Ministrul Justiţiei a fost ţinta reproşurilor PSD. Senatorii social-democraţi au criticat ordonanţa care suspendă dreptul deţinuţilor de a-şi scurta pedeapsa prin scris. Şi s-au arătat nemulţumiţi si de cererile procurorilor de ridicare a imunităţii trimise in Parlament, potrivit Digi24.
Senatorul PSD Şerban Nicolae susţine că e neconstituţional ca deţinuţii să nu beneficieze de reducerea pedepsei, dacă scriu lucrări ştiinţifice după gratii. Articolul de lege care prevede acest lucru a fost suspendat de Executiv, până în luna septembrie, deşi ministrul Justiţiei a cerut abrogarea.
Şerban Nicolae, senator PSD: „Nu aţi făcut nicio consultare publică! Lucru foarte grav. Persoanele cu dizabilităţi fizice ar putea fi discriminate într-o asemenea chestiune, pentru că nu ar putea să sape şanţul sau să sorteze cartofi".
Social-democraţii au insistat ca Guvernul să permită măcar celor aflaţi în acest moment după gratii să beneficieze de prevederile controversatei legi. Ba chiar vor ca problema să fie tranşată definitiv, în Parlament.
Nemulţumiţi că procurorii îndrăznesc să-i ancheteze
Alţi aleşi PSD şi-au exprimat nemulţumirea faţă de procurorii care trimit cereri de încuviinţare a urmăririi penale în Parlament.
Nicolae Moga, senator PSD: „Dacă nu ridicăm imunitatea parlamentară suntem criticaţi, ştiţi foarte bine, calul de bătaie al acestei societăţi e Parlamentul, bun, rău, tâmpit. „Vă asigur doamnă că scrie în Constituţie şi aveţi tot dreptul să acţionaţi împotriva procurorilor".
Raluca Prună, ministrul Justiţiei: „Dacă prin autoritatea ministrului Justiţiei înţelegeţi ca eu, ca ministru, să mă apuc să opresc anumite cereri, nu cred că sunt în măsură să fac asta. Eu nu cenzurez actele procurorului".
Acest schimb de replici a avut loc la şedinţa săptămânală a senatorilor social-democraţi.
Ordonanţa, pubicată ieri
Ordonanţa de urgenţă care stabileşte suspendarea până la 1 septembrie 2016 a aplicării prevederii referitoare la reducerea pedepselor pentru deţinuţii care realizează lucrări ştiinţifice a fost publicată marţi în Monitorul Oficial.
Guvernul a adoptat, săptămâna trecută, o ordonanţă de urgenţă privind suspendarea până la 1 septembrie anul acesta a articolului 96 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.
„Guvernul a adoptat astăzi o suspendare a acestui articol până la 1 septembrie anul curent. (...) S-a ţinut cont în şedinţa de astăzi şi de punctul de vedere al CSM", preciza atunci purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.