Mergi la conţinutul principal

Punct și de la capăt în dosarul «proxeneții lui Buricea». Îngrămădeală mare la apel

* ajuns pe rolul instanței încă din 2018, dosarul în care 16 inculpați, membri ai grupării “Buricea” din Brăilița, sunt acuzați de infracțiunea de proxenetism, va ajunge la Curtea de Apel Galați * după patru ani, la Tribunalul Brăila s-au dat pedepse cu închisoarea, finul lui Marian Buricea, inculpatul Tudorache Mihai, având cea mai mare pedeapsă, de 11 ani și 4 luni închisoare * totuși, în urma sentinței aplicate recent, inculpații s-au îngrămădit să formuleze apel în cauză, astfel că mai este de așteptat până la condamnarea finală

 

Dosarul proxeneților din gruparea Buricea, în așteptarea sentinței finale! Inculpații s-au îngrămădit să formuleze apel împotriva sentinței Tribunalului Brăila, finul lui Marian Buricea, inculpatul Tudorache Mihai, având cea mai mare pedeapsă, de 11 ani și 4 luni închisoare. Sunt în total 16 inculpați acuzați de proxenetism, iar 13 au formulat apel în cauză, după cum se arată pe site-ul instanței. Dosarul va ajunge la Curtea de Apel Galați, însă va mai trece ceva timp până la condamnarea finală, mai ales că dosarul a ajuns pe rolul Tribunalului Brăila în 2018, iar sentința s-a dat după mai bine de 4 ani.

Râmâne de văzut când se va soluționa acest dosar complex și câți dintre inculpații proxeneți vor ajunge în final la închisoare. 

După cum v-am informat, cei 16 inculpați trimiși în judecată de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), asta după perchezițiile de amploare din octombrie 2017, au adunat în total 66 de ani de închisoare la Tribunalul Brăila.

În soluția postată pe site-ul instanței, din data de 12 aprilie, personajul principal din lista proxeneților, finul lui Buricea, respectiv inculpatul Tudorache Mihai, a fost condamnat la o pedeapsă de 5 ani închisoare pentru constituirea unui grup infracțional organizat, în perioada 2012-2015, plus 8 ani închisoare pentru proxenetism în formă continuată, perioada 2008 – 2016, o pedeapsă de 5 ani închisoare pentru șantaj, perioada iulie – august 2014. S-a dispus contopirea pedepselor principale, inculpatul Tudorache Mihai urmând să execute pedeapsa cea mai grea de 8 ani închisoare la care se va adăuga un spor de pedeapsă, în total având de executat 11 ani și 4 luni închisoare.

Inculpatul Stoinescu Robert Florentin a fost condamnat la 3 ani închisoare pentru constituirea unui grup infracțional organizat, faptă din 2012-2015, plus o pedeapsă de 6 ani închisoare pentru proxenetism, 4 ani închisoare pentru trafic de persoane, plus 3 ani închisoare pentru complicitate la comiterea infracțiunii de șantaj. Acesta are o pedeapsă rezultantă de 9 ani și 4 luni închisoare.

În primă instanță, inculpatul Matei Valentin a primit pedeapsa cea mai grea de 6 ani închisoare, plus spor de 6 luni, în regim de detenție, iar inculpatul Bogdan Costel-Cristian, a fost condamnat la 5 ani închisoare, plus un spor de 2 luni.

În lista proxeneților condamnați mai sunt următorii inculpați: Moldoveanu Marius-Alin - 5 ani și 6 luni închisoare; Moldoveanu Ștefăniță Cristian - 4 ani închisoare; Sava Valentin - 4 ani și 4 luni închisoare.

Au fost și inculpați care au scăpat cu pedepse cu suspendare, respectiv inculpatul Antohi Mădălin - 3 ani închisoare; Bogdan Laurențiu-Cătălin - 2 ani și 6 luni; Constantinescu Ionel - Nicolae - 1 an și 6 luni închisoare; inculpatul Gutui Raimond Angheluț -1 an și 6 luni închisoare, cu suspendare; inculpatul Iarca Florin - 1.800 lei amendă penală, pentru deținere de droguri de risc; inculpata Salveț Ramona-Constanța - 2 ani și 6 luni închisoare; Streche Erol Cosmin - 3 ani închisoare; Vlad Cosmin-Dumitrel -  3 ani închisoare.

La rândul său, inculpata Tudorache Mihaela, soția liderului grupării de proxeneți, are o pedeapsă de 2 ani și 6 luni închisoare pentru complicitate la comiterea infracțiunii de proxenetism, perioada 2012-2015. Și în cazul său s-a dispus suspendarea executării pedepsei.

 

Acuzațiile procurorilor DIICOT. Percheziții de amploare

Gruparea de proxeneți a fost destructurată în toamna anului 2017. În ziua de 25 octombrie 2017, procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Brăila, împreună cu ofițeri de poliție judiciară, au efectuat 34 percheziții domiciliare în municipiul Brăila, precum și în județele Galați și Dâmbovița și în localitatea Karlsruhe din Germania, pentru destructurarea grupului infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane, proxenetism și spălare de bani. Gruparea de proxeneți era coordonată de un nucleu constituit pe raza municipiului Brăila, al cărui activitate infracțională se consuma în mai multe state ale Uniunii Europene.

După perchezițiile de amploare efectuate inclusiv la domiciliile lui Mihai Tudorache zis “Ițăși  Marian Buricea, la care au participat polițiști și forțe de ordine din mai multe județe - au fost reținute șase persoane care au fost ulterior prezentate instanței de judecată, cu propunere de arestare. Doar doi dintre aceștia au fost arestați preventiv, pentru ceilalți patru fiind dispusă măsura controlului judiciar.

În urma perchezițiilor, în octombrie 2017, au fost ridicate în vederea confiscării sute de mii de euro, de asemenea importante sume în dolari și lei, mai multe autoturisme de lux, șalupe, bijuterii din aur, telefoane mobile de ultimă generație, laptopuri, 18 ceasuri de lux și multe alte bunuri de valoare. Procurorii DIICOT au pus sechestru pe bunurile mobile și imobile aparținând inculpaților.

În acest dosar, 16 inculpați au fost trimiși în judecată de procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Brăila, în 2018, aceștia fiind acuzați că s-au îmbogățit de pe urma unor tinere trimise peste hotare, să își vândă trupul.

Potrivit anchetatorilor, gruparea infracțională era coordonată de brăileanul Tudorache Mihai, protejat de nașul Marian Buricea. Proxeneții s-au folosit de naivitatea mai multor tinere, care proveneau din familii sărace și dezorganizate. Fetele erau trimise “la produs” în Austria, Elveția, Germania, Belgia, Italia și Spania. Pentru că “afacerea” era una prosperă, în 2013, au mai aderat și alți proxeneți la grupul infracțional. Unele tinere își dădeau acordul pentru a practica prostituția, altele erau constrânse ori induse în eroare, până când proxeneții reușeau să le introducă în rețeaua creată. Așa cum precizează și anchetatorii, câteva fete erau amenințate, șantajate, până când cedau și “acceptau” să se prostitueze. Banii obținuți din “munca” fetelor erau folosiți, în cea mai mare parte, de traficanți. Rețeaua a fost pusă pe picioare, încă din vara anului 2012, după cum au stabilit procurorii DIICOT, de către Mihai Tudorache zis “Iță”, în calitate de lider. Au aderat apoi și alții.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro