Mergi la conţinutul principal

Putin a pus ochii pe Cecenia

Liderul de la Kremlin a reuşit în ultimii 16 ani să-şi impună puterea în fiecare colţ din Rusia, cu excepţia Ceceniei, unde preşedintele Ramzan Kadîrov nu dă prea multă atenţie legislaţiei din ţară şi conduce un stat cu o autonomie ridicată. Această situaţie a fost până acum acceptată de Putin pentru a nu stârni revolta în rândul radicalilor islamişti care prosperă în Caucaz, însă de la Kremlin bate vântul schimbării în relaţiile dintre executivul central şi cel din Cecenia, relatează News.ro.
Kadîrov, un fost rebel islamist, care a condus pentru ultimii opt ani regiunea turbulentă din nordul Caucazului, i-a jurat loialitate lui Putin în mod public. Acest fapt l-a ajutat pe liderul de la Kremlin să închidă ochii în faţa aversiunilor lui Kadîrov, care a impus un cod strict de virtute în Cecenia, care se inspiră din legea Şaria, şi a făcut de ruşine executivul de la Moscova prin atacuri verbale împotriva unor lideri ai opoziţiei. De asemenea, Kadîrov a atras critici internaţionale pentru metodele abuzive folosite în lupta de combatere a insurgenţei islamiste.
Însă liderul cecen are opozanţi puternci la Moscova, iar Putin are la dispoziţie oportunitatea de a se descotorosi de Kadîrov, pentru că mandatul politicianului se va termina la finele lunii aprilie. „Elita politică din Moscova vrea tot mai mult să îngenuncheze Cecenia în faţa lui Putin. Este structura politică de acolo diferită în comparaţie cu orice altă regiune? Să nu uităm totuşi că e o regiune din Federaţia Rusă, unde ar trebui să se aplice legile ruse", a precizat Alexander Baunov, liderul think tank-ului Centrul Carnegie din Moscova.
Kadîrov şi tatăl său, Akhmad, au făcut parte din insurgenţa islamistă, care a condus un război separatist împotriva Moscovei în anii î90. Familia Kadîrov a schimbat taberele, iar Akhmad a devenit primul preşedinte pro-rus al Ceceniei în anul 2003, însă a fost asasinat de radicali un an mai târziu, iar fiul său a preluat puterea în 2007.
După ce a fost numit la conducerea Ceceniei în 2007, Ramzan Kadîrov a început reconstrucţia capitalei Groznîi, care a fost devastată în războiul de insurgenţă din anii î90. Reconstrucţia a fost finanţată de Kremlin, care a permis construcţia celei mai mari moschei din Europa şi a unui complex de zgârie nori.
Însă, sub conducerea lui Kadîrov, Cecenia pare să funcţioneze sub legi rupte de politica Kremlinului. Astfel, autorităţile cecene obligă femeile să îţi acopere părul, iar cele mai multe abuzuri împotriva femeilor sunt ignorate. Practicile implementate în Cecenia încalcă politica libertăţii confesiunilor propagată de Moscova.
Potrivit presei ruse, în repetate rânduri poliţia federală a intrat în Cecenia în urmărirea unor suspecţi, însă a fost oprită de bărbaţi înarmaţi aflați sub comanda lui Kadîrov.
Relaţia dintre Kadîrov şi Putin s-a răcit în ultimii ani, însă radicalii islamişti din Cecenia reprezintă un pericol mai mare pentru Kremlin decât un lider rebel. Până la urmă, Cecenia rămâne cel mai mare exportator de luptători străini pentru Statul Islamic.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro