Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Puscarie de lux, pentru Cocos Bancuta

Fripturi delicioase, chefuri tinute pina in zori, telefon la dispozitie, apa calda, caldura, televizor si timp berechet, pentru a se plimba prin curte, spargind seminte de floarea-soarelui - acestea sint conditiile "aspre" pe care e nevoit sa le suporte detinutul Cocos Bancuta, care mai are de ispasit doi ani de puscarie, pentru ultraj la politist si trafic de influenta. Dupa ce a stat un an in "beciul" Inspectoratului de Politie al Judetului si s-a plictisit de moarte, fiindca n-avea alee umbrita de pomi infrunziti si nici loc sa faca jarul pentru halcile de carne primite de la familie, luna trecuta, Cocos a solicitat sa fie transferat la Gospodaria Agro-Zootehnica (GAZ) a Politiei, situata la periferia orasului.
Luni, dupa evadarea celor doi gainari din arestul Politiei, reporterii nostri l-au gasit pe Cocos la GAZ, plimbindu-se tantos prin curte si spargind seminte. Dupa ce l-a urmat indeaproape pe politistul care s-a apropiat de poarta, pentru a afla scopul vizitei necunoscutilor, Cocos a sarit ca ars cind a auzit ca acestia erau ziaristi si, imediat dupa plecarea acestora, l-a anuntat pe un "tovaras" de afara, care a incercat sa-i convinga pe ziaristi sa nu mai scrie. Teoretic, detinutul Cocos are dreptul sa telefoneze o data pe saptamina, intr-o zi si la o ora stabilite in prealabil, de comun acord cu politistii care il supravegheaza. Practic, luni, dupa ce reporterii de la "Obiectiv" au vizitat locul unde isi ispaseste Cocos pedeapsa, el a pus mina pe telefon si l-a trimis la redactia noastra pe un amic de-al sau, care sa-i convinga pe ziaristi sa nu publice nimic despre patronul "Cocosului de Aur" si cum plateste acesta pentru infractiunile comise. "M-a sunat un amic, Cocos Bancuta, ca ati fost acum un sfert de ora pe la el, ca va ocupati de cazul lui si am venit sa discutam. Cocos e vai de capul lui acolo, la GAZ, a ajuns saracu' sa mulga vacile, munceste la cimp, ca sa i se scada mai multe zile din pedeapsa. Zilele astea trebuie sa fie iar comisia, care va decide daca il mai lasa in regimul asta de semi-libertate si de aia n-ar fi bine sa apara vreun articol. Da' haideti la o bere, la un restaurant, sa discutam pe indelete! Daca n-apare nimic de Cocos, sint si eu atent, ce naiba!", s-a oferit amicul detinutului.
Desi Cocos Bancuta, 49 ani, patronul restaurantului "Cocosul de Aur", de pe Bd. Independentei, este bolnav - potrivit documentelor pe care el insusi le-a inaintat instantei -, a agresat niste politisti, a "uitat" sa se intoarca la inchisoare dupa ce a beneficiat de o intrerupere a pedepsei, a incercat sa fuga din tara si s-a predat in septembrie 2004, dupa ce a fost dat in urmarire generala, comisia care a analizat situatia sa a ajuns la concluzia ca detinutul Cocos isi poate executa pedeapsa in regim de semi-libertate.
Comisarul Ionel Decu, adjunctul sefului inspectoratului, ne-a declarat ca Bancuta a ajuns la GAZ perfect legal, in baza dispozitiei comisiei care a analizat cererea detinutului: "Nu orice detinut poate executa pedeapsa la GAZ, fiindca exista, potrivit legii, niste criterii stricte. Comisia condusa de inspectorul sef al IPJ a decis ca Bancuta poate executa pedeapsa acolo. Anii trecuti erau circa 20 de detinuti la GAZ, dar acum au mai ramas doar 2. Muncesc la ferma in care exista citeva vaci si citiva porci si pe terenul de aproximativ 30 de hectare. Programul nu este bine delimitat: cind este nevoie, muncesc de dimineata pina seara, iar cind nu este, au program mai lejer. Noi trimitem acolo trei mese pe zi, dar ei isi pot pregati ce vor acolo, chiar si fripturi, si pot minca ce primesc de acasa. Cocos si celalalt detinut au dreptul sa aiba furculite si cutite de acasa, stau imbracati cu haine de acasa, au televizor, boiler, frigider, caldura in camera. Au voie sa primeasca in fiecare simbata pachete, ce pot contine orice, in afara de bauturi alcoolice si alimente alterate. La telefon nu au voie non-stop. Au voie sa-si sune avocatul de cite ori pe zi doresc, dar pot telefona altei persoane doar o data pe saptamina, intr-o zi bine stabilita, pe care o aleg dinainte. In maxim doua saptamini vom lichida GAZ-ul, vom vinde animalele, iar detinutii vor fi mutati in Arest sau la Penitenciar. Comisia condusa de inspectorul sef va analiza situatia detinutului Cocos si daca se va stabili ca este nevoie de el in Arest, il vom transfera acolo, daca nu, il vom trimite la Penitenciar."
Reamintim ca in urma cu doi ani, la scurt timp dupa ce a ajuns dupa zabrele, detinutul care acum munceste la ferma a facut cerere pentru intreruperea executarii pedepsei, invocind atit motive medicale, cit si probleme familiale. Instanta a respins cererea privind motivele medicale, dar a admis solicitarea, pe motive personale. Astfel, Cocos - condamnat la 6 luni de inchisoare, deoarece pe 26 ianuarie 1999, a adresat injurii unor subofiteri de politie si l-a imbrincit pe un politist aflat in misiune de capturare a unor persoane din anturajul acestuia - a beneficiat de intreruperea executarii pedepsei cu inchisoarea pentru ultraj la politist, pentru 3 luni, incepind din 26 noiembrie 2003, iar dupa o luna a incercat sa treaca granita in Bulgaria, prin Vama Veche. Pe numele sau mai era o condamnare, la 3 ani de inchisoare, pentru trafic de influenta si inselaciune, ramasa definitiva pe 9 februarie 2004. Intrucit Cocos a "uitat" sa se intoarca la inchisoare pe 26 februarie anul trecut, judiciaristii l-au dat in urmarire generala, dar nu au reusit sa puna mina pe el decit in toamna anului trecut, cind Cocos s-a predat de bunavoie.

Fenomene "paranormale" in Arestul Politiei

La aceeasi Gospodarie Agro-Zootehnica unde isi ispaseste Cocos pedeapsa a vrut sa ajunga si un fost politist, care a fost arestat pentru vatamare corporala grava: Georgel Aldea. Aldea este cel care l-a dat pe seful Arestului pe mina procurorilor de la PNA, acuzindu-l pe subcomisarul Petrus Dobrota ca i-ar fi cerut o spaga de 400 de euro pentru a-i accepta cererea de transfer la GAZ. Dosarul instrumentat de procurorii de la Parchetului National Anticoruptie a fost inaintat Justitiei la inceputul lunii trecute, iar la acea data, comisarul Ionel Decu, ne-a declarat, vizavi de acuzatiile aduse de arestat: "Dobrota este la dispozitia comenzii Inspectoratului. A fost reclamat, de mult timp - stiu, de catre Georgel Aldea, fost politist, care a ajuns in arest pentru vatamare corporala grava. Aldea s-a aflat in Arestul de la Braila pentru vreo patru luni, si-a ispasit pedeapsa, iar dupa aceea, cred, s-a aflat ca el sau sotia lui l-ar fi reclamat pe Petrus Dobrota, seful Arestului, ca i-ar fi dat bani. Aldea a reclamat multe persoane, iar, in cazul lui Dobrota, am inteles ca ar fi zis ca i-a dat bani ca sa-l transfere la GAZ-ul nostru. Deocamdata, Dobrota n-a fost gasit vinovat. Am inteles ca s-a adresat si altor foruri si asteapta sa se pronunte acestea. El este in concediu medical si, apoi, pina cind instanta nu se va pronunta definitiv si irevocabil in cazul sau, va ramine la dispozitia conducerii".
Un alt eveniment care pune la indoiala profesionalismul celor care se ocupa de Arest este incredibila evadare de duminica seara, atunci cind doi gainari inchisi intr-o celula de la demisolul Politiei au smuls gratiile de la fereastra si au fugit pe sub nasul ofiterului de serviciu. Potrivit subcomisarului Catalin Chivu, inspector sef al Politiei Judetului, cei doi arestati - dintre care unul cu bratul in aparat gipsat - s-au folosit doar de propriile forte pentru a disloca gratiile si nu au avut in celula obiecte pe care sa le utilizeze ca pirghie sau cu ajutorul carora sa taie barele de otel infipte zdravan in beton. Dupa ce fugarii au fost capturati de un jandarm, seful IPJ a dispus ca arestatii aflati in celulele cu ferestre catre Str. Ana Aslan sa fie mutati in cele cu vedere spre curtea interioara, precum si intarirea sistemului de securitate. A doua zi, la Braila a venit o comisie de la Inspectoratul General de Politie, care a declansat o ancheta, pentru a elucida imprejurarile evadarii.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii