Punct şi de la capăt! Cele 70 de cereri de transfer la liceu, reverificate la sânge, în urma controlului Ministerului Educaţiei! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Punct şi de la capăt! Cele 70 de cereri de transfer la liceu, reverificate la sânge, în urma controlului Ministerului Educaţiei!

Mai e puţin şi începe şcoala, iar Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila se află în situaţia de a relua verificarea tuturor cererilor de transfer la liceu, pe care le-a primit după repartizarea computerizată. La Brăila, din cele 70 de cereri primite, 69 au fost aprobate. Dintre acestea, doar 13 au vizat elevi cu medii mai mari sau egale cu ultimele medii de admitere de la liceul în care s-a cerut transferul, vorbim aici chiar despre gemeni care au prioritate la transfer, copii cu probleme reale de deplasare, care locuiesc în Însurăţei şi nu pot să facă naveta după-amiaza, la Pedagogic, dar care au medii peste limita minimă de la liceul ales în cererea de transfer.
Restul, 56, sunt cazuri de copii cu medii sub sau mult sub acelea de admitere de la liceul de transfer şi care, pe deasupra, nici nu aveau dosare complete, motivate cu expertize medicale ce să ateste imposibilitatea de a învăţa la unitatea de învăţământ la care i-a repartizat computerul. În consecinţă, toate cererile vor fi reanalizate, inclusiv aceea respinsă de comisie. În urma controlului efectuat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Inspectoratul Şcolar Judeţean a primit, ieri, raportul Corpului de Control, dar şi recomandările ministrului Sorin Cîmpeanu. Prima măsură: "Respectarea metodologiei privind implicarea membrilor comisiei de admitere judeţeană în procesul decizional".
Reamintim că, imediat după control, Biroul de Presă al Ministerului Educaţiei a comunicat pentru Obiectiv- Vocea Brăilei: "Nu au fost toţi membrii comisiei prezenţi ori nu au semnat toţi pe avizele de transfer". O a doua recomandare vizează "reanalizarea tuturor cererilor şi documentelor justificative aferente, cu anularea distribuirilor şi redistribuirilor care nu respectă prevederile Metodologiei de organizare şi desfăşurare a admiterii în învăţământul liceal de stat".

S-a respectat numărul maxim de elevi dintr-o clasă: 30

În acelaşi raport, Inspectoratul Judeţean, respectiv Comisia de Admitere/ Repartiţii, are obligaţia "publicării centralizate a tuturor locurilor libere, inclusiv locurile speciale pentru romi care nu au fost ocupate înaintea etapei de rezolvare a situaţiilor speciale".
"De asemenea, ni s-a recomandat să introducem în metodologia de evaluare a transferurilor precizările privind situaţiile medicale speciale pentru cereri, în sensul justificării prin recomandare medicală eliberată pe baza unei expertize medicale efectuate de Direcţia de Sănătate Publică", ne-a declarat profesor Dan Gheorghiţă, inspector şcolar general adjunct, preşedintele Comisiei de Admitere/ Repartiţii 2015.
Aşadar, ISJ trebuie să schimbe inclusiv metoda de analizare a cererilor, în baza indicaţiilor trimise de Ministerul Educaţiei, în contextul în care Metodologia de aplicare de până acum are nişte lacune sesizabile cu ochiul liber: nu sunt precizate condiţia de medie minimă, dar nici situaţiile medicale speciale, aşa încât, aplicând-o fidel, există riscul ca o serie de cazuri ce nu respectă normele de bun simţ să fie "perfect legale". "Vreau să vă spun că în raportul nostru au fost făcute propuneri inclusiv pentru Comisia Naţională de Admitere, cum ar fi: să clarifice prevederile art. 54 din Metodologie, în sensul clasificării corecte a cazurilor care pot fi incluse în categoria situaţii speciale şi a documentelor justificative necesare, dar şi să definească în mod clar criteriul referitor la media de admitere şi să precizeze modul în care se repartizează locurile libere solicitate de mai mulţi candidaţi".

156 de copii care aşteptau repartiţiile, amânaţi

"În aceste condiţii, am trimis Comisiei Naţionale o serie de cereri de lămurire, astfel încât să avem luni toate aceste clarificări şi să începem să reanalizăm cele 70 de dosare", ne-a declarat profesor Cătălin Canciu, inspector şcolar general.
Totodată, inspectorii de la noi au primit vestea că, deşi au respectat limita maximă admisă de 30 de copii într-o clasă, vor fi nevoiţi să reia dosarele şi să le analizeze în baza documentelor existente deja în acestea, respectând criteriile ce vor fi trimise de către Comisia Naţională de Admitere 2015, nemaifiind permise noi documente justificative la cererile de transfer. Cum timpul nu mai are răbdare, începutul de an şcolar bate la uşă, ieri, inspectorii, care aveau misiunea de a se întruni pentru a face repartiţia a 156 de copii absolvenţi ce nu au susţinut examenul de admitere, au sistat procedura, zorind ministerul cu întrebări care să-i ajute în elucidarea transferurilor: "Nu putem face etapa de repartizare la liceu a celor care n-au dat admitere, cum era timpul, fiindcă nu ştim ce se va întâmpla cu acele 70 de cazuri supuse reanalizării. Toate aceste lucruri trebuie făcute săptămâna viitoare, astfel încât, pe 14 septembrie, copiii să ştie încotro o iau. Luni, cel târziu, sperăm să avem acele clarificări de la Comisia Naţională, astfel încăt să putem reanaliza cazurile în cunoştinţă de situaţie şi mai apoi să repartizăm pe locurile rămase şi elevii care n-au dat admiterea", a mai spus Cătălin Canciu, inspector şcolar general.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro