* municipalitatea a aprobat, recent, organizarea unei noi licitații pentru constituirea dreptului de superficie cu titlu oneros în cazul terenului fostei unități militare de la ”Caporal Mușat” * decizia vine după ce SC Tagicost Trans SRL, firma care câștigase în urmă cu puțin timp licitația pentru acest teren, nu a mai semnat contractul cu Primăria Brăila * subiectul a stârnit dezbateri în cadrul ședinței CLM
Primăria Brăila mai face o încercare în privința terenului mai mult decât generos de la fosta unitate militară de pe Calea Călărașilor cunoscută generic drept zona ”Caporal Mușat”. Concret, după ce SC Tagicost Trans SRL, firma care câștigase în urmă cu puțin timp licitația pentru acest teren nu a mai semnat contractul de superficie cu titlu oneros pentru o perioadă de 49 de ani cu municipalitatea, consilierii au decis să reia procedura, în cadrul ședinței ordinare din luna martie. Astfel, aceștia au aprobat un proiect privind scoaterea la licitație publică în vederea constituirii dreptului de superficie cu titlu oneros asupra terenului ce aparține domeniului privat al Municipiului Brăila, situat pe Calea Călărașilor nr. 220, în suprafață de 45.054 mp, din care 37.475 mp loturi construibile, exclusiv pentru edificarea unui obiectiv economic, iar suprafața de 7.579 mp pentru crearea căilor de acces și a utilităților aferente. Discutăm tot despre o perioadă de 49 de ani. Totodată, consilierii au aprobat caietul de sarcini al licitației publice cu strigare. Prețul acestuia este în cuantum de 300 lei, iar garanția de participare este de 500.000 lei. Prețul de pornire a licitației a fost aprobat în cuantum de 11,312 lei/mp/an, cu precizarea că prețul superficiei se actualizează anual, în funcție de cursul leu/euro.
Interesant este și că nouă construcții în suprafață de 4.998 mp de pe acel teren vor fi desființate pe cheltuiala adjudecatarului.
Cum era de așteptat, subiectul terenului de la ”Caporal Mușat”, unde de ani de zile municipalitatea încearcă să găsească un investitor capabil să realizeze un obiectiv economic important și rutele de acces, a stârnit interesul consilierilor. Liberalul Florin Gheorghiță a dorit ca edilul-șef Marian Dragomir să explice mai bine episodul retragerii din schemă a firmei Tagicost Trans.
”Mai mult decât ceea ce ați citit în mass-media unde noi am declarat cu maximă transparență ce s-a întâmplat, nu am altceva de completat. Cert este următorul lucru: câștigătorii licitației au virat suma de aproximativ 500.000 lei, reprezentând garanția de bună execuție, dar nu au mai dorit semnarea contractului în modul în care el era anexă la documentația de licitație. Dumneavoastră șiți foarte bine, ca și toți consilierii, ca și mine, că odată ce participi la o licitație, nu poți să vii ulterior și să soliciți să se modifice contractul respectiv deoarece, prin participarea la licitație și prin declarația dată, toți participanții și-au asumat că au luat la cunoștință și că respectă prevederile caietului de sarcini. Mai mult decât atât, orice modificare ulterioară în documentație atrăgea răspunderea penală pentru cei care ar fi semnat un astfel de document, deoarece caietul de sarcini și contractul sunt obligatorii în forma în care ele sunt prezentate la licitație”, a declarat Dragomir.
De ce nu se pot introduce reguli mai stricte
În acest context, consilierul PNL Brăila a insistat pe ideea că municipalitatea ar trebui să includă în caietul de sarcini anumite criterii, astfel încât să evite pe viitor episoade cu firme care nu își duc la bun sfârșit promisiunile. Gheorghiță a precizat că participanții la licitație ar trebui să își demonstreze capacitatea financiară, tehnică, dar chiar să dea exemple de proiecte similare pe care le-au dus la îndeplinire. Chiar și așa, secretarul general al municipiului, Ion Drăgan, precum și primarul Marian Dragomir au explicat că acest lucru nu este posibil, deoarece ar aduce încălcarea principiului libertății de tratament și al liberului acces la anumite resurse publice.
”Suntem în situația în care trebuie să facem distincția între două tipuri de licitații. Una este licitația la care Primăria Municipiului Brăila organizează procedura pentru executarea unor lucrări, la care Primăria este proprietar la finalizarea lor. Atunci avem dreptul, pe lege, să cerem experiență similară și alte criterii care nu reprezintă o discriminare. Dar alta este situația în momentul în care scoatem la licitație superficia unui teren. Și eu am vrut la început să punem niște condiții mult mai drastice, dar specialiștii juridici mi-au explicat că ne-am fi aflat în situația în care condițiile respective erau unele restrictive și atunci documentația noastră putea fi atacată în instanță. În situația în care scoatem la licitație superficia pentru un teren, iar societatea respectivă va deveni proprietarul construcțiilor și nu Primăria, atunci astfel de clauze deveneau neconcurențiale sau îngrădeau. Și atunci am să vă menționez că pentru a evita participarea unor societăți care nu au posibilitate financiară, a fost crescută garanția de la 100.000 lei cât era procedura anterioară, la 500.000 lei. Totodată, condițiile au fost descrise la fel de clar și în momentul de față și vedeți că termenele respective sunt unele foarte strânse, posibile a fi realizate doar de societăți care au putere financiară și își permit o astfel de investiție”, a mai explicat primarul.
În cele din urmă, proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 20 voturi ”pentru” și șase abțineri din partea grupului PNL.