* așa cum se știe, Comisia Europeană a refuzat să aloce fonduri prin PNRR și pentru sistemul de irigații * președintele PSD, Marcel Ciolacu, a acuzat că ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a prezentat la Bruxelles planurile pentru irigații de pe vremea lui Ceaușescu * europarlamentarul Mihai Tudose a subliniat la rândul său, că în timp ce alte țări au solicitat bani pentru sisteme ultramoderne de irigat, România a propus săpări de canale * la rândul său, senatorul PSD, Ion Rotaru, consideră o ”crimă” pentru țara noastră faptul că s-a ratat absorbția de fonduri pentru acest segment
Social-democrații au semnalat recent un posibil motiv pentru care Comisia Europeană a refuzat să aloce fonduri pe Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru sistemul de irigații din România: planuri de pe vremea lui Ceaușescu. Potrivit Ziarului Financiar, care citează reprezentanții companiilor din sectorul agricol, banii prin PNRR pentru infrastructura principală de irigații ar fi putut fi o șansă unică pentru România să își asigure producțiile vegetale pentru următorul secol. Cu toate acestea, PNRR este gândit ca un plan de ieșire din criză și Comisia Europeană nu a fost de acord să includă investițiile în sisteme de irigații în proiectele finanțate, mai punctează aceeași sursă. Revenind în zona politică, PSD-iștii au ieșit la rampă cu o variantă care ar explica acest scenariu, aducând totodată o serie de acuzații legate de modul în care Guvernul PNL a solicitat banii. Pe scurt, după cum a declarat, recent, șeful PSD, Marcel Ciolacu: cu ”planuri de irigații de pe vremea lui Ceaușescu”.
„Eu nu vreau să fiu răutăcios. Avem informații și noi din cadrul Comisiei Europene, e și normal. Am și cerut în urma faptului că, dacă nu avem acces la informații de la transparenții de acum un an de zile, doi ani - știți că se băteau cu pumnii în piept că-s transparenți, că vor aflarea adevărului, între timp nu mai votează nici comisii în Parlament să aflăm adevărul, au manipulat toate raportările din timpul pandemiei - am aflat cum s-a dus domnul Oros la Comisie. Domnul ministru al Agriculturii s-a dus cu planurile cu irigațiile de pe timpul lui Ceaușescu. Oamenii ăia s-au uitat: dom-le, nu ești om serios, s-a dezvoltat tehnologia în 30 de ani, adică nu mai e cu irigațiile cu canalul. Între timp, e altă tehnologie”, a declarat Ciolacu la România TV, în emisiunea lui Victor Ciutacu, după cum citează atât G4Media, cât și stiripesurse.ro.
Mihai Tudose: «S-au dus cu sistemul clasic: mai săpăm niște șanțuri prin țară!»
Întrebat în legătură cu situația semnalată de Marcel Ciolacu, europarlamentarul Mihai Tudose a precizat că din discuțiile pe care le-a purtat în rândul colegilor săi de la Bruxelles, a aflat că în timp ce unele state membre au solicitat fonduri pentru dezvoltarea unor sisteme ultramoderne de irigații, România a vrut bani pentru săpat de șanțuri.
”S-au mai depus planuri pentru irigații în țările din Uniunea Europeană numai că, ghiciți ce?! Unele sunt de la a avea celule fotovoltaice deasupra canalului de irigații, energia solară să fie folosită la pompare și așa mai departe. Sau pe sisteme moderne de udare ventriculară, de folosire eficientă a resurselor. La noi s-au dus pe stilul lui Ceaușescu, chiar cu proiecte de dinainte de 1990, cu săpat canale mari, cu evaporare 70% și așa mai departe. Și s-a spus: «Domnilor, nu puteți să faceți asta!». Nu este sustenabil. Nu este agricultură modernă!» Chiar așa li s-a spus: «Nu vreți să vă inspirați și voi de la alte țări?» Evident, nu s-a inspirat nimeni de la alte țări! Alte țări au venit cu sisteme din astea computerizate, cu pornire automată în funcție de umiditatea din sol. Cu sisteme integrate perfect. La noi... s-au dus cu sistemul clasic: mai săpăm niște șanțuri prin țară!”, a declarat Tudose.
Întrebat dacă alte planuri legate de sistemul de irigații din România ar fi contat la nivelul deciziei Comisiei Europene, în ceea ce privește finanțarea prin PNRR, PSD-istul brăilean s-a arătat ferm convins că rezultatul ar fi fost altul, dacă guvernanții și-ar fi făcut temele.
”Repet, li s-a spus: domnule, nu! Asta nu este modernizare! Dacă vreți voi să faceți șanțuri ca nebunii? Ok. Have fun! Dar dacă vreți să faceți o chestie din asta pe reziliență, care să țină și după aia, faceți agricultură modernă și vă dăm bani! Din nou, sunt state care au venit cu chestii din astea – din ce am aflat și eu de la alții -, cu sisteme ultramoderne, lucruri care par SF. Celule fotovoltaice deasupra canalului, care produc energie, care întrețin sistemul. Cu sistem modern de picurare, cu analiză la sol, cu pornire automată. Știu că pare SF, dar asta este calea. Programare, computer, sateliți și așa mai departe. Noi ne-am dus cu săpat de șanțuri. Și ni s-a spus să le săpăm singuri, dacă ținem neapărat. Noi nu vi le săpăm!”, a mai adăugat europarlamentarul.
Rotaru consideră că este o «crimă» pentru România faptul că s-a pierdut finanțarea
La rândul său, președintele PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru, a afirmat că pierderea finanțării pentru sistemul de irigații este o chestiune extrem de gravă în actualul context.
”Faptul că nu s-a obținut alocarea de fonduri pentru irigații este o crimă pentru România. Agricultura este un sector important care îți aduce și plusvaloare, și contribuție la PIB și tot ce înseamnă creșetere economică în România. Este singurul sector care îți răspunde rapid la stimuli. Și tu, în loc să îl stimulezi pe partea de irigații și pe zona cealaltă, de susțineri - că nu le-ai dat banii agricultorilor pe despăgubiri, întârzii cu subvențiile și toate tâmpeniile pe care le fac.... Nu vii nici pe partea de investiții?! Și ar trebui să susții asta fără niciun fel de rezerve, pentru că asta rezolvă nu numai partea de apă pentru irigat, rezolvă toate celelalte probleme, care țin de desecări, de amenajări hidrografie, ceea ce înseamnă inundații și așa mai departe. Deci este o implicație mult mai mare aici. Să faci canalul Siret-Bărăgan, să reabilitezi canalele importante și așa mai departe. Este viață pentru agricultură treaba asta!”, a declarat Rotaru, revoltat.
Cât despre acuzațiile făcute de Marcel Ciolacu, șeful PSD Brăila a afirmat că dacă așa stă situația, atunci din punctul său de vedere este absolut condamnabil.
”Un minister care are un impact major asupra vieții economice a României este absolut dezinteresat și nu se bate cu toate forțele ca Agricultura românească să devină performantă, așa cum a fost pe guvernarea PSD! Ca Agricultura românească să ajungă numărul unu, așa cum am fost în ultimii 2-3 ani la producția de floarea soarelui, de grâu. Anul trecut care a fost extrem de secetos și a produs pagube majore pentru agricultori. Deci această susținere a sistemului de irigații ar fi fost un element foarte important. Este și o investiție importantă din punct de vedere strategic, dar este și o necesitate majoră pentru agricultură. În condițiile în care e nevoie de apă, vii și susții agricultorii! Plus că partea aceea care înseamnă investiții, mai înseamnă și locuri de muncă, contribuție la bugetul de stat cu tot ceea ce înseamnă componenta aceasta pe investiții”, a conchis Rotaru.