PSD vrea reindustrializarea României (II) | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
PROIECTE DE ŢARĂ

PSD vrea reindustrializarea României (II)

• creşterea economică inteligentă este obiectivul strategic al programului social-democraţilor • în acest sens, un capitol important al proiectului de ţară promovat de PSD îl reprezintă Politicile în domeniul resurselor minerale neenergetice

 

Deputatul Mihai Tudose, preşedintele Comisiei pentru Politică Economică din Camera Deputaţilor, fost ministru al Economiei, Comerţului şi Turismului în Guvernul Ponta, continuă seria prezentării programului PSD, el însuşi fiind unul dintre specialiştii care au conceput proiectul de ţară pentru perioada 2017 – 2020. În acest context, Tudose ne-a declarat că îşi asumă public, alături de colegii săi, sustenabilitatea măsurilor propuse de PSD în programul de guvernare. Astăzi, Mihai Tudose vorbeşte despre Politicile în domeniul Resurselor minerale neenergetice.

 

Deşeurile din industria minieră o sursă de plus valoare

Modificarea Legii minelor nr 85/2003 a fost un subiect amplu dezbătut de-a lungul anilor. De această dată, susţine Mihai Tudose, PSD vizează o nouă abordare: “Avem în vedere adoptarea de măsuri clare şi concrete de transparenţă şi responsabilitate în exploatarea resurselor naturale şi crearea premiselor valorificării deşeurilor din industria minieră cantonate sub formă de depozite în halde de steril sau iazuri de decantare care în prezent pot fi procesate”. Potrivit sursei citate beneficii directe ar fi: exploatarea raţională a resurselor, cu luarea în considerare a caracterului neregenerabil/ regenerabil al acestora. “Nu sunt de neglijat nici beneficiile indirecte, cel mai important fiind reintegrarea în circuitul economic a forţei de muncă disponibile pe plan local, regional şi poate naţional. În acest sens, programul va fi coroborat cu politici de stimulare, dezvoltarea industriei orizontale în jurul activităţii de exploatare, dezvoltarea infrastructurii, dezvoltarea altor segmente ale economiei care pot utiliza materiile prime extrase, obligaţia reabilitării mediului care va trece parţial sau total de la statul român la noul concesionar”, declară fostul Ministru al Economiei.

» Programul de cercetare geologică a resurselor minerale în perioada 2017 – 2020.

» Program privind creşterea capacităţii de absorbţie a fondurilor europene privind modernizarea şi retehnologizarea exploatării şi valorificării resurselor minerale în subteran şi la suprafaţă;

„La acest capitol aş aminti accesarea de fonduri europene din Programul cadru – PC8 al UE (2014 – 2020) pentru cercetare şi dezvoltare tehnologică; accesarea de fonduri nerambursabile destinate punerii în siguranţă şi închiderii depozitelor de deşeuri industriale, accesarea de fonduri europene prin POIM 2014 – 2020/ Axa 4/ OS 4.3. în vederea ecologizării sit-urilor contaminate, precum şi identificarea de noi instrumente de finantare”, a precizat deputatul Tudose.

» Program privind valorificarea durabilă a resurselor minerale prin diversificarea produselor finite.

„De exemplu: diversificarea producţiei finite obţinute din acelaşi minereu – concentratul de cupru, prin separarea concentratului de fier şi diversificarea gamei de produse prin includerea varului industrial în sortimentele valorificate. Alt exemplu: instalaţie de producere a varului din piatra provenită din cariera Pârâul Romaneasca la Cuprumin SA Abrud: impact bugetar 4,5 milioane euro, perioada de recuperare a investiţiei 5 ani. Alt exemplu: realizarea unei instalaţii de recuperare a metalelor din apele acide provenite din haldele de steril la Cuprumin SA Abrud: impact bugetar 25 milioane euro”, exemplifică fostul ministru al Economiei.

 

Ape minerale, crearea unui brand naţional

» Program privind domeniul Apelor Minerale. „La acest capitol este foarte importantă elaborarea Legii Apelor Minerale în vederea reglementării clare a modului de valorificare a apelor minerale naturale, a apelor minerale terapeutice, a apelor geotermale şi a apelor de izvor”, declară Mihai Tudose oferind şi câteva exemple concludente: „Exemplu: Achiziţia de fabrici de îmbuteliere apă minerală de către Societatea Naţională a Apelor Minerale de pe piaţa internă în vederea creării unui brand naţional, cu respectarea legislaţiei în vigoare. Alt exemplu: Utilizarea surplusului de apă minerală de la sursele administrate de Societatea Naţională a Apelor Minerale S.A. în cadrul unor programe cu caracter social şi de export”.

Şi pentru că tot a venit vorba de exporturi, Tudose a oferit şi câteva elemente cu privire la Programul privind Flexibilizarea sistemului de susţinere şi promovare a exportului cu finanţare de la bugetul de stat.  „Aici vorbim de instituirea unor norme mai clare şi simplificarea accesului la instrumentele aflate în administrarea ministerului de resort; de asigurarea complementarităţii cu finanţările europene; de eliminarea paralelismelor în competenţele de susţinere a exportului”, precizează Mihai Tudose. Mai concret, sursa citată a oferit şi câteva exemple de măsuri care ar conduce, în viziunea social-democraţilor, la promovarea şi susţinerea unitară a ofertei de export a României. „Exemplu: eficientizarea Portalului de Comerţ Exterior în vederea transformării acestuia în instrument de promovare a ofertelor de export identificate de reprezentanţii din reţeaua externă, diseminare de informaţii de piaţă şi oportunităţi. Alt exemplu: măsuri privind internaţionalizarea afacerilor cu capital privat: participare la târguri şi misiuni economice, cunoaşterea pieţelor; adaptarea afacerilor la noile pieţe de desfacere. Alt exemplu: dezvoltarea consultării şi colaborării cu camerele de comerţ şi partenerii sociali, în vederea cunoaşterii, promovării şi susţinerii unitare a ofertei de export a României şi în crearea mecanismelor adecvate de atragere a investiţiilor”.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro