* locatarii unor blocuri din Călărași IV sunt exasperați de un astfel de copac care a umplut toată zona cu puf * ei spun că au făcut mai multe cereri pentru ca arborele să fie tăiat, dar deocamdată fără rezultat * conducerea Seroplant ne-a anunțat că, deocamdată, copacii aflați în zone mai greu accesibile nu pot fi doborâți pentru că încă nu s-a semnat un contract cu o firmă de alpinism utilitar * primarul Marian Dragomir, cunoscut adversar al plopilor, ne-a transmis, totuși, că problema va fi rezolvată cât mai curând posibil
Ne aflăm în acea perioadă a anului când puful de plop invadează atmosfera Brăilei, în zonele unde acești copaci încă au rămas în picioare, spre profunda nemulțumire a unora dintre brăileni, în special a celor alergici. O astfel de situație ne-a fost adusă la cunoștință de unul dintre locatarii blocurilor B7 și B9 de pe strada Radu I. Perianu, cartier Călărași IV. Acesta reclamă faptul că un plop de mari dimensiuni a crescut într-un spațiu relativ mic dintre cele două blocuri, iar zilele acestea aerul este aproape irespirabil, din cauza pufului care plutește peste tot.
"Puful de plop deranjează fizic pentru că intră în nas, ochi și în case. După inhalarea lui, mucoasele sunt iritate și duc la lăcrimarea ochilor, strănut, mâncărime la nivelul nasului sau a ochilor și secreție nazală. Cu asta se confruntă în fiecare an locatarii din Strada Radu I. Perianu, în lunile mai-iunie. Între blocurile B7 și B9, în fața noii grădinițe Ana Aslan, există un plop foarte mare, care cauzează diverse probleme. A crescut foarte mult într-un spațiu mic între blocuri, încât rădăcinile au umflat trotuarul și carosabilul (strada a intrat în reabilitare, pe 8.05.2020, dar rădăcinile o vor strica din nou în următorea perioadă). Cum se vor aerisi clasele grădiniței de vis-a-vis? Cum vor ieși copiii în curtea grădiniței la aer curat, când zona este invadată de puf? Cum aerisesc locatarii locuințele când puful zboară peste tot?
Pentru adolescenți este un amuzament: în primăvara anului 2019 au dat foc pufului dintr-una din grădinile blocului.
Menționez că atât în 2019 cât și anul curent s-au depus sesizări la Primăria Brăila în vederea tăierii plopului în cauza, fără rezultat. Soluția ar fi tăierea plopului și înlocuirea acestuia cu o specie care nu provoacă alergii (eu personal mă confrunt cu acest lucru)”, ne-a sesizat locatarul în cauză, care a preferat să își păstreze anonimatul.
Șansele ca plopul dintre cele două blocuri să fie tăiat în perioada imediat următoare sunt foarte reduse. Cel puțin asta reiese din cele spuse de conducerea Serviciului Seroplant din cadrul Primăriei Brăila, care ne-a transmis că arborii aflați în zonele greu accesibile pot fi doborâți doar cu ajutorul unei firme de alpinism utilitar. Problema este că Seroplant nu are în acest moment un contract încheiat cu o astfel de firmă, procedura de licitație fiind în curs de desfășurare. ”Suntem pe ultima sută de metri cu licitația, dar dacă va câștiga o firmă din alt județ va trebui să se ridice restricțiile de deplasare, ca să putem începe efectiv colaborarea cu ei”, ne-a declarat directorul Ligia Drăgan. Aceasta ne-a transmis că va avea în vedere, oricum, plopul reclamat de locatarii în cauză, precizând că, dacă aceștia au făcut cerere la Primărie în urmă cu câteva săptămâni, așa cum susțin, în mod normal ar fi trebuit ca solicitarea lor să fie deja aprobată, astfel încât arborele să poată fi tăiat în momentul când vor exista mijloacele necesare.
Primarul Marian Dragomir ne-a transmis, la rândul său, că plopul în cauză va fi doborât cât mai curând posibil. După cum se știe, actualul edil și-a propus, încă de la începutul mandatului, să elimine de pe raza municipiului toți plopii care fac puf și să planteze alte specii care să nu mai provoace disconfort. În ultimii ani au fost tăiați peste 1.000 de plopi, în locul lor plantându-se, cu prioritate, tei, platani sau mesteceni. Alte specii plantate, dar în mai mică măsură, au fost arțarii și salcâmii, precum și cireștii japonezi, aceștia din urmă fiind preferați în locurile de promenadă din municipiu.