Chemaţi ieri la sediul partidului, membrii PSD au aflat că şedinţa Biroului Permanent Naţional unde Liviu Dragnea urma să îşi depună mandatul de preşedinte executiv, nu va mai avea loc şi că o decizie în privinţa lui Dragnea va fi luată miercuri, în Comitetul Executiv.
Surse din PSD au precizat că timp de două ore s-au derulat doar discuţii informale între liderii partidului, membrii social-democraţi fiind informaţi ulterior de modificarea de program. În acest context, Liviu Dragnea a declarat că a depus mandatul de preşedinte executiv al PSD pe masa Biroului Permanent Naţional al partidului, dar absolut toţi colegii săi au respins această idee.
„Mandatul meu a fost depus pe masa Biroului Permanent Naţional. Absolut toţi colegii au respins această idee şi au decis, după o discuţie destul de intensă, să ducă această discuţie la CExN miercuri, pentru că au zis că va fi nevoie să vină toată ţara. Eu am spus că îmi depun mandatul la BPN, am făcut-o şi dacă ei vor să ducă mandatul la Comitetul Executiv, mergem în CExN. Pe de altă parte, normal că mă gândesc (n.r. - mai analizează gestul demisiei), că sunt om ca şi voi, care gândeşte", a adăugat Dragnea.
Bucuros nevoie mare!
El a mărturisit că atitudinea colegilor din PSD îl bucură. „E o atitudine care mă bucură în tot necazul ăsta, pentru că, după 15 ani de muncă pentru acest partid, să vezi atâta susţinere este important. Este o hrană nepatrimonială importantă. Discuţia este extrem de importantă. Nu mă simt foarte confortabil cu asemenea presiuni, pentru că, dincolo de ceea ce au spus colegii astăzi, sunt mesajele pe care le-am primit din toată ţara, de la membrii de partid şi, foarte important pentru mine, şi de la oameni care nu sunt membri de partid. Şi nu mă simt foarte confortabil. Eu sunt un om hotărât, decis, care nu ezită, dar trebuie să recunosc că toate aceste manifestări m-au pus pe gânduri", a afirmat Dragnea, subliniind că situaţia sa „nu are nicio legătură" cu rezoluţia adoptată în martie de Consiliul Naţional al PSD referitoare la fapte de corupţie.
„În PSD nu există tabere"
În opinia preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan, vicepreşedinte al PSD, Dragnea este victima propriilor decizii din partid. „Evident, dar nu înseamnă că acest lucru este drept", a declarat Oprişan, potrivit căruia „în PSD nu există tabere". „Când eu am spus că nu trebuie încălcate principii, pentru ca aşa e normal într-o ţară democratică, unii colegi de-ai mei nu au fost de acord şi iată consecinţa. Atunci când încalci principii, trebuie să accepţi şi lucruri nedrepte din acest punct de vedere", a arătat el.
Agerpres.ro aminteşte că, vineri, ICCJ l-a condamnat pe Liviu Dragnea la un an de închisoare cu suspendare în dosarul „Referendumul", decizia nefiind una definitivă. În aceeaşi zi, Dragnea a demisionat din funcţia de ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi a anunţat că în şedinţa Biroului Permanent al PSD de luni îşi va depune mandatul de preşedinte executiv al formaţiunii. În martie, Consiliul Naţional al PSD a adoptat o rezoluţie prin care membrii de partid condamnaţi de justiţie îşi pierd funcţia politică.
Scenetă ieftină pusă în scenă de Ponta şi Dragnea
Pentru senatorul Mircea Geoană, preşedintele Partidului Social Românesc, toată povestea este o scenetă ieftină pusă în scenă de Ponta şi Dragnea, o scenetă umilitoare pentru membrii şi votanţii PSD şi, din păcate, stânga românească are de pierdut. „Liviu Dragnea are o condamnare penală, chiar dacă este în primă instanţă. Din acest motiv trebuie să plece din viaţa politică din România. Tot jocul acesta de-a „adio, dar rămân cu tine" riscă să cadă în zona penibilului. Liviu Dragnea nu a fost condamnat pentru că a îndemnat oamenii să meargă la vot, ci pentru fapte de corupţie. Şi nu spun eu asta, ci o instanţă din România. Din păcate, stânga din România are de pierdut. De dragul unor calcule personale, toată această şaradă riscă să îndepărteze şi mai mult cetăţenii români de viaţa politică, de stânga românească", susţine Geoană, luni, într-o postare pe Facebook. Un punct de vedere mai cinstit şi mai tranşant decât al multora dintre liberali.
Potrivit acestuia, „dacă Victor Ponta ar depune măcar jumătate din energia pe care o consumă apărându-şi colegii şi prietenii cu probleme în justiţie în a guverna ţara, România ar fi mult mai bine". „5% creştere economică pe an - acesta este potenţialul real al României. Orice altceva, este mediocru! Lupta împotriva corupţiei şi a cauzelor corupţiei trebuie să continue. Asta îşi doresc românii. Şi oricât ar plânge un politician sau altul, este nevoie de acest lucru pentru viitorul corect al României", a adăugat Mircea Geoană, fost lider al PSD.
Apărătorii penalilor
Pe de altă parte, Olguţa Vasilescu, vicepreşedinte al PSD, crede că Dragnea trebuie susţinut pentru că nu a făcut niciun fel de infracţiune, iar decizia de miercuri a Comitetului Executiv Naţional al PSD va fi probabil în acest sens. „Noi am avut o rezoluţie la Consiliul Naţional, dar pe teme de corupţie. Or, aici nu discutăm în niciun caz despre o temă de corupţie. I-am spus cu toţii lui Liviu Dragnea că nu suntem de acord. Se convoacă şi CExN, care să susţină acelaşi lucru, probabil", a afirmat Olguţa Vasilescu. Ea a spus că Liviu Dragnea nici nu a mai apucat să îşi termine discursul din BPN, fiind întrerupt de colegi. „Nici n-a mai apucat să vorbească, pentru că toţi ne-am opus la orice fel de discuţie despre autosuspendare, demisie, demitere şi aşa mai departe. Nu este vorba despre fapte de corupţie", a dat verdictul Olguţa Vasilescu.