Mercurul a urcat, ieri, până la 41 grade Celsius în termometre, la Brăila, iar arşiţa după-amiezii a fost greu de suportat pentru brăilenii care s-au încumetat să iasă pe stradă. Judeţul nostru s-a aflat sub incidenţa codului portocaliu de caniculă, iar una dintre măsurile obligatorii pe care trebuia să le ia autorităţile locale a fost amenajarea unor puncte de prim-ajutor. La trei din cele cinci, anunţate de autorităţi, ieri nu am găsit pe nimeni la orele de vârf ale caniculei. Iar unii brăileni au căzut seceraţi de arşiţă pe stradă!
Judeţul Brăila a intrat sub codul portocaliu de caniculă, ceea ce a obligat autorităţile locale să ia măsuri de prevenire a incidentelor provocate de temperaturile foarte ridicate. Una dintre acestea a fost amenajarea unor puncte de prim-ajutor, în care populaţia să primeasca apă şi, eventual, asistenţă medicală. Potrivit informaţiilor furnizate de către comitetul local pentru situaţii de urgenţă, în municipiul Brăila au fost amenajate puncte de prim-ajutor în Teatrul "Maria Filotti", Căminul de Garnizoană Brăila, Piaţa Halelor, Piaţa Concordia şi Primăria municipiului Brăila. Medicii le recomandă, în special persoanelor vârstnice şi bolnave, să evite deplăsările la orele de vârf ale caniculei sau, în cazuri urgente, să-şi ia cât mai multe măsuri de protecţie împotriva razelor solare. Cu toate acestea, străzile Brăilei au fost destul de animate, în ciuda avertizărilor medicilor. Ieri, în jurul orei 14.30, când termometrul indica 41 de grade Celsius, la Teatrul "Maria Filloti" uşa principală era închisă. La intrarea laterală, din str. Mihai Eminescu, nici urmă de personal medical, care să acorde cuiva, în caz de nevoie, primul ajutor. Numai paznicul era la datorie. "Nu a venit nicio asistentă. Nici astăzi şi nici ieri. Când au mai fost perioade de caniculă, au venit, dar acum, nu. Putem însă să vă oferim un pahar de apă şi un scaun", ne-a spus paznicul. În Piaţa Concordiei, în jurul orei 15.00, două vânzătoare de la tarabe se plângeau că le este rău de la căldură. Nici ele şi nici ceilalţi pieţari nu au auzit de vreun punct de prim-ajutor amplasat în zonă şi toţi dădeau nedumeriţi din umeri, când am întrebat. N-am avut noroc să găsim un cadru medical nici la Primărie, unde am ajuns la ora 15.15. "A fost o asistentă, dar până la ora 15.00. Din câte ştiu eu, nu s-a prezentat niciun cetăţean să solicite apă sau ajutor medical", ne-a spus un gardian, care ne-a indicat ca loc al punctului de prim-ajutor camera unde începuse oficierea căsătoriilor.
Leşinurile, raportate la minister
Brăilenii au avut de înfruntat atât soarele torid cât şi umiditatea atmosferică ridicată, astfel că mulţi dintre ei au avut nevoie de îngrijiri medicale. La Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Brăila intraseră ieri în evidenţă 9 cazuri de persoane care au leşinat pe stradă din cauza căldurii. "Această situaţie o raportăm zilnic la Ministerul Sănătăţii. Joi, au fost 145 de solicitări la Serviciul de Ambulanţă, cu 11% mai multe decât în mod normal, dintre care 9 cazuri de lipotimii şi deshidratare", ne-a declarat dr. Andreia Gavrilescu, purtătorul de cuvânt al DSP Brăila.
Serviciul de Ambulanţă Judeţean Brăila (SAJ) a înregistrat şi ieri, în cea de-a doua zi cu atenţionare de cod portocaliu de caniculă, un număr crescut de solicitări, cu circa 15% mai mare decât în zilele cu temperaturi normale. Şi nu am scăpat încă de temperaturile extrem de ridicate! În conformitate cu atenţionarea meteorologică emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie, până duminică vremea va fi caniculară, temperatura va atinge valori de 38 - 41 de grade şi izolat în Lunca Dunării se vor înregistra 42 de grade, iar indicele de temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi, pe arii extinse.
Recomandări pentru perioada de caniculă
Pentru perioada caniculară, medicii recomandă să evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 - 18.00. Dacă folosiţi instalaţii de aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 grade Celsius. Dacă nu aveţi instalaţii de aer condiţionat în locuinţă sau la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine). Specialiştii mai recomandă să purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise, iar pe parcursul zilei să faceţi duşuri călduţe, fără a va şterge de apă.
Consumaţi zilnic între 1,5 - 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 - 20 de minute. Nu consumaţi băuturi alcoolice (inclusiv bere sau vin), deoarece acestea favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.
Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice şi consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castarveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. Evitaţi activităţile în exterior, care necesită un consum mare de energie (sport, grădinarit, etc). Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită şi păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate.