacienţii să cumpere din afara spitalului perfuzoare, ser fiziologic şi altele, deoarece la nivelul secţiilor nu se asigură nimic, nici măcar glucoză.

Acesta i-a solicitat preşedintelui CJ Brăila să organizeze după şedinţă o vizită fulger la secţiile din Spitalul Judeţean pentru a verifica, alături de consilieri şi de jurnaliştii brăileni, dacă într-adevăr este asigurat necesarul de materiale în secţii şi dacă pacienţii primesc medicamente.

“Bun. După şedinţă, vă rog frumos, cu doamna manager mergeţi într-o secţie şi să îi faceţi o anchetă referitoare la materialele sanitare, da?”, a declarat Francisk Chiriac. Liberalul a precizat că nu este treaba lui să facă o anchetă şi a insistat pe ideea că toţi consilierii ar trebui să facă o vizită la spital pentru a vedea situaţia.

“Cu toţii vom merge, domnule consilier”, a afirmat uşor ironic Chiriac, însă la finalul şedinţei promisiunea a rămas la nivel declarativ.

 

Cîrligea s-a plâns de diferenţa dintre salarii şi servicii

Consilierul judeţean PNL Florin Cîrligea a ţinut să puncteze că nu i se pare normal ca fondul de salarii să fie de peste 80%, iar medicii şi angajaţii spitalului să nu aibă pentru ce să meargă la lucru, în condiţiile în care nu au în stoc materialele necesare pentru a lucra.

“Nu se poate să plătim 80% din buget şi să nu avem materiale! Păi pentru ce venim la serviciu, pentru ce plătim salarii dacă nu avem cu ce să ne facem treaba? Eu întreb. Nu ai perfuzor. Automat, dacă omul nu are bani, asistentul care face perfuzia nu are ce să îi facă! Nu? Păi, venim la serviciu ca să luăm salarii? Haideţi să plătim nişte salarii decente, cum sunt, dar să avem şi materialele respective. Domnilor, poate că cineva nu are cum să îşi ia perfuzor sau să îşi cumpere ser fiziologic, sau ce mai e nevoie. Pentru că ce spunea domnul Sârbu e adevărat! Nu sunt poveşti! Sunt lucruri reale. Să facem un echilibru între una şi alta. Nu putem să dăm pe salarii o sumă enormă şi să nu avem materiale, pentru că nu avem cu ce să ne facem treaba. Poate mai umblăm şi pe la salarii atunci, nu?”, a declarat Cîrligea.

Consilierul judeţean PND Cătălin Iordache a ţinut însă să îşi corecteze colegul şi să puncteze că fondul de salarii nu are nicio legătură cu fondul pentru materiale, insistând că problema ar trebui pusă altfel. Acesta a vorbit despre faptul că în trecut spitalul producea bani în urma serviciilor prestate, bani din care putea să achiziţioneze materialele necesare, lucru care nu s-ar mai întâmpla. Iordache a întrebat-o pe Râşnoveanu care e diferenţa între banii produşi de SJU Brăila în urmă cu 5 ani şi sumele de astăzi, iar managerul a promis că va da un răspuns în scris.

La rândul său, consilierul PNL Dănuţ Lungu a subliniat la rubrica “alte probleme” că nici aparatura spitalului nu funcţionează aşa cum ar trebui.

“Şi nu de o săptămână, nu de două, ci de mai multe luni. Şi aici fac referire la aparatul de imagistică pentru colonoscopie şi endoscopie, în special la Corpul A. Dar mai avem probleme şi la Corpul B. Nici acolo nu funcţionează. Hai să vedem ce probleme sunt şi haideţi cu toţii să găsim soluţii”, a afirmat Lungu, însă preşedintele Francisk Chiriac l-a asigurat că soluţiile au fost deja găsite şi că se pun în aplicare.

În cele din urmă, proiectul privind statul de funcţii la SJU Brăila a fost aprobat cu 31 voturi “pentru” din partea consilierilor judeţeni prezenţi şi o neparticipare la vot a PND-istei Simona Drăghincescu.

 

Botea susţine că va încerca să elucideze misterul lipsurilor de la SJU

Preşedintele PMP Brăila, Viorel Botea, a afirmat în cadrul unei conferinţe de presă recente, că după şedinţa ordinară a CJ Brăila din luna octombrie, o parte dintre consilierii judeţeni s-au întâlnit cu preşedintele Francisk Chiriac şi au stabilit să facă mai multe vizite şi controale neanunţate la Spitalul Judeţean Brăila, pentru a vedea dacă acuzaţiile privind lipsurile de medicamente, materiale şi celelalte probleme se confirmă. Acesta a punctat că abia atunci va putea trage o concluzie clară privind capacitatea managerului de a gestiona problemele de acolo, după care îi va propune liderului CJ Brăila posibile soluţii. Întrebat dacă are de gând să îşi anunţe vizitele la spital, având în vedere faptul că a precizat că va discuta de la nivelul managerului şi până la pacienţi, Botea a punctat că nici nu se pune problema de aşa ceva. Mai mult, a spus că există posibilitatea ca membri de încredere ai PMP şi “prieteni” să se infiltreze într-un fel sau altul în spital, pentru a vedea cum sunt trataţi pacienţii în realitate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro