• Marian Dragomir a abordat, ieri, subiectul achiziţionării terenului din spatele Muzeului „Carol I”, cu precizarea că antecontractul semnat între proprietar şi interlopul Marian Dănuţ Soare a fost radiat din Cartea Funciară • primarul este decis să meargă mai departe cu acest demers de cumpărare şi menţinere a terenului ca spaţiu verde • totodată, edilul-şef a recunoscut că viceprimarul Alexandru Jantea este cel care a semnat, iniţial, hârtia privind neexercitarea dreptului de preemţiune, dar în baza unei cutume, după care s-a revenit asupra deciziei
Primarul Marian Dragomir a afirmat, ieri, că în ciuda tuturor criticilor venite din partea PNL Brăila are de gând să meargă mai departe cu achiziţionarea terenului de 1.326 mp, de pe Calea Galaţi nr. 2 (spaţiul verde din spatele Muzeului „Carol I”). Mai mult, edilul-şef a afirmat că liberalii pot sta liniştiţi, deoarece interlopul Marian Dănuţ Soare, cel care a semnat un antecontract cu proprietarul terenului, ar fi renunţat la iniţiativa sa. Dragomir a punctat că în ultimul extras de Carte Funciară pe care Primăria l-a obţinut la începutul lunii, se vede foarte clar că antecontractul a fost radiat.
„Am citit în CLM acea prevedere contractuală din antecontract şi vreau să vă mai fac încă o dovadă asupra faptului că s-a revenit şi este în regulă. În data de 24 august 2017 în extrasul de Carte Funciară este notat antecontractul de vânzare - cumpărare (n.r. - dintre proprietarul terenului Sofia Klarsfeld şi familia Soare). În urma exercitării dreptului de preemţiune al CLM Brăila, în extrasul de Carte Funciară din 1 septembrie 2017 acea prevedere a fost radiată. Asta înseamnă că s-a retras intenţia şi cumpărătorul nu mai este interesat. Deci s-a rezolvat din punct de vedere juridic şi orice posibil litigiu cu acel cumpărător, la un moment dat. (...) Liberalii spun multe, social-democraţii spun multe, contează în schimb opinia unor jurişti, a unor oameni care sunt de specialitate, la fel cum contează faptul că există legi speciale, ca aceasta în baza căreia ne exercităm noi dreptul de preemţiune. Nu trebuie să uităm faptul că se spune că legile speciale exced uneori celelalte reglementări. Şi cu asta am spus tot, ca să nu îi servesc pe liberali cu toată apărarea noastră în această situaţie”, a afirmat Dragomir.
Dragomir a recunoscut că Jantea a semnat iniţial pentru neexprimarea dreptului de preemţiune
Mergând mai departe, primarul Marian Dragomir a explicat că, iniţial, în baza unei cutume legată de faptul că municipalitatea nu mai cumpără terenuri sau clădiri, viceprimarul Alexandru Jantea a emis o adresă prin care anunţa că Primăria nu îşi manifestă dreptul de preemţiune faţă de acel spaţiu. Ulterior, s-a reanalizat şi s-a revenit asupra deciziei, iar cuvântul final l-a avut CLM Brăila, a ţinut să mai adauge edilul-şef.
„Primarul Municipiului Brăila şi aparatul de specialitate îşi pot exprima opinii, în schimb, dreptul de preemţiune s-a făcut în baza unei hotărâri a CLM. Consiliul fiind cel care are dreptul final de a se exprima asupra patrimoniului, în vederea completării acestuia sau nu. (...) Având în vedere faptul că acest teren este într-o poziţie foarte centrală şi interesantă din punct de vedere al dezvoltării în viitor a unor instituţii - şi am spus eu la un moment dat de muzeu -, atunci poate fi cu siguranţă o achiziţie care merită”, a conchis Dragomir, cu precizarea că în timpul mandatului său zona respectivă va avea destinaţie de spaţiu verde şi că în niciun caz nu se va realiza un cămin de bătrâni acolo, aşa cum s-a vehiculat.
Reamintim că, în cadrul celei mai recente şedinţe ordinare a CLM Brăila, s-a aprobat ca terenul să fie achiziţionat cu 165.000 euro.