Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Puncte tari si riscuri in privinta capacitatii de gestionare a fondurilor structurale

Agentia de Dezvoltare Regionala Sud-Est (ADR SE) va primi de la Uniunea Europeana, in urmatorii 7 ani, aproape 600 de milioane de euro. Banii vor fi alocati, in cadrul Programului Operational Regional (POR), pentru proiecte avind drept scop dezvoltarea regionala.
Fondurile pentru dezvoltarea regionala au ca destinatie domenii publice si, in consecinta, vor fi derulate de autoritatile locale. Banii vor putea fi accesati de autoritatile care vor reusi sa realizeze proiecte.
Intrebata fiind cum apreciaza capacitatea administratiei publice locale de a gestiona proiecte cofinantate din fonduri structurale prin POR, directorul Agentiei de Dezvoltare Regionala Sud - Est, Luminita Mihailov, a facut o scurta analiza evidentiind punctele tari si riscurile care decurg din derularea acestui proces.
"Autoritatile locale au dovedit un interes crescut si capacitate de a pregati studii de fezabilitate pentru proiecte eligibile pentru finantare prin POR, mai ales in sectorul infrastructurii de transporturi si turism. S-a acumulat deja o anumita experienta in promovarea si implementarea unor proiecte finantate din programele de pre-aderare, in special Phare si Sapard, reprezentantii autoritatilor locale participind la diferite instruiri in tara si strainatate pe tema gestionarii fondurilor structurale. Nu in ultimul rind, exista o baza administrativa (set de reguli, proceduri, mijloace materiale si umane) care poate fi utilizata in gestionarea proiectelor", a spus Luminita Mihailov, apreciind aceste aspecte drept puncte tari.
Nu trebuie trecute insa cu vederea nici riscurile. La acest capitol, Mihailov a inclus riscul de a asigura contributia proprie, "datorita capacitatii limitate a bugetelor locale si inexistentei bugetelor multianuale", riscul de a nu respecta termenele de implementare a proiectelor "din cauza intirzierilor in procedura de achizitii publice (in cazul contestatiilor aparute la organizarea licitatiilor de atribuire a proiectelor tehnice sau a lucrarilor de constructii)", riscul de a nu respecta termenele de implementare a proiectelor "din cauza problemelor care apar in timpul implementarii, in special a slabei calitati a proiectelor tehnice", resurse umane nemotivate, precum si
riscul de a nu realiza o corelare cu alte programe operationale si de a nu alege proiectele prioritare "din cauza slabei cooperari institutionale".
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii