Mergi la conţinutul principal

Puciul «Concivia», sămânţă de război între parlamentari

Tensiunea creată ca urmare a demersului PSD-iştilor de a-l schimba cu orice preţ din funcţia de vicepreşedinte CJ pe liberalul Ovidiu Nechita a ajuns şi la nivelul parlamentarilor brăileni. Interesant este că nu numai deputaţii şi senatorii opoziţiei condamnă modul în care s-a procedat în şedinţa de îndată de vineri, convocată de grupul PSD-PPDD-UNPR şi consilierul autoproclamat independent Silviu Radu (ex-PDL). Alături de aceştia s-a poziţionat şi senatorul PC Dănuţ Mihai, care, cu riscul de a-şi supăra colegii, a catalogat situaţia ca fiind anormală. Mai mult, liderul PC Brăila a punctat că în niciun caz nu ar fi trebuit ales ca vicepreşedinte al CJ-ului Ionel Avram, cunoscut ca un apropiat al şefului PSD, Gheorghe Bunea Stancu. De cealaltă parte a baricadei, deputaţii şi senatorii PSD şi UNPR consideră că modul în care au ales să procedeze consilierii judeţeni este absolut legal şi că prin abordarea rapidă a problemei a fost "dezamorsată" posibilitatea dizolvării consiliului.

Varga: "Am intrat într-un război total cu Partidul Social Democrat şi cu toată această uniune!"

Contactat telefonic de redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei", deputatul PNL Vasile Varga a criticat în termeni foarte duri puciul organizat de consilierii judeţeni ai PSD. Acesta a ţinut să precizeze că prin demersul făcut, cei 18 consilieri judeţeni ar fi încălcat în mod clar legislaţia. "Evident că nu mi se pare o chestiune legală. Îl consider ca fiind un abuz. În aceste condiţii am făcut o contestaţie adresată prefectului judeţului Brăila, de asemenea o contestaţie către instanţele judecătoreşti, să se constate că prima şedinţă pe care a convocat-o domnul Nechita cu atribuţii de preşedinte interimar, a fost una corectă. Nu cred că la o şedinţă de îndată mai poţi suplimenta ordinea de zi. Trebuia să aştepte până în data de 26 septembrie când a fost convocată şedinţa ordinară, legal. Puteau atunci să facă orice fel de schimbare pe care o doreau. E strigător la cer un asemenea comportament, un asemenea abuz. Nu se întâmpla nimic, era vorba de o rectificare de buget şi ar fi fost firesc şi normal să o voteze toată lumea, fiind vorba de bani veniţi din TVA-uri care trebuiau împărţiţi atât municipiului cât şi localităţilor din judeţ. În rest, lucrurile fireşti care erau", a declarat Varga. Totodată, deputatul a ţinut să atragă atenţia asupra implicării consilierului juridic Mioara Duţu în cadrul lucrărilor şedinţei de Consiliu Judeţean, semnalând faptul că aceasta s-a aflat în incompatibilitate. "Nu mi se pare corectă nici atitudinea acelei funcţionare din cadrul Consiliului Judeţean, care avea şi atribuţii de secretar în locul lui Filote, precum şi atribuţii de a face un proces verbal. E într-o stare de incompatibilitate totală. Ar trebui să se ia măsuri drastice împotriva acelei funcţionare. În rest, ce să spun. Mergem înainte, nu este obligatoriu să avem un vicepreşedinte la Consiliu Judeţean. Ne facem datoria. Am intrat într-un război total cu Partidul Social Democrat şi cu toată această uniune, PPDD-ul şi cei care mai sunt acolo. Dacă sunt proiecte în interesul localităţilor din judeţ, al comunităţilor, cât şi al municipiului vom vota. Dar dacă vom vedea că sunt abuzuri, zilnic vom monitoriza şi vom face conferinţe de presă să vedem ce se ascunde în cadrul Consiliului Judeţean şi de ce s-a dorit această schimbare forţată. Cine a avut interesul să facă o asemenea schimbare? Cine?", a mai completat parlamentarul.

Nazare: "E clar o speţă care ar putea să intre în atenţia Avocatului Poporului şi a Comisiei de abuzuri din Parlament"

La rândul său, deputatul PDL Alexandru Nazare a precizat că a depus ieri o contestaţie cu privire la legalitatea şedinţei CJ de vineri. Acesta a subliniat că a aşteptat atât de mult în urma unei înţelegeri cu liderul PNL Cătălin Boboc, care a ţinut în mod special ca liberalii să fie primii care depun documentul la Prefectură. Cu toate acestea, liderul PDL-ist a afirmat că a depus o contestaţie pe tema puciului PSD-ist atât la Avocatul Poporului, cât şi la Comisia pentru abuzuri din Parlament. "Noi astăzi (n.r. ieri) am depus contestaţia la Prefectură. Nu se adresează doar prefectului, pentru că bătaia de joc de la Brăila întrece culmile imaginaţiei şi depăşeşte Instituţia Prefectului. În acelaşi timp voi sesiza astăzi (n.r. ieri) atât Avocatul Poporului, cât şi Comisia de abuzuri din Parlament. Pentru că aceste lucruri nu sunt doar abuzuri, sunt nişte ilegalităţi, care aduc grave atingeri climatului democratic şi implicit afectează în mod direct brăilenii. Şi prin prisma faptului că este un abuz direct, care le prejudiciază dreptul de a beneficia de o administraţie publică corectă, de aceea e clar o speţă care ar putea să intre în atenţia Avocatului Poporului, dar în acelaşi timp e şi o speţă care poate să intre fără discuţie şi în atenţia Comisiei de Abuzuri în Parlamentul României. Chiar dacă brăilenii nu au reacţionat, pentru că acestea sunt nişte chestiuni care ţin mai mult de politică şi sunt foarte puţini care participă la şedinţe, sunt convins că sunt cetăţeni care se simt afectaţi de circul din CJ, unde se încalcă legea cu bună ştiinţă şi cu o nonşalanţă care sfidează orice fel de reguli", a declarat Nazare.

Mihai: "Gheorghe Bunea Stancu este istorie"

În mod surprinzător, senatorul PC Brăila Dănuţ Mihai a criticat modul de acţiune al colegilor săi de alianţă. Acesta s-a declarat total dezamăgit de negocierile proaste făcute în cadrul Consiliului Judeţean, dar şi de alegerea PSD-istului Ionel Avram pe poziţia de vicepreşedinte CJ, tocmai datorită asocierii acestuia cu Gheorghe Bunea Stancu, aflat în prezent în arest la domiciliu. "În primul rând este clar că nu a fost niciun fel de coordonare la nivelul PPDD-ului, pentru că în acest moment putea - dacă şi-ar fi dorit şi ar fi avut o minte limpede, ceea ce nu este cazul la conducere în acest moment -, să negocieze. Aş fi negociat eu personal cu totul şi cu totul altfel, dar nu mai discutăm. De asemenea, dacă aş fi fost în locul coordonatorului activităţii la nivelul PSD-ului, la nivel de consilieri, sub niciun motiv nu l-aş fi desemnat pe Ionel Avram. Nu din cauză că nu este capabil, nu din punct de vedere al experienţei, nu din punct de vedere al calităţilor sale ca om politic sau om din economie, ci pentru că exact numele lui este legat de cel al lui Gheorghe Bunea Stancu. M-aş fi ferit să se facă orice fel de speculaţii pe această temă. Aş fi preferat o persoană cum este domnul Mortu, căruia din punctul meu de vedere nu poate să îi reproşeze nimeni integritatea morală şi profesională", a declarat Mihai. Totodată, senatorul nu s-a ferit să lanseze un atac destul de făţiş la adresa liderului PSD Brăila. "Prin chestia asta cred că se încearcă să se forţeze ideea că Stancu încă este la butoane, ceea ce din punctul meu de vedere este total eronat şi inutil. Gheorghe Bunea Stancu este istorie şi, ca preşedinte al Partidului Conservator, ca să fiu sincer, nu este o onoare să fiu asociat cu Stancu. Eu îmi doresc din toată inima pentru acest oraş şi judeţ să intrăm în normalitate şi ceea ce se întâmplă acum la Consiliul Judeţean nu face parte din această plajă a normalităţii. Sunt oameni care pot să hotărască dacă ceea ce s-a întâmplat este legal sau nu. Eu am extraordinar de mare încredere în doamna prefect care va aplica legea la milimetru", a mai precizat senatorul.

Rizea: "Nu e vorba de nicio grabă. Noi avem majoritate"

Un cu totul alt punct de vedere asupra situaţiei au arătat deputaţii şi senatorii PSD-işti. În ceea ce-l priveşte pe deputatul Cristian Rizea, acesta susţine că deşi nu are nimic personal cu liberalul Ovidiu Nechita, i se pare normal ca majoritatea să impună vicepreşedintele la Consiliul Judeţean. Mai mult, Rizea a afirmat că el a fost unul dintre iniţiatorii acestui demers, ca PSD-iştii să reia "frâiele" consiliului. "Nu e vorba de nicio grabă, e vorba până la urmă de faptul că noi, cei de la Partidul Social Democrat, împreună cu colegii de la UNPR, PPDD, PC avem majoritate în Consiliul Judeţean, oricum. E un lucru pe care credeţi-mă, chiar eu l-am ridicat iniţial, când a fost discuţia şi s-a întâmplat ce s-a întâmplat, din păcate, cu conducerea CJ şi a rămas preşedinte Nechita. Nu am nimic cu el, îl respect şi am o relaţie, cred eu, corectă şi din punct de vedere politic, de respect reciproc cu adversarii noştri politici, dar era normal, având o majoritate, să ne şi impunem un vicepreşedinte care să preia aceste atribuţii. Adică am discutat inclusiv cu colegi la nivel central. E normal până la urmă, e majoritate, asta este politica. Ştiţi cum e, deciziile se iau în mod democratic prin majoritatea voturilor, fie că e vorba de CJ, fie că vorbim de alte forme de organizare, la nivel de consilii locale, etc", a declarat Rizea. Acesta a ţinut să completeze că situaţia a fost urgentată şi de faptul că liberalii au părăsit sala de şedinţe în data de 18 august, când atribuţiile lui Nechita au fost limitate, dând semne de instabilitate. "Totuşi, trebuie să ne gândim şi la buna funcţionare a activităţii judeţului până la urmă, pentru că responsabilitatea revine în principal consilierilor judeţeni şi a celui care conduce CJ, pe o perioadă determinată, respectiv, preşedintele Consiliului judeţean. Ori eu cred că nu trebuie sub nicio formă afectată activitatea. (...) Nu putem să ne derogăm de responsabilităţi cum au făcut cei de la PNL şi PDL, deci să fugim de această responsabilitate, doar pentru că nu ne ies nouă cărţile acolo. Eventual pentru o anumită funcţie. Până la urmă nu e nimic nou în asta. Ce dacă domnul Avram are acum atribuţii de preşedinte interimar. E normal până la urmă", a mai adăugat sursa citată, completând că totuşi Avram este obligat atât moral cât şi legal să renunţe la poziţia de director economic al "Concivia", pentru a elimina suspiciunile ridicate asupra PSD-ului.

Dragomir: "Votul pentru alegerea noului vicepreşedinte al CJ respectă regulile democratice"

Nici deputatul Marian Dragomir nu consideră problematic puciul organizat de consilierii din Partidul Social Democrat. Potrivit PSD-istului, dacă nu s-ar fi urgentat preluarea funcţiei de vicepreşedinte situaţia nesigură de la CJ ar fi continuat datorită liberalilor care ar fi întârziat convocarea unei şedinţe ordinare. "La alegerile locale din anul 2012 în USL s-a hotărât ca funcţia de Preşedinte a Consiliului Judeţean să revină PSD. Ulterior, PNL prin asocierea cu PDL a încercat să schimbe înţelegerile asumate şi să forţeze preluarea funcţiei de preşedinte. În luna august nu a existat nicio şedinţă ordinară a CJ şi existau suspiciuni că nici în septembrie vicepreşedintele PNL nu ar fi convocat CJ în şedinţa ordinară pentru a forţa prelungirea situaţiei existente. Votul pentru alegerea noului vicepreşedinte al CJ respectă regulile democratice iar cei care sunt minoritari azi trebuie să înţeleagă că inconsecvenţa şi asocierea ieri cu PSD, azi cu PDL şi în ianuarie poate iar cu PSD le aduce pierderi în planul imaginii şi credibilităţii", a declarat Dragomir.

Tudose: "Sub înţeleapta conducere a domnului Nechita, în august, CJ nu a avut nicio şedinţă ordinară"

La rândul său, deputatul PSD Mihai Tudose a apărat cu vehemenţă mutarea colegilor săi din cadrul miniparlametului judeţean. Social democratul a atras atenţia că în cazul în care nu se lua această măsură de către majoritate, exista riscul dizolvării consiliului. "Unul dintre elementele care au contribuit la situaţia asta de urgenţă a fost faptul că sub înţeleapta conducere a domnului Nechita, în august, Consiliul Judeţean nu a avut nicio şedinţă de consiliu ordinară, deşi fusese convocată legal şi cerută convocarea, aşa cum spune legea. (...) Acum, începuse luna, erau nişte impuneri privind unele alocări. Iarăşi s-a solicitat convocarea şedinţei ordinare. Domnia sa tot anunţa în fiecare zi pe toţi care l-au întrebat că va convoca o şedinţă ordinară şi tot aşa. Riscam în ritmul acesta să treacă luna septembrie şi să dizolvăm Consiliul Judeţean pentru două luni consecutive fără şedinţă, conform Legii 215 a Administraţiei Publice Locale. Consideraţi că asta nu era o urgenţă din punct de vedere a unei şedinţe de îndată care are ca şi prerogative rezolvarea problemelor urgente ale cetăţenilor? Eu spun că cetăţenii au votat un Consiliu Judeţean care să funcţioneze, nu care să se dizolve fiindcă nu funcţionează", a declarat Tudose.
O părere asemănătoare a afişat şi senatorul PSD Ion Rotaru, care, deşi a afirmat că nu cunoaşte foarte bine situaţia, deoarece a fost plecat o perioadă din Brăila, a făcut un scurt comentariu. PSD-istul a afirmat că în mod cert cei 18 consilieri au procedat legal şi au evitat astfel situaţia problematică a existenţei riscului ca miniparlamentul judeţean să fie dizolvat. "Probabil că nu se ajungea aici, dar ipotetic se putea ajunge pe o atitudine din asta de «nu o fac, că aşa vreau eu». Sau «cred eu că trebuie să o fac atunci, nu când vreţi voi». Pe de altă parte, teoretic, în situaţia dată, CJ, hai să nu spunem de drept, dar în urma alegerilor a fost câştigat de PSD, dând la o parte persoana. În condiţiile astea mi se pare normal ca PSD-ul să conducă în continuare", a afirmat Rotaru.

UNPR-iştii Petrea şi Nistor merg pe ideea importanţei majorităţii

Cei doi deputaţi UNPR de Brăila, Silviu Dorin Petrea şi Marioara Nistor au subliniat că majoritatea trebuie să îşi spună cuvântul în cadrul unui Consiliu Judeţean, altfel există riscul apariţiei blocajelor administrative. "Noi, UNPR facem parte clar din alianţa PSD-UNPR-PC şi e normal să ne susţinem necondiţionat partenerii de alianţă. Vă daţi seama că în acest moment la Brăila lucrurile stau în felul următor, alianţa PSD-UNPR-PPDD, deţine în acest moment majoritatea. Practic, e absolut normal să existe şi o înlocuire a domnului vicepreşedinte al CJ-ului cu un alt consilier care face parte din cadrul alianţei. Rămânerea domnului vice din partea PNL-ului ar bloca în totalitate activitatea CJ-ului pentru că nu ar trece practic niciun fel de hotărâre prin CJ. Acum ce să zic, dacă domnul Nechita şi colegii săi din PNL îşi doresc cu adevărat să susţină proiectele USL pentru care au fost şi votaţi, atunci îi aşteptăm cu drag la noi la UNPR, mai ales că atât timp cât e în vigoare ordonanţa nu-şi pierd nici mandatul", a declarat Petrea.
La rândul său, Marioara Nistor a evitat să se pronunţe în privinţa legalităţii sau nu a modului de acţiune al consilierilor judeţeni în şedinţa de vineri, subliniind că o părere pe o astfel de problemă nu poate veni decât din partea instituţiilor abilitate. "Nu era absolut nici o urgenţă, dar când «majoritatea» solicită anumite modificări pe ordinea de zi, cinstit şi corect este ca aceste solicitări să fie discutate şi supuse votului. Acţiunea consilierilor majorităţii nu a fost una premeditată, ci dictată de situaţia întâlnită sau nemaiîntâlnită până acum, când un preşedinte de şedinţă ignoră solicitările consilierilor. Cred că decizia consilierilor majorităţii este scoasă în evidenţă doar din raţiuni pur electorale, pentru că altfel s-ar pune în discuţie şi atitudinea domnului Nechita, care ar trebui să recunoască faptul că nu ne poate reprezenta, pe noi, Alianţa PSD-UNPR-PC, într-o astfel de funcţie. Vorbim aici de o strategie politică, care trebuie să-şi producă rapid efectele. Când vor câştiga domniile lor majoritatea fotoliilor de consilieri, fiţi convinşi că nu vor face nici un fel de compromis politic faţă de consilierii aflaţi în minoritate", a afirmat Nistor.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro