În cadrul Festivalului "Zile şi Nopţi de Teatru European" la Brăila, miercuri, a avut loc lansarea celui de-al treilea cd din colecţia "Mari actori români", ce cuprinde regaluri audio semnate de monştri sacri ai scenei româneşti. Protagonistul acestui cd, intitulat "Taclale", este maestrul Ion Lucian, care a încântat publicul prezent la Teatrul Maria Filotti prin interpretarea unor fabule, în nota caracteristică, de expresivitate şi de afectivitate, prin mărturisiri despre activitatea artistică şi prin rememorarea unor întâmplări trăite alături de actori brăileni. Alături de soţia sa, Paula Lucian, îndrăgitul actor a invitat spectatorii la un dialog sincer, la finalul căruia să se simtă cu toţii adevăraţi prieteni. "Este un schimb cald de sentimente între dumneavoastră şi noi, între noi şi dumneavoastră, condiderându-vă viitorii noştri amici. Eu cred că la urmă ne vom despărţi, nu numai ca un admirator şi un actor sau o actriţă, ci ca doi prieteni", a spus Ion Lucian. Pentru aceasta, maestrul a propus un captivant joc, lăsând la alegerea spectatorilor numărul câte unei pagini din volumele sale, "Fantezii pe teme umoristice" şi "Steluţe de umor", cărora le-a dat apoi citire, împreună cu Paula Lucian. CD-ul cuprinde o selecţie de 23 de povestiri şi fabule atent interpretate, unele dintre ele fiind prezente în volumele marelui actor. Piesele sunt adevărate scene emblematice care ne amintesc de parfumul şi candoarea teatrului radiofonic, având-o ca parteneră pe soţia sa, Paula Lucian, în scenete precum "Cine va plăti?", "Consult medical", "Renunţări".
Ion Lucian s-a arătat deschis confesiunilor, invitând publicul la incursiuni în timp şi evocând amintiri despre marii actori brăileni Ştefan Mihăilescu Brăila şi Vasilica Tastaman. Publicul a remarcat însă, dincolo de momentele artistice, pline de umor, şi o notă de nostalgie şi de tristeţe a maestrului, din cauza condiţiei în care au ajuns să trăiască în prezent artişii români, mai ales după ce Guvernul le-a tăiat pensiile, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul său, după 71 de ani dedicaţi scenei. "Tristeţea noastră nu este nejustificată. Nu suntem meschini, materialişti. După 71 de ani de muncă în teatru, plătind cote ridicate pentru pensie, consider un jaf să ni se taie pensia", a spus Ion Lucian. Întâlnirea cu spectatorii brăileni, considerată de marele actor drept "una dintre cele mai frumoase şi încântătoare din ultima vreme", s-a încheiat totuşi într-o notă optimistă. Maestrul a amintit de vremurile în care Brăila era un oraş de frunte al culturii româneşti, piatra de încercare pentru orice turneu de teatru datorită exigenţei publicului, motiv pentru care i-a îndemnat pe cei prezenţi să iubească acest fenomen cultural, pe care-l consideră "un pansament al sufletului".
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.