Mergi la conţinutul principal

PSD-iștii consideră că hidrocentralele ar trebui construite chiar și în arii naturale protejate

* președintele PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru, a emis recent un comunicat de presă în care a anunțat că social-democrații solicită deblocarea proiectelor existente în România privind realizarea de hidrocentrale, chiar și în zone protejate * acesta a precizat că o serie de proiecte energetice au fost blocate pe criterii de protejarea mediului, însă în contextul crizei energetice actuale situația ar trebui revizuită

 

În contextul crizei energetice, PSD-iștii au lansat o solicitare privind deblocarea proiectelor privind hidrocentralele din țara noastră rămase neterminate, care au fost blocate pe criterii legate de protejarea mediului. Potrivit unui comunicat de presă emis, recent, de președintele PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru, social-democrații consideră că pe baza unor ”motive cruciale de interes public” mai multe proiecte care ar putea transforma țara noastră într-un producător important de energie ar trebui reactivate. 

”În România există o serie de proiecte energetice care au fost blocate pe criterii de protejarea mediului, proiecte care ar fi suplinit închiderea centralelor pe cărbune și ar fi furnizat energie ieftină și curată. Motivele invocate care au dus la oprirea acestor proiecte și care țin de protecția mediului sunt exagerate și nejustificate în raport cu beneficiile unei hidrocentrale. Energia produsă de hidrocentrale este cea mai curată și reprezintă cel mai bun substitut pentru energia pe bază de cărbune care este într-adevăr poluantă, a declarat Rotaru.

Acesta a atras atenția că în prezent, instanțele, "obligate de lege", au blocat proiecte de milioane de euro, începute de Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România. Rotaru a dat ca exemple hidrocentrala de la Dumitra, terminată în procent de 98% și pe cea de la Bumbești, realizată în procent de 90% și dotată în procent de 70%.

”Pentru aceste două hidrocentrale compania a cheltuit deja peste 155 milioane de euro. Totodată Hidroelectrica plănuiește să renunțe la mai multe proiecte hidrotehnice începute și pentru care s-au efectuat deja cheltuieli importante. În contextul în care tot mai mulți specialiști din domeniul energetic avertizează că România are probleme în a-și asigura consumul de energie electrică, dar și a scumpirilor fără precedent la energie din ultima vreme, PSD propune o modificare legislativă și susține că, în conformitate cu prevederile Directivei Europene Habitate, legea privind ariile protejate trebuie să prevadă că amenajările hidroenergetice sunt «lucrări de interes public major», iar construcția lor trebuie să fie permisă chiar și în arii naturale protejate din «motive cruciale de interes public major». Se elimină astfel blocajul în calea investițiilor, ceea ce va aduce beneficii atât pentru mediu cât și pentru populație și economia românească, a conchis senatorul.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro