• un One Women Show susţinut de actriţa CLAUDIA MOTEA, de Mircea M. Ionescu, în regia lui Vlad Stănescu de la Teatrul Naţional Bucureşti • spectacolul deschide o nouă perspectivă explozivă în această stagiune teatrală, 2017-2018, atât în România cât şi în Diaspora
Teatrul “Maria Filotti” prezintă sâmbătă, 11 noiembrie, de la ora 19.00 la Sala Bujor Macrin, spectacolul “PUŞLAMAUA DE LA ETAJUL 13” de Mircea M. Ionescu, un One Women Show susţinut de actriţa româno-canadiană CLAUDIA MOTEA.
Spectacolul, în regia lui Vlad Stănescu de la Teatrul Naţional Bucureşti, deschide o nouă perspectivă explozivă în această stagiune teatrală, 2017-2018, atât în România cât şi în Diaspora.
Personaj simbol al Tineretului zilelor noastre, “Puşlamaua”, este o puştoaică de 15 ani percepută de societate ca fiind “şi bună, şi rea, şi nebună” care transmite, prin rolul compoziţional de excepţie al actriţei Claudia Motea, un mesaj pozitiv, potrivit căruia oamenii să nu mai trăiască, în continuare, “cu frâna de suflet trasă”.
Dramaturgul Mircea M. Ionescu dăruieşte scenei un text de o mare valoare umană cu un dezinvolt curaj şi rafinament metaforic, pe care actriţa Claudia Motea îl fructifică, excelent, prin talentul ei care a consacrat-o, sensibilizând la modul cel mai profund inima spectatorului.
În deplină simbioză cu textul este muzica scrisă de Dennis Dreith, compozitor american care a semnat coloana sonoră la filme celebre, precum Jurrasic Park, Brave Heart, şi sunetul asigurat de Alexandru Rădulescu, inginer electroacustic la Teatrul Naţional Bucureşti.
O piesă aflată la cea de-a unsprezecea montare a ei, pentru toate vârstele, cu mult râs şi lacrimă, care pledează pentru frumuseţea sufletului uman şi trage un semnal de alarmă asupra vieţii societăţii actuale în care trăim.
Claudia Motea a fost remarcată datorită talentului său actoricesc, dar şi pentru cel de dramaturg/scenarist, în ţară, precum şi în străinătate, obţinând mai multe premii şi distincţii din partea unor instituţii de prestigiu. The Theatre Film Festival London Canada i-a acordat titlurile de Best Actress, Best Original Script, Best Audience Award şi o nominalizare Brickenden Award. În anul 2015 a primit Premiul de Excelenţă în cadrul Galei Celebrităţilor, iar în 2016 a fost aleasă Femeia Anului la Gala Femei de Succes. În prezent este director artistic al Teatrului “NOSTRUM”, afiliat Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România şi preşedinte al Departamentului Artele Spectacolelor al Uniunii Artiştitor Plastici.
O puştoaică. O viaţă. Un destin incipient. O poveste a cărei traiectorie duce departe, în camera sufletului unui copil abandonat de familie şi societate. Puşlamaua de la un etaj superior, care trăieşte în mizeria realităţii, printre farfurii şi furculiţe murdare, cutii şi ambalaje, alături de păpuşi - prieteni, inocenţi şi analogi celor închipuiţi ca iubind-o - mamă, tată, bunică, dirigă, prof, etc. Puşlamaua de la etajul 13 înţelege altfel lucrurile, într-un fel matur, spre deosebire de vârstă, într-un fel al unei modalităţi juste şi transparente, de a vedea viaţa în ansamblul ei.
Şi-ar fi dorit o mamă clean la minte şi trup, care să o protejeze şi să o îndrume pe o cale a liniştii şi echilibrului, să îi ofere afecţiune şi un exemplu de demnitate şi de escaladare a virtuţilor. Şi-ar fi dorit un tată care să nu fie monoton şi mototol, să jubileze în timpul liber pe terenul de tenis şi să îi prezică, chiar la nivel moral, performanţele viitoare.
Mircea M. Ionescu descrie o societate a alienării, atât în mediile familiale dar şi în ţară, ca mediu social, ca o familie mai mare care le cuprinde, în mod eronat pe celelalte mai mici. Un dezechilibru general, imoral, dezinteresat şi abject, o pânză freatică a ignoranţei oamenilor, în raport cu ceilalţi, în raport cu propriile familii şi în raport cu ei înşişi. O dezagregare a limbajului şi a limbii, o abordare peiorativă, cu trimiteri către subiecte despre sexualitate ca mobil principal al activităţlor cotidiene şi ca punct de raportare comparativă cu interesul pentru lucrurile importante din viaţa unui om.